Hogyan távolíthatom el a penészt a sütőből?
2 sütőm van, az egyiket elég régóta használtam és észre sem vettem, hogy szinte ellepte a penész. Noha, nem úgy kell gondolni rá, hogy csak penészből áll, de pontokban felmerülnek penészfoltok, így nem szívesen rakom az ennivalót sülni bele.
Most szükségem lesz a közeljövőben mindkét sütőre, szóval nem hagyhatom csak úgy. Meg nyilván inkább megszabadulnék a penésztől.
"A hőlégkeverés, és a ventiláció az első pár percben szanaszét fújja a penész spórákat, úgyhogy ezt az ötletet nagyon nem javaslom!"
Ja, és azok a spórák vajon 250 fokon utána mit csinálnak a sütőben? 130 fokon 30 perc tökéletes a sterilezéshez például.
"Ez akkor lenne jó ötlet, ha az első másodpercben már 250 fokon lenne a sütő."
Ha figyelmesen elolvasod a mondatot, amit magad is idéztél, abban az szerepel, hogy "maximum hőfokon 1 órát."
Az azt jelenti, hogy amikor már 250 fokos, onnantól 60 perc.
Vagy én értelmezem rosszul?
A kérdezőnek, én egy nyitott edényben forralt vizet javasolám a sütőbe tenni, és a legalacsonyabb (kb 155 fok a sütőknél) járatni egy órát. Így a gőztől nem ég rá a felületre, utána könnyebb lepucolni az elérhető részeket, ami pedig elérhetetlen, ott sem marad semmi olyan, ami az egészséget befolyásolná, nem még hogy életképes maradjon és növekedjen akár.
A penészek egyébként tápanyag kell, szóval csak ott telepszik meg, ahol van amiből ezt fölvegye. Csak akkor kell attól tartani, hogy a nem látható, elfedett részeken is előfordul, ha extrém módon szennyezett. Ekkor viszont érdemesebb szétszedés mellett eltávolítani ezekről a helyekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!