Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Klímát hogyan ajánlatos...

Klímát hogyan ajánlatos üzemeltetni? menjen egésznap vagy csak akkor ha meleg van/fázok?

Figyelt kérdés
anyagilag és működésileg melyik a jobb?

2023. máj. 16. 23:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
63%

Menjen egész nap. Amikor nem vagy otthon, pár fokkal vedd feljebb.

Ha besütne a nap, redőnyt leengedni.

Ha van applikáció, azon keresztül be tudod állítani, amikor elindulsz haza, és mire hazaérsz, a kívánt hőmérséklet lesz.

2023. máj. 17. 00:09
 2/11 anonim ***** válasza:
68%
Egész napos működést szokták javasolni.
2023. máj. 17. 00:27
 3/11 A kérdező kommentje:
Viszont én nem szoktam otthon lenni egy teljes napot, olyankor kikapcsoljam?
2023. máj. 17. 06:23
 4/11 anonim ***** válasza:
48%

Attól hogy folyamatosan be van kapcsolva nem megy egész nap. Amikor a beállított hőmérsékletet kezdi megközelíteni lemodulál egészen kicsi teljesítményre és azt változtatja egy PID szabályzó algoritmus alapján, a külső és belső hőmérséklet figyelembe vételével.

Sok klíma ma már 1:10 modulációs tartományban is képes működni.

Ha a helyiséghőmérséklet így is meghaladja a beállított értéket több C fokkal, akkor pedig leállítja a kompresszorvezérlést, addig nem indítja vissza amíg a helyiség hőmérsélet csökkenésének a meredeksége meg nem nő a a szoftverben beállított értékre, ha hűtesz természetesen a helyiséghőmérséklet növekedését figyeli.

2023. máj. 17. 08:30
 5/11 anonim ***** válasza:
79%

Igen, kapcsold ki..

Tisztázzunk valamit.. Egy modern klíma esetén ha kisebb teljesítményen megy mint a maximum akkor jobb a hatásfoka de ez nem számottevő.

A hőveszteséged (mindegy hogy hűtés vagy fűtés) a külső belső hőmérséklet különbségétől, ennek aránzábanm a szigeteléstől és a sugárzó hőtől függ.

Amikor a klímával lehűtöd a kecót, akkor mivel ez a különbség nagyobb lesz, több veszteség lesz. Ha nem vagy otthon teljesen felesleges..

Ha lemész a boltba, ne kapcsold ki,feltehetőleg nem fogsz vele nyerni se veszíteni semmit, ha elmész fél-1 napra kapcsold ki.

2023. máj. 17. 08:50
 6/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Be kellene mérni fogyasztást, de szokták ajánlani azt is, hogy a dolgozó emberek esetében (tehát mindennapos üzem, de nem egész napos), a holtidőszakban csak csökkenteni kell a teljesítményt, de nem teljesen leállítani. Akár fűtés vagy hűtés.

A csökkent fűtés vagy hűtés jelentős energiát képes megtakarítani, viszont kevesebbet visz el a visszaállás az igényelt hőfokra.

Nyilván ezen lehetne vitatkozni, de aki nem tesztelte az eljárást, hiába is magyaráz szerintem.

2023. máj. 17. 09:15
 7/11 anonim ***** válasza:
36%

Függ attól is, milyen a ház szigetelése. Mert egy jól szigetelt házban mehet egész nap, amikor elérte a kívánt hőfokot akkor úgyis leszabályoz és alig fogyaszt. De egy panelben, ahol a beton folyamatosan nyomja a meleget nem sok értelme van folyton járatni, ha nem vagy otthon. Amíg el kellett járnom dolgozni én reggel kikapcsoltam, aztán úgy délután 3 körül távolról bekapcsoltam, hogy mire hazaérek, kellemes hőmérséklet legyen.

Mióta itthonról dolgozok, folyamatosan megy, ha kint nagy a meleg. Mondjuk meg is látszik a villanyszámlán.

2023. máj. 17. 09:21
 8/11 anonim ***** válasza:
38%

Ha nem vagy otthon akkor értelemszerűen kapcsold ki. Se gazdasági se biztonsági szempontból nem jó, ha megy.

Egy klíma ma már 20 percen belül lehűt/felmelegít egy szobát. Ha nem akarod ezt az időt kivarni, akkor telefonról indítsd el, mielőtt hazaérsz.

2023. máj. 17. 09:22
 9/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
29%

Ez nem csak időtartam kérdése. Hiába áll be 20 perc alatt a megfelelő hőmérséklet a levegőben, utána még sokat dolgozik azon a készülék, hogy beálljon a falak, tárgyak hőfoka, azaz egyensúlyba kerüljön a veszteségi és betáplált teljesítmény.

De ezt bárki tapasztalhatja még egy gázkonvektornál is. Teljesen kihűlt lakás levegője is viszonylag hamar felfűthető, csak még utána elfogyaszt egy "csomó" gázt, míg visszaáll minden a korábbi egyensúlyi állapotba.

Másik esetben csak lejjebb vesszük, nyilván így is elmegy valami a szinten tartásra, de utána kevesebből visszaáll minden. Meg a egészben kulcsszerepet játszik a hőszigetelés is. A végeredményt nem olyan egyszerű kiszámítani, a kétfajta eljárás tekintetében, ilyenkor győz a fogyasztásmérés, az a biztos.

2023. máj. 17. 09:53
 10/11 anonim ***** válasza:
71%
Én konvektornál és klímánál is lemértem a fogyasztást. Eleinte napi,aztán heti adatokat vetettem táblázatban. Most már többéves szokások alapján nekem az egyenletes használat a leggazdaságosabb. A klímát akkor szoktam elindítani, mikor már hazaérve nem érzem komfortosnak a hőmérsékletet. Ez általában június környéke, beállítom 26 fokra és augusztus vége, szeptember eleje, mikor kikapcsolom. Ha nem vagyok otthon napokig, akkor is ugyanúgy megy. Nekem így fogyaszt a legkevesebbet. Ha nem direkt bekötésű, hanem konnektorba van bedugva, akkor egy fogyasztásmérővel egész pontos adatokat lehet mérni, csak időt kell rá szánni.
2023. máj. 17. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!