Klímát hogyan ajánlatos üzemeltetni? menjen egésznap vagy csak akkor ha meleg van/fázok?
Menjen egész nap. Amikor nem vagy otthon, pár fokkal vedd feljebb.
Ha besütne a nap, redőnyt leengedni.
Ha van applikáció, azon keresztül be tudod állítani, amikor elindulsz haza, és mire hazaérsz, a kívánt hőmérséklet lesz.
Attól hogy folyamatosan be van kapcsolva nem megy egész nap. Amikor a beállított hőmérsékletet kezdi megközelíteni lemodulál egészen kicsi teljesítményre és azt változtatja egy PID szabályzó algoritmus alapján, a külső és belső hőmérséklet figyelembe vételével.
Sok klíma ma már 1:10 modulációs tartományban is képes működni.
Ha a helyiséghőmérséklet így is meghaladja a beállított értéket több C fokkal, akkor pedig leállítja a kompresszorvezérlést, addig nem indítja vissza amíg a helyiség hőmérsélet csökkenésének a meredeksége meg nem nő a a szoftverben beállított értékre, ha hűtesz természetesen a helyiséghőmérséklet növekedését figyeli.
Igen, kapcsold ki..
Tisztázzunk valamit.. Egy modern klíma esetén ha kisebb teljesítményen megy mint a maximum akkor jobb a hatásfoka de ez nem számottevő.
A hőveszteséged (mindegy hogy hűtés vagy fűtés) a külső belső hőmérséklet különbségétől, ennek aránzábanm a szigeteléstől és a sugárzó hőtől függ.
Amikor a klímával lehűtöd a kecót, akkor mivel ez a különbség nagyobb lesz, több veszteség lesz. Ha nem vagy otthon teljesen felesleges..
Ha lemész a boltba, ne kapcsold ki,feltehetőleg nem fogsz vele nyerni se veszíteni semmit, ha elmész fél-1 napra kapcsold ki.
Be kellene mérni fogyasztást, de szokták ajánlani azt is, hogy a dolgozó emberek esetében (tehát mindennapos üzem, de nem egész napos), a holtidőszakban csak csökkenteni kell a teljesítményt, de nem teljesen leállítani. Akár fűtés vagy hűtés.
A csökkent fűtés vagy hűtés jelentős energiát képes megtakarítani, viszont kevesebbet visz el a visszaállás az igényelt hőfokra.
Nyilván ezen lehetne vitatkozni, de aki nem tesztelte az eljárást, hiába is magyaráz szerintem.
Függ attól is, milyen a ház szigetelése. Mert egy jól szigetelt házban mehet egész nap, amikor elérte a kívánt hőfokot akkor úgyis leszabályoz és alig fogyaszt. De egy panelben, ahol a beton folyamatosan nyomja a meleget nem sok értelme van folyton járatni, ha nem vagy otthon. Amíg el kellett járnom dolgozni én reggel kikapcsoltam, aztán úgy délután 3 körül távolról bekapcsoltam, hogy mire hazaérek, kellemes hőmérséklet legyen.
Mióta itthonról dolgozok, folyamatosan megy, ha kint nagy a meleg. Mondjuk meg is látszik a villanyszámlán.
Ha nem vagy otthon akkor értelemszerűen kapcsold ki. Se gazdasági se biztonsági szempontból nem jó, ha megy.
Egy klíma ma már 20 percen belül lehűt/felmelegít egy szobát. Ha nem akarod ezt az időt kivarni, akkor telefonról indítsd el, mielőtt hazaérsz.
Ez nem csak időtartam kérdése. Hiába áll be 20 perc alatt a megfelelő hőmérséklet a levegőben, utána még sokat dolgozik azon a készülék, hogy beálljon a falak, tárgyak hőfoka, azaz egyensúlyba kerüljön a veszteségi és betáplált teljesítmény.
De ezt bárki tapasztalhatja még egy gázkonvektornál is. Teljesen kihűlt lakás levegője is viszonylag hamar felfűthető, csak még utána elfogyaszt egy "csomó" gázt, míg visszaáll minden a korábbi egyensúlyi állapotba.
Másik esetben csak lejjebb vesszük, nyilván így is elmegy valami a szinten tartásra, de utána kevesebből visszaáll minden. Meg a egészben kulcsszerepet játszik a hőszigetelés is. A végeredményt nem olyan egyszerű kiszámítani, a kétfajta eljárás tekintetében, ilyenkor győz a fogyasztásmérés, az a biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!