Mi baja lehet a hőtárolós kályhának?
A szoba fűtése éjszakai árammal vezérelt hőtárolós kályhával történik. A ventilátor gyakran zúg, bekapcsolni bekapcsol a termosztát szerinti hőmérséklet alapján, de kikapcsolni nem, így azt kézzel kell lekapcsolni, mikor már csak hideg levegőt fúj.
18 foknál nincs melegebb, akkor se, ha fentebb veszem a termosztátot. Lehet-e baja a ventilátornak, ha huzamosabb ideig zúg. Hétvégére elutazom, de nem merem így itt hagyni, viszont kikapcsolni sem akarom, mert akkor kívül a lakás.
Egy vagy több fűtőszál nem kap rendesen áramot, vagy megszakadt.
Vedd le a termosztátot 17-18 fokra. Aztán majd megnézeted mi a gond.
ezeket a lályhákat sokan nem tudják megfelelően üzemeltetni.....
a kályha jobb felső sarkában lévő teerentyűt be kell állítani valamelyik fokozatba, és ott kell hagyni! 1-2 nap(!) alatt éri el a kályha a beállított hőmérsékletet
a falon lévő húfokszabályzóval kell a szoba hőmérsékletét szabályozni. Ez a kályha aláfúvó ventillátorát kapcsolja. Ha a venttilátor nagyon zúg, akkor karban kell tartani. Siklócsapágyasak, képekesek traktor módjása dörömbölni.... Nem is csoda, beszívják a szoba összes porát, pókhálóját...
"de kikapcsolni nem, "
persze hogy nem, mert maga a kályha hideg. A vetiilátor a ályhában tárolt meleget fújná ki a szobába! - melepetés: ezért hívják hőtárolós kályhának!
"18 foknál nincs melegebb, akkor se, ha fentebb veszem a termosztátot"
nincs a kályhában meleg amit kifújjon szerencsétlen ventiilátor... soha nem is lesz melegebb....
"Lehet-e baja a ventilátornak, ha huzamosabb ideig zúg."
lehet... ha sokáig megy akkor tönkremegy. De ez 1-2 év! nyugi! :)
Ahogy előttem szóló mondta a kályhában van valami probléma... van benne 3 fűtőszál. Ezek közül valszeg már csak 1 működik. Ami nem elég ahhoz, hogy rendesen felfűtse a kályhát.
Ha szemben állsz akkor jobb oldali burkolat alatt vannak a villamos kötések és alul az aláfúvó motor. Lehetséges, hogy néhány vezeték elégett (sőt, inkább biztos) Ezeket kellene megnézni.
De inkább szerelőre bízd, mert 400V-os három fázisú feszültség van itt. Halálos áramütés lehet ha olyan helyre nyúlsz ahova nem kéne.
Hálás köszönet mindenkinek. Elnézést a pontatlan megfogalmazásokért, nem vagyok dilettáns csak elméletben jobban értem, mint ahogy le tudnám írni.
Sejtettem, hogy valami nem oké. Tavaly még rendben működött.
Igazából eredetileg csak az 5 fokozatban 3-ason volt,de most felvettem 5-ösre, viszont nincs se melegebb se ... szóval a fűtőszál lehet a hibás.
Eszem ágában nincs hozzá nyúlni, de a tulajjal nem tudok zöld ágra vergődik. A két ünnep között pedig nem lesz, aki lekapcsolgassa a zúgó ventilátort.
Hiába veszem 17fokra, nem kapcsol ki magától ha elérte a hőfokot. Valószínű a portalanítás/karbantartás se ártana
"Hiába veszem 17fokra, nem kapcsol ki magától ha elérte a hőfokot. Valószínű a portalanítás/karbantartás se ártana"
ja igen ezt akartam még írni... ha nem kapcsol a fali termosztát akkor annak kell egy alapos mosás. Nagyon pici a mozgása és akár 1 év alatt beleszálló por is meg tudja akadályozni a rendes működést.
Illetve az is lehet, hogy azért nem kapcsol ki, mert nem tudja felmelegíteni a hideg kályha a szobá 17 fokra.... Nincs elég meleg a kályhában amit ki tudja fújni.
Ha lejjeb tekered a termosztátot akkot kikapcsol a ventillátor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!