A hűtő hátsó részében mi célt szolgál ez a drót?
kép:
Az a gyanúm, hogy nem áll le, ahogy kellene, mintha folyamatosan működne.
Esetleg ez a fémdrót a hőmérséklet érzékelője vagy mire van ez? ha pedig nem az, akkor mit befolyásol egyáltalán?
azért kérdezem, mert nemrég nagyon bejegesedett az egész hátulja a hűtőnek, és ezt a drótót is befedte bőven a masszív jég (kb 5-8 cm vastag volt, leszedtük, azóta nem keletkezik új egyelőre), és remélem, hogy emiatt nem károsodott.
kösz előre is
Az a termosztát "drótja",a kör alakú borítás alatt van a falhoz rögzítve az érzékelője.
Elvileg ha az vastagon befagy akkor a termosztát azt érzékeli hogy hideg van bent ezért addig éppenhogy nem kellene bekapcsolnia a motornak amíg az ki nem olvad.
A termosztátnak kétféle hibája lehet,vagy folyamatosan megy vagy soha,attól függ milyen állásban égtek be az apró érintkezők a belsejében.Néha ütögetésre,piszkálásra stb.egy ideig még "meggyógyul" de idő kérdése a csere.
és ezt így kívülről akkor el se tudom dönteni, igaz? mit kellene ütögetnem? azt a kis kerek borítást? de honnan veszem észre, h javul?
és igen, nekem sjanos mintha állandóan menne. akkor az vszínű rossz ugye. ezt a termosztátot nem lehet külön kicserélni ? mindenképp másik hűtő kell?
De, simán, egyszerűen ki lehet cserélni. Nekem a szerelő három perc alatt megoldotta (miután fél óráig hajszárítóztuk a hűtőt, hogy a jégréteg leolvadjon). Mondjuk egyedül nem tudtam volna megcsinálni, ezért is hívtam szerelőt.
(1-es voltam)
Tesztelni úgy lehet hogy pl. letekered 0-1 re a termosztátot(a motor leáll),hagyod mondjuk 10-15C°-ra felmelegedni a hűtőt hogy leolvadjon a jég a "drótról",ekkor feltekered hármasra,hallasz egy kis kattanást és a motor beindul.
Mivel nem derül ki milyen típusú,korú a gép ezért általánosságban:az a "drót" igazából egy cső amiben valamilyen gáz van ami tágul-zsugorodik a csőben a hőmérséklet hatására és a termosztátban van egy pár centis rugalmas membrán ami szintén tágul/zsugorodik így nyomkodja az apró érintkezőket és kapcsolgatja a ki-be a motort.
A termosztáthoz hozzá tartozik a cső és az a kerek műanyag alatti(az csak egy lepattintható takaró hogy ne lógjon a levegőben a cső,nekem csak egy fém patenttel van rögzítve))érzékelő is ami csak egy kis bumszli(abban is van gáz).
A termosztát az amin van egy tekerő 0-5ig,annak műanyag borítását kell levenni(és előtte a tekerőt is lehúzni),alatta van a gyufásdoboznyi termosztát 3-4 vezetékkel.A csere annyi hogy a vezetékeket le kell húzni,a termosztátot kiépíteni a csővel együtt,vissza ugyanoda az újat,ugyanoda visszadugni a vezetékeket és kész-tényleg csak néhány perc.
Olyan primitív hogy amíg én elmentem venni új termosztátot addig egy egyszerű billenőkapcsolót raktam a vezetékekre és pár óránként kapcsolgattam a hőmérő alapján hogy addig is menjen a hűtő.
Ha rákeresel a hűtőgép márkájára+termosztát akkor láthatod milyen a kütyü és hogy akár 3-4000ft-tól is kapható(a szerelő jóval többért fogja adni+munkadíj).
Van fagyasztórésze is?
Ha igen, akkor jó bele (nagyon sok más között, amik alig térnek el hőfokban egymástól) a K592805 termosztát.
Orczy áruház, nézz körül.
igen, alul kétrészes fagyasztó. már letekertem és kb 1,5 állásban leáll a motor, de azt veszem észre, mintha semmi összefüggés nem lenne a motor beindulása és az állás ill. a hideg között, tulképpen folyamatosan megy. csak 1,5 alattra állítva áll meg.
típus: Zanussi, de ennél többet nem találok rajta.
kösz, lefotóztam, ebből lehet tudni, pontosan milyen termosztátot keressek?
na meg én azt így laikusként is meg tudom csinálni vagy kell esetleg vmi speckó szerszám pl?
A ZFC264K alapján rákeresel a termosztátra pl.
Végülis csak annyi a különbség közöttük hogy milyen hosszú a drótjuk a hűtőszekrények mérete miatt és hogy a normál vagy a fagyasztó részhez kell-e.
Csak egy csavarhúzó kell és esetleg egy fogó,(áramtalanítás után)az 1-2 darab csavart kiszedve lejön az egész fehér műanyag termosztát borítás,a tekerőt lehúzod,alatta a tengelyen van egy nagyobb anyacsavar,azt a fogóval letekered-a termosztát elválik a háztól.Megjegyzed milyen színű vezeték hová van rádugva(nem bonyolult mert csak kettő a fontos+1 testelés és 1 belső világítás kapcsolójához vezető drót van.Megnézed merre vezet a termosztátból kiálló hosszú cső és kiszeded a helyéről a kör alakú borításig.
Előtte akár rá is kereshetsz a neten vannak képek-videók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!