Tényleg igaz, hogy viharban, ha villámlik, és belecsap a házba, tönkremehet/megrázhat a telefon, hajszárító, számítógép, tévé, stb.?
Villanyszerelő vagyok.
3 hete volt egy esetem családi házban.
A vihar után zúgott a vezetékes telefon. Kihívták a telefonosokat, de nem tudtak semmit javítani a dolgon, viszont azt mondták hogy mintha rázna a vezeték, hívjanak villanyszerelőt.
Ez voltam én másnap.
Addigra már ráztak a csapok. Természetesen nem volt földelve. A pincében a radiátor és víz csöveket összeföldeltem, megszűnt a probléma.
Másnap szóltak hogy ráz a bojler. Kikötöttem a vezetékét. Megfogtam a bojlert. Megrázott. Végignéztem a házat, sok dolog rázott. Garázsajtó, lépcsőkorlát, szinte minden ami fém, és az épületszerkezettel érintkezett.
Ekkorra már ZÚGOTT a villanyóra, 17 ampert mértem rajta (kb 4000 W).
Elkezdtem bontani a kötéseket a lakásban, a pincébe menő kábel szét volt csattanva egy helyen, és az épület vasbeton szerkezetére vezette a fázist.
Szóval a villám úgy okozott kárt, hogy semmilyen elektromos cucc nem sérült.
Miután kijavítottam a kábelt, már nem rázott semmi, a telefon se zúgott.
Ettől eltekintve megéri beszereltetni egy villámvédelmi levezetőt az elosztóba, pár ezer forintba kerül, és sok kellemetlenségtől megóv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!