Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Egy normális mosógép mekkora...

Egy normális mosógép mekkora kilengéssel rázkódik centrifugáláskor?

Figyelt kérdés

Felültöltős gépünk kb. fél-egy centit leng ki, leginkább föl-le, de előre-hátra is, egy ilyen ovális alakot ír le. De ha (próbaképpen) nincs benne ruha, akkor sokkal kevésbé (de pár mm-t akkor is). Illetve a fugálás elindulásakor még fel is ugrik néha a padlóról.

A dob nincs eldeformálódva, megnyomódva. Nem lötyög a csapágyazása. Üresen, a dob fedelével együtt nem mutat jelentős kiegyensúlyozatlanságot (megforgatva, nincs kitüntetett megállási pozíciója). Természetesen semmi vízkő nincs rajta.

Mindez gondolom a vizes ruhák eloszlása miatt van elsősorban. Esetleg nem eléggé figyeltek erre tervezéskor. Vagy ilyenkor azért ki kellene egyensúlyoztatni a dobot?

Illetve mennyiben okozhatja ezt nem megfelelően hangolt / elhasználódott lábrugózás / lengéscsillapító?

2021. máj. 24. 23:39
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszönök minden eddigi választ.

Több ismerősnél láttam működés közben modern (amúgy elöltöltős) mosógépet, kb. amiatt lehetett tudni, hogy megy, mert átlátszó az ajtaja... :-)

Emiatt gondoltam, megkérdezem, hogy a mi felültöltős masinánknál vajon rendjénvaló-e, hogy így rázkódik, de mint írtátok, évtizedekkel ezelőtti tervezési igények szintjén ez teljesen normális. Utána is nézten neten, az újabbaknál már elvi szinten is más a dob megtámasztása. Amúgy visszagondolva, újkorában a régi lakásban szivacsokkal volt kétoldalról kipárnázva, és emlékeink szerint akkor is ezt csinálta. :-)

Egyébként a dob kétoldali csapágyazású, ékszíjhajtású. A rugózás és a csillapítás is a lábaknál van. (Találtam róla a neten egy szervizelési útmutatót is.)

Nem láttam olyan infót, hogy ezeket időnként cserélni illene. De szerintem ezekkel nagyobb baj még talán nincs, mert ha két kézzel lengésbe hozom a gépet, magára hagyva pár lecsillapodó lengés után megáll.

Tehát ez is OK.

Az viszont szerintetek rendben van-e, hogy az üres gépen ha kipróbáljuk a centrifugálást, még akkor is mocorog kissé? Bár ez gondolom tervezési / gyártási pontatlanság, ezen szaxerűen javítani gondolom nyilván nem lehetséges.

2021. máj. 25. 19:11
 12/16 anonim ***** válasza:
Én szakszerűen lecserélném egy rendes elöltöltős új mosógépre ami csendes keveset fogyaszt és egy helyben marad.
2021. máj. 26. 05:34
 13/16 anonim ***** válasza:
Kérdező, nem tudom, ha nem zavar, jó így. Enyém jó márka, elöltöltős, fél éves és 95%-ban úgy rázkódik a teteje, hogy ha rajtafelejtettem valamit, az elindul rajta.
2021. máj. 26. 07:33
 14/16 anonim ***** válasza:
Kérdező, nehogy leírd a pontos gépnevet és típust mert még kapnál rá tökéletes választ is a sok melléködösítés helyett.
2021. máj. 26. 12:08
 15/16 anonim ***** válasza:
Nekem egy direct drive-os lg van. Szinte semennyire nem rázkódik. Rajta van a dezodoros flakon, soha nem dőlt még el.
2021. máj. 27. 09:40
 16/16 A kérdező kommentje:

#14: Hajdu Energomat 750.

Megnéztem yt-videókat más Energomat, Minimat gépekről, és teljességgel igazolódott, hogy ezek mind ilyenek - sőt, vannak a miénknél sokkal durvább esetek is. ;-)

Maga az az elv, hogy a dob mereven van csapágyazva a géptestben, és a lábak rugóznak, teszi őket ilyenné.

Ez a Minimat nem a miénk, de talán ez áll legközelebb annak mozgáskultúrájához (és hangjához): ;-)

[link]

2021. máj. 27. 16:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!