Hogy lehet kiszámolni egy eszköz napi fogyasztását kilowatt/órában?
Egy gép 1000 wattos, akkor az 1000 watt/órát fogyaszt? 1000 watt, 1 kilowatt? Szóval ha az a gép, napi 2 órát megy, akkor aznap 2 kilowatt/óra áram fogyott el? Ha egy 200 wattos eszköz 8 órát működik naponta:
200 watt=0,2 kilowatt 0,2×8=1,6 szóval akkor napi 1,6 kilowatt/óra fogy el?
Helyes a gondolatmenetem?
Igen, jól számolod!
Én úgy szoktam, hogy amit fogyaszt, elosztom 1000-el, akkor mindjárt kWh-ban kapod a végeredményt.
Ha egy kis eszköz 10W-ot fogyaszt, akkor
10W / 1000 = 0,01W
0,01 x óra amennyit megy = kWh amit beleteker a fogyasztásmérőbe.
A gondolatmeneted elvileg helyes. A gyakorlatban azonban egyéb dolgokat is figyelembe kell venni. Sok esetben egy készülék fogyasztása nem állandó, például a mosógép. Aztán van olyan készülék, amelyre csak a működés közben előforduló legnagyobb teljesítményt adják meg. Van olyan, ahol a leadott teljesítményt adják meg, ekkor figyelembe kell venni a hatásfokot is.
Ilyen esetekben a számítás bonyolultabb, vagy nem is lehetséges, mert az adatok vagy azok egy része ismeretlen. Ezért, ha a fogyasztás pontos értéke érdekel, akkor arra a legjobb a mérés.
Igen tudom kedves 2-4, nem kell elmondanod sokszor egymás után ugyanazt, hidd el, először is megértette a kérdező is és én is. Pontosan tudom hogy milyen terhelésnél mit hogyan miért kellene számolni, tanultam pár évig... talán még megy a dolog.
Viszont Átlag Pistikének és Átlagné Irénkének nem jelentenek ezek a dolgok semmit. Ő kiszámolja a fentiek alapján, hogy x készülék y kWh-t fog fogyasztani és örül magának. A készülékekre amúgyis nagyobb teljesítményt írnak rá, úgyhogy ha a számoltnál kicsit kevesebbet kell fizetnie, akkor annak is fog örülni. Ennyi. Nem kell túlspilázni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!