Régi elektromos fűnyírónál mennyire természetes, hogy a vágókésen is áram van ?
Azért érdekel, mert van még egy ilyen müködő fűnyíróm is és akkor valószínüleg annál is áram van müködés közben a késen. Nem veszélyes ?
Amit a leírásából tudni kell, hogy egyfázisú rövidrezárt forgórészű üzemi kondenzátoros motor nyitott kivitelben. IP00 védettséggel. Kb. 1995-ben gyártott magyar Rotim nevezetű, ami az ipari műszergyárban készült annó.
nem kellene
De milyen aramot mennyit?
nem feszultseget?
valami ott nem stimmel
mindegs hogy fem vazas szigeteltnek kell lennie reginek is kezdetleges osieknek is
a tengelyre nem kerulhetne semmi elektromossag
meg kenne nezni miert
leolvadt e leszaradt e, megserult e
vagy selejtnek gyartottak
Minden héten előkerül ez a kérdés, mert a szaktudás hiánya SOHA nem zavarja a fáziscerka használóját, Tán fegyverviselési engedélyhez kéne kötni, azaz igazából intelligenciateszthez. 42 alatt bukta. :D
Nyilván nincs a fűnyíró rendes védővezetős tápról üzemeltetve.
Búgás: kondenzátor tönkrement, és/vagy segédfázis kör szakadt.
A fázisceruza nem műszer. Egy párméteres háromeres kábel egyik vezetékére rákötöm a fázist, a másik kettőn is világítani fog. Kapacitív úton is simán bejelez.
Tönkrement a fűnyíróban a segédfázis kondi, azt cseréld ki, és jó lesz.
Keríts egy normális műszert, és ellenállásmérés állásban mérj a kés, és a kihúzott dugvilla érintkezői között (bekapcsolt kapcsolóval persze). Ha nem tud ellenállást mérni még 2 Megaohmos állásban sem, akkor a fűnyíró amúgy jó, nem veszélyes.
Probáltam anno az üzemi kondenzátor cserét, de nem változott semmi. De nem is akarom mindenáron megcsinálni. A motorja, a hangja a csapágyak, a tekercselés már elég beteges lehet benne szerintem. Mint emlitettem van teljesen ugyanebből a fünyíróbol még egy példányom. Az működik. Csak mivel a rossz fünyírónál ezt tapasztaltam, így megijedtem, hogy netán a másiknál is lehet áram a késen, azaz a tengelyen. Ugyanezt nyilván a jó példánynál kiprobálni nem tudom, hiszen ha a kapcsolóval zárom az áramkört és közbe a fázisceruzát a késen tartanám valószínűleg az ujjaimnak búcsút inthetnék, mivel a kés ennél a jó fűnyírónál ledarálna.
,,A fázisceruza nem műszer. Egy párméteres háromeres kábel egyik vezetékére rákötöm a fázist, a másik kettőn is világítani fog.
Kapacitív úton is simán bejelez."
-
Akkor ha a fázisceruza ilyen pontatlan, akkor tulajdonképpen mire találták ki ?
Akkor egy multiméterrel megmérem ezt amit javasoltál. Mindegy hogy a multiméter pozitiv vagy negatív érintkezőjét rakom a késre illetve a villásdugóra ? A lényeg hogy nulla ohmot mutasson ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!