Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Delonghi Magnifica kávégép...

Delonghi Magnifica kávégép javítása?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Van egy delonghi magnifica darálós kávégépem és már egy ideje nem mindig reagál a kávé adó gombokra (se az 1 csészére se a 2 csészére) de most már egyáltalán nem, viszont a kikapcsolóra igen és a ledek is rendesen világítanak rajta.

Szetszedtem hogy multiméterrel megnézzem a gombjait de mindegyiknél sipol gombnyomásra.

Elvileg ez az esam3000 tipusu, 13000ft egy új panel bele de szeretném megpróbálni megjavítani, legrosszabb esetben meg kell rendelnem az új panelt szoval nem vesztek semmit ha nem sikerul.

Köszi a válaszokat

2022. jún. 4. 15:32
 1/3 Vortrex ***** válasza:

Ezt ismerem, az összes esam-nál előfordul. A gombok egy kapcsoló mátrixként vannak bekötve, itt egy kép róla:

[link]

A QP6-on és a QP7-en egymással ellentétesen jelenik meg az 5V valami X kHz-es frekvencián, és kapcsolók az Y5 Y6 Y7-re kapcsolva küldik vissza a jelet a mikrokontrollernek. Amikor a cpu az egyik fázisból kapja a jelet (QP6), akkor tudja, hogy az egyik gomb van lenyomva, amikor ugyan azon a bemeneten a másik fázisból kapja a jelet (QP7), akkor a másik gomb, amikor meg mindig magas a jel, akkor mind két gomb egyszerre van lenyomva. Így a 6 gomb összes állását 3 eren tudja kezelni és kisebb szalagkábel kell hozzá.

A hiba az ott szokott előfordulni, hogy a mikrokapcsolók (gombok) elkezdenek oxidosak/kontaktosak lenni és ettől kapacitásként viselkedni, amin a nagyfrekvenciás jel átszivárog. Pl. ha az Y5-re egy oszcilloszkóppal ránéznél, akkor találnál rajta egy 1-2V-os X kHz-es négyszögjelet annak ellenére, hogy egy gomb sincs lenyomva, ami megakasztja a cpu-t, és ettől nem reagál a többi gombra se. Multiméterrel ezt nem tudod kimérni, mert az egyenárammal mér, ott meg mindig szakadásként fog mutatkozni, tehát mintha jól működne.

Az a baj, hogy akármelyik gombnál átszivároghat a jel, és az már megakasztja a kávéfőzőt. Mondjuk azt nem értem, hogy nálad a bekapcsoló gombra mért reagál, elvileg arra se tudna.

Oszcilloszkóp nélkül a legegyszerűbb volna kicserélni az összes gombját, nem csak azokat amelyikre nem reagál.

2022. jún. 4. 16:08
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! hát ez akkor bonyolultabb mint hittem... azt hiszem akkor jobban jarok ha megrendelem netröl a panelt hozza
2022. jún. 4. 18:19
 3/3 Vortrex ***** válasza:

Pfffff nagyon bonyolult tényleg 6 gombot kicserélni, nem tudom mire számítottál...

[link]

120ft/db totál nem éri meg vele foglalkozni..

2022. jún. 4. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!