Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Új mosógépemnek nem ér el a...

Új mosógépemnek nem ér el a vezeték a konektorig. Azt írja hogy hosszabbítót ne használjunk. Miért?

Figyelt kérdés
2020. aug. 13. 19:35
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom azért, hogy jogilag le legyenek védve, ha valaki a vizes fürdőszobapadlón vizet kapott elosztó miatt szenved áramütést.

Műszakilag semmi nem indokolja, egy fűtés közben 8-10 ampert fogyasztó mosógépet egy rendes 3x1,5-ös hosszabbítónak el kell bírnia.

Nálunk is hosszabbítóból kapja az áramot, igaz, kétoldalas 3M ragasztóval fel van nyalva a csempére. Kapcsolós elosztó, mert rühellem, hogy az ilyen modern, érintős kezelőszervekkel rendelkező mosógép folyamatosan feszültség alatt lenne egyébként.

2020. aug. 13. 19:50
 2/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
80%

Amellett, hogy vizet is kaphat, hosszabbító használata esetén a védőföld útjába kerül még egy bontható kontaktus, ami újabb hibaforrás, azaz ronthatja a védelem működésének esélyét, amennyiben feszültség kerülne a mosógép házára.

Most más kérdés, hogy a FI-relé attól még ugyanúgy működik, de az nincs mindenhol.

Nem véletlenül előírás az is, hogy a védővezetőt kapcsolóval megszakítani tilos. Igaz, hogy minek is tennénk, nem is életszerű, csak a szemléletesség kedvéért említem, hogy a védővezető folytonossága igen lényeges szempont. Hosszabbítók láncolása viszont pont ebben rontja az esélyeket.

2020. aug. 13. 20:19
 3/7 anonim ***** válasza:
66%

A régi kis lakásomban csak úgy fért el a mosógép, hogy távol volt a konnektor. A plafonig csempézett fürdőt nem akartam szétbarmolni falban véséssel, igy egy villanyszerelő minőségi kábelből (méretét egyéb tulajdonságát nem tudom) készített egy kb. 2 méteres hosszabbítót, aminek a végére kapcsolós elosztót szerelt, ebbe van dugva a mosógép, az elosztó kábelkötegelővel a falon a mosógép mellett futó gázcsőre volt rögzítve.

Azt mondta a szerelő, hogy ha nem megy a mosógép, áramtalanítsam az elosztón levő kapcsolóval, jobb a mosógépnek ha nincs áram alatt állandóan. Úgy is szoktam használni, semmi gondom nem volt.

Családi házban most van egy mosógépes beugróm, itt a falban levő konnektort úgy csináltattam meg villanyszerelővel, hogy a mellette levő villanykapcsolóval tudom áramtalanítani + ennek a körnek saját biztosítéka van a biztosítéktáblában. Közben lett a mosógép mellé egy mosó-szárító gép is, igy a fali konnektorba egy masszív 'T' elosztót dugtam, erre van kötve a két mosógép, amit mindig áramtalanítok a villanykapcsolós kapcsolóval, ha nem mennek. Azt mondta a szerelő, hogy ez jó lesz igy, csak a két mosógépet lehetőleg egyszerre ne járassam.

Elvileg az a jó, ha nincsenek egymásba dugdosva elosztók, minél kevesebb dugalj, megbontás legyen a rendszerben, de egy elosztó még nem szokott gondot okozni.

2020. aug. 14. 03:16
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2020. aug. 14. 04:00
 5/7 anonim ***** válasza:
71%

#2-nek: "a védőföld útjába kerül még egy bontható kontaktus, ami újabb hibaforrás, azaz ronthatja a védelem működésének esélyét, amennyiben feszültség kerülne a mosógép házára"

Elvileg logikus a megjegyzés, de egy mosógép legtöbbször egy normál, földelt dugaljba csatlakozik, a dugalj áramköre pedig nem direktben csatlakozik a mérőszekrénybe, hanem legtöbbször az épület csatlakozó (elosztó) dobozaiban akár többször is elágazhat. Ezért a felvetett probléma (inkább csak) elvi, műszakilag nincs jelentősége.

2020. aug. 15. 14:38
 6/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
72%

5.

Bontható (manuálisan dugdosható) kontaktusról beszéltem.

Megjegyzem, volt már olyan eset (kacat jellegű hosszabbítóval), hogy az ember bedugta nagy lendülettel, nagy villanás, összeért a fázis és a védővezető.

2020. aug. 15. 20:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Jahhhajjj, electrolux? a régieken fent kezdődött a másfél méter az újakon lent. Kapják be. Nem is értem hogy engedélyezhették. Egy ideig rádugtam egy 30 centis hosszabbítást, de meguntam és kicseréltem az amúgy is csak 0,75mm2-es, fűtéskor érezhetően felmelegedő madzagját 1,5mm2-re, 2 méteresre. Dögöljenek meg jászberényben a spórolós smucigok.
2020. aug. 16. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!