Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Régi elektromos fűnyírónál...

Gyuribacsika kérdése:

Régi elektromos fűnyírónál mennyire természetes, hogy a vágókésen is áram van ?

Figyelt kérdés
Mivel nem indul a fűnyíró bekapcsoláskor csak búg, így átnéztem a burkolat alatt az elektromos bekötést ami elvileg jó. Viszont kiváncsiságból a forogni nem akaró késre is rátettem a fázisceruzát és áramot jelez.

2021. okt. 24. 15:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Egy szép napon leéghet a ház. Vagy javíttasd meg, vagy ne használd!
2021. okt. 24. 15:29
 2/12 A kérdező kommentje:

Azért érdekel, mert van még egy ilyen müködő fűnyíróm is és akkor valószínüleg annál is áram van müködés közben a késen. Nem veszélyes ?

Amit a leírásából tudni kell, hogy egyfázisú rövidrezárt forgórészű üzemi kondenzátoros motor nyitott kivitelben. IP00 védettséggel. Kb. 1995-ben gyártott magyar Rotim nevezetű, ami az ipari műszergyárban készült annó.

2021. okt. 24. 15:32
 3/12 A kérdező kommentje:
Nyilván alapesetben a forgó késen senki sem mér áramot üzem közben, csak hogy azért fura. Vagy lehet hogy 20 évvel ezelőtt még így gyártották az összeset ? Egyébként ennek még vasból van a váza is, nem műanyagból mint a mai elektromos fünyíróké.
2021. okt. 24. 15:36
 4/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

nem kellene

De milyen aramot mennyit?

nem feszultseget?

valami ott nem stimmel

mindegs hogy fem vazas szigeteltnek kell lennie reginek is kezdetleges osieknek is

a tengelyre nem kerulhetne semmi elektromossag

meg kenne nezni miert

leolvadt e leszaradt e, megserult e

vagy selejtnek gyartottak

2021. okt. 24. 16:10
 5/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
ja vilagitos ceruza nem meromuszer oke
2021. okt. 24. 16:12
 6/12 anonim ***** válasza:
76%

Minden héten előkerül ez a kérdés, mert a szaktudás hiánya SOHA nem zavarja a fáziscerka használóját, Tán fegyverviselési engedélyhez kéne kötni, azaz igazából intelligenciateszthez. 42 alatt bukta. :D

Nyilván nincs a fűnyíró rendes védővezetős tápról üzemeltetve.

Búgás: kondenzátor tönkrement, és/vagy segédfázis kör szakadt.

2021. okt. 24. 16:29
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A fázisceruza nem műszer. Egy párméteres háromeres kábel egyik vezetékére rákötöm a fázist, a másik kettőn is világítani fog. Kapacitív úton is simán bejelez.

Tönkrement a fűnyíróban a segédfázis kondi, azt cseréld ki, és jó lesz.

Keríts egy normális műszert, és ellenállásmérés állásban mérj a kés, és a kihúzott dugvilla érintkezői között (bekapcsolt kapcsolóval persze). Ha nem tud ellenállást mérni még 2 Megaohmos állásban sem, akkor a fűnyíró amúgy jó, nem veszélyes.

2021. okt. 24. 18:29
 8/12 A kérdező kommentje:

Probáltam anno az üzemi kondenzátor cserét, de nem változott semmi. De nem is akarom mindenáron megcsinálni. A motorja, a hangja a csapágyak, a tekercselés már elég beteges lehet benne szerintem. Mint emlitettem van teljesen ugyanebből a fünyíróbol még egy példányom. Az működik. Csak mivel a rossz fünyírónál ezt tapasztaltam, így megijedtem, hogy netán a másiknál is lehet áram a késen, azaz a tengelyen. Ugyanezt nyilván a jó példánynál kiprobálni nem tudom, hiszen ha a kapcsolóval zárom az áramkört és közbe a fázisceruzát a késen tartanám valószínűleg az ujjaimnak búcsút inthetnék, mivel a kés ennél a jó fűnyírónál ledarálna.

,,A fázisceruza nem műszer. Egy párméteres háromeres kábel egyik vezetékére rákötöm a fázist, a másik kettőn is világítani fog.

Kapacitív úton is simán bejelez."

-

Akkor ha a fázisceruza ilyen pontatlan, akkor tulajdonképpen mire találták ki ?

Akkor egy multiméterrel megmérem ezt amit javasoltál. Mindegy hogy a multiméter pozitiv vagy negatív érintkezőjét rakom a késre illetve a villásdugóra ? A lényeg hogy nulla ohmot mutasson ?

2021. okt. 24. 20:26
 9/12 A kérdező kommentje:
Egyébként ha van itt villamos szakember, elküldeném a kapcsolási rajzot, mert én nem vagyok villanyszerelő. Hogy le tudjam ellenőrizni biztosan jó helyre van-e kötve minden. Jelölések : U1, U2, Z2, kondenzátor vezetékek: barna és kék, illetve kapcsoló vezetékek szintén barna és kék. A kapcsolóban lehet hogy van hőkioldó is a motor túlmelegedés végett. A kapcsolási rajzot fotóként tudnám küldeni, ha valaki megnézné. Köszönöm.
2021. okt. 24. 20:33
 10/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

[link]

ez tetszik:D

persze tekercseljuk ujra motort:D

2021. okt. 24. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!