A mosogatógépek energiaosztályai tényleg ilyen keveset számítanak? Vagy én számolok rosszul?
Most csak a példa kedvéért, kettő jelentősen eltérő gépet linkelek:
Ez C kategóriás, tehát elég jó az új osztályozás szerint:
Ez ciklusonként (utánanéztem és elvileg 1 ciklus 100 mosogatást jelent) 75 kWh energiát használ.
Ez egy nagyon olcsó, F kategóriás, tehát a legrosszabb:
Ez 104 kWh energiát használ 100 mosogatás alatt.
Innen nézem a nem rezsicsökkentett áram árát:
70,104 Ft/kWh, ÁFA-val és rendszerhasználati díjjal együtt.
Ha mondjuk évente 150x megy a mosogatógép (tehát másfél ciklussal kell számolni), akkor ez a jobb gép esetén 113 kWh, a rosszabb esetén 156. Ez pénzben 7 886 vagy 10 936. Évente 3 ezer forint különbség, tehát lényegében semmi. Nyilván a modernebb gép vízből is kevesebbet fogyaszt, de itt is csak 1-1,5 literes különbségeket látok, ami szintén marginálisnak tűnik nekem. Ezer mosogatás alatt összejön egy köbméter, már ha megy annyit a gép egyáltalán.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy valamit rosszul számolok, vagy valóban ilyen jók már a "rossz" energiahatékonyságú gépek is és igazából ezt a paramétert nincs is igazán értelme figyelni?
Tulajdonképpen helyesen számolsz, ma az egèsz csak marketing. Viszont egy 30 éves gép azért lényegesen többet fogyasztott, mint a maiak.
Ez kicsit olyan, mint az autók, egy 30 éves drága autó töréstesztje többnyire sokkal roszabb egy mai “rossz kategóriás” (már ha létezik ma ilyen) autóé.
"Tulajdonképpen helyesen számolsz, ma az egèsz csak marketing. Viszont egy 30 éves gép azért lényegesen többet fogyasztott, mint a maiak."
Ja igen, azt tudom hogy egy tényleg régi háztartási gép arányaiban többet fogyaszt mint egy mai, de ez nekem már kb. nullának tűnik, de annyira, hogy már gyanakodtam, hogy rosszul számolok. A régi energiahatékonysági besorolásnál nem véletlenül volt a végén már minden olcsó sz..r is A++-ban.
"ilyen jók már a "rossz" energiahatékonyságú gépek is és igazából ezt a paramétert nincs is igazán értelme figyelni?"
Nagyon nincs hova fejlődni igazán. Víz nélkül nem lehet mosni, áram nélkül nem lehet melegíteni. A maximumot a tablettákkal lehet kihozni a rendszerből, az már bele van számolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!