Hogyan lehet eldönteni, hogy egy bizonyos indukciós főzőlap és egy elektromos sütő energiatakarékosabb, mint egy másik fajta? Mi az a különbség, aminél megéri cserélni? Megtérül az ára?
Alapvetően az áram hővé alakítása egy veszteségmentes folyamat, így az azonos működésielvűek között nincs igazán különbség, sütőnél pláne.
Az indukciós főzőlap a leghatékonyabb, mert közvetlenül az edényt melegíti, de már 10 éve is ~95%-kal működött. A saját elektronikájának a hővesztesége nem valami jelentős, lehet az elmúlt 10 évben még 2-3%-ot javítottak rajta a mérnökök, de az nem indok a cserére.
Ami az új mellett szól, hogy modernebb, halkabb, jobban szabályozható, és nagyobb teljesítményű lehet mint az elődje, de biztosan nem lesz annyival energiatakaréskosabb, hogy azért megérje lecserélni.
A sütő egyetlen vesztesége a hőszigetelése lehet, de ha a te 10 éves sütőd sem egy gagyi, akkor a mai se lesz takarékosabb tőle. Annyival biztos nem, hogy okot adjon a cserére. Többrétegű ajtóüveg, és alumíniummal bevont kőzetgyapot szigetelés van már bennük 30 éve, elég kiforrott berendezés, nagy fejlődés ott se történt.
Egyik sem energiatakarékos.
A főzőlapnál a hagyományos rezsó fajta esetén van veszteség míg átmelegíti az edényt, de az indukciós sem veszteségmentes. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de energia terén kb. ugyanaz. Leteszteltük, 10l-es fazék víz melegítés időben ugyan eltér, de elektromos energiában ugyanott volt mindkettő.
A sütőm nekem is újabb fajta, van hozzá szonda, és ha kell, arra szabályoz, ezt nagyon praktikus dolognak tartom. Amibe beledugom, annak a hőjére igazítja a fűtést.
Így igaz. Nem akarok hülyeséget írni, jobban utána olvastam, mert érdekelt a téma, és kiderült, hogy az indukciós főzőlapok hatásfoka 70%-74%, a hagyományos főzőlapé ~72%, és a gázé ~44%.
A lényegen nem változtat, mert ennek leginkább elvi okai vannak, amin olyan sokat érdemben javítani nem lehet, viszont az indukciós főzőlap kényelmesebb.
"Új eszközök vásárlása előtt állok"
Akkor a leghosszabb garanciával rendelkező készüléket vedd. Nekem már gallyra ment 2 indukciós főzőlapom, ami 2 év garos volt, az 2,5 éves korában, ami 3 év garos volt, az 3,5 éves korában ment tönkre. Most egy 5 év garanciás indukciós főzőlapom van. Ha ez is tönkre megy 5,5 éves korában, akkor a legolcsóbb noname elektromos főzőlapot fogom megvenni következőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!