Hajdu bojlerhez milyen vastagságú vezetéket kellene odahúzni?
1.8kW-os, 120 literes.
Nekünk 2,5-es réz vezeték van a falban, azzal próbáltuk bekötni, de esélytelen. Bent a csatlakozóba nem lehet ezt a vastagságú vezetéket bedugni. Így most átmenetileg megcsokiztuk. De még a 1,5-es réz vezeték sem megy bele, mert ahhoz is jobban ki kellene tekerni a csavart, az viszont olyan rövid, hogy akkor kiesik. Így most 1-es körüli vezetékkel van bekötve (de csak kb. 10 centi hosszan).
Ezek szerint akkor 1-es vezetéket kellene újonnan odahúzni ehhez a bojlerhez? Vagy ennyire elcseszték volna ezt a csatlakozóját?

TE semmit nem húzgálsz! Ne rajtam, meg a gyerekeim élelmén spórolj!
Egy villanyász.
Látom kicsit bezavarodtatok :D Dehogy akarom újrahúzni, ez irónia volt hogy ha ilyen csatlakozója van, akkor a gyártó úgy gondolhatja vajon hogy elég oda 1-es vezeték is?
Nem én kötöttem, csak ott voltam. Vízvezetékszerelő a testvérem, vele csináltam. Ő régen sok bojlert rakott fel, de már 10 éve nem űzi az ipart. Azt mondta hogy eddig mindenhol közvetlen a falból jövő kábelt kötötte be, ilyet még sosem látott hogy ilyen vékony vezetéket tudna csak fogadni a csatlakozója.
És át lesz alakítva ez a része a bojlernek, ez csak ideiglenes megoldás.
Amúgy a többi része is katasztrofálisan szar ennek a bojlernek. Egy 5 éves szintén Hajdu bojler lett lecserélve, és a felfogatásán ez idő alatt már sikerült nekik annyit változtatniuk, hogy pont nem lehet felrakni az előző csavarokra...

De, lehet, csak perpillanat nem volt ilyen csavarunk. Ezért is írtam, hogy átmeneti megoldás. 3-as csavar pici, 4-es meg nem kapott bele.
Fotózni most nem tudok, de megpróbálom érhetően leírni hogy milyen csatlakozó ez. A hőmérsékletszabályozóból kilóg hátra fele két lemez, kb. 1,5 mm vastagságú és úgy 5 mm széles. Ennek a közepén van egy menetes furat, ide megy bele a csavar. A kettő közé még megy egy U alakú réz lemez, és ez a lemez és a hőszab. érintkezője közé kell bedugni a vezetéket, majd meghúzni a csavart. És ez van úgy megoldva, hogy 1 mm-nél nagyobb hézagot a két lemez között nem lehet elérni, mert akkor kiesik a csavar. Holnap lesz hozzá új, hosszú csavar szerezve, most csak ki lett próbálva hogy működik-e, azonnal le is lett kapcsolva a bojler.
Szóval én azt a részét nem értem, hogy miért ilyenre csinálják meg gyárilag. Úgy gondolták, hogy senki nem akar majd milliméternél vastagabb vezetéket belekötni? Meg ez a felfogatás is, tuti hogy direkt úgy csinálták hogy ne legyen a régi típusúval kompatibilis (3-3 furat is van a falra rögzítendő lemezen, ha az egyik régi csavar lyukon van, a másik oldalt a lyukak közé esik a másik csavar, hajszál pontosan).

„Így most 1-es körüli vezetékkel van bekötve (de csak kb. 10 centi hosszan).”
Ez így nem megfelelő, azon a 10 cm hosszon is túlmelegedhet a túl kis keresztmetszetű vezeték.
A mi cégünk villanyszereléssel foglalkozik, bojlerhez, dugaszolóaljzatokhoz alapvetően 2,5 mm²-es vezetéket használunk, a világítási áramkörökhöz 1,5 mm²-est. 1 mm²-est nem használunk sehol.
Szerintem se piszkáld, hívj egy villanyszerelőt, hogy nézze meg és tegye rendbe.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!