Egy normális mosógép mekkora kilengéssel rázkódik centrifugáláskor?
Felültöltős gépünk kb. fél-egy centit leng ki, leginkább föl-le, de előre-hátra is, egy ilyen ovális alakot ír le. De ha (próbaképpen) nincs benne ruha, akkor sokkal kevésbé (de pár mm-t akkor is). Illetve a fugálás elindulásakor még fel is ugrik néha a padlóról.
A dob nincs eldeformálódva, megnyomódva. Nem lötyög a csapágyazása. Üresen, a dob fedelével együtt nem mutat jelentős kiegyensúlyozatlanságot (megforgatva, nincs kitüntetett megállási pozíciója). Természetesen semmi vízkő nincs rajta.
Mindez gondolom a vizes ruhák eloszlása miatt van elsősorban. Esetleg nem eléggé figyeltek erre tervezéskor. Vagy ilyenkor azért ki kellene egyensúlyoztatni a dobot?
Illetve mennyiben okozhatja ezt nem megfelelően hangolt / elhasználódott lábrugózás / lengéscsillapító?
Köszönök minden eddigi választ.
Több ismerősnél láttam működés közben modern (amúgy elöltöltős) mosógépet, kb. amiatt lehetett tudni, hogy megy, mert átlátszó az ajtaja... :-)
Emiatt gondoltam, megkérdezem, hogy a mi felültöltős masinánknál vajon rendjénvaló-e, hogy így rázkódik, de mint írtátok, évtizedekkel ezelőtti tervezési igények szintjén ez teljesen normális. Utána is nézten neten, az újabbaknál már elvi szinten is más a dob megtámasztása. Amúgy visszagondolva, újkorában a régi lakásban szivacsokkal volt kétoldalról kipárnázva, és emlékeink szerint akkor is ezt csinálta. :-)
Egyébként a dob kétoldali csapágyazású, ékszíjhajtású. A rugózás és a csillapítás is a lábaknál van. (Találtam róla a neten egy szervizelési útmutatót is.)
Nem láttam olyan infót, hogy ezeket időnként cserélni illene. De szerintem ezekkel nagyobb baj még talán nincs, mert ha két kézzel lengésbe hozom a gépet, magára hagyva pár lecsillapodó lengés után megáll.
Tehát ez is OK.
Az viszont szerintetek rendben van-e, hogy az üres gépen ha kipróbáljuk a centrifugálást, még akkor is mocorog kissé? Bár ez gondolom tervezési / gyártási pontatlanság, ezen szaxerűen javítani gondolom nyilván nem lehetséges.
#14: Hajdu Energomat 750.
Megnéztem yt-videókat más Energomat, Minimat gépekről, és teljességgel igazolódott, hogy ezek mind ilyenek - sőt, vannak a miénknél sokkal durvább esetek is. ;-)
Maga az az elv, hogy a dob mereven van csapágyazva a géptestben, és a lábak rugóznak, teszi őket ilyenné.
Ez a Minimat nem a miénk, de talán ez áll legközelebb annak mozgáskultúrájához (és hangjához): ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!