Mennyire veszélyes a villámlás egy paneles lakótelep háztartási eszközeire ?
Szerencsére manapság egyre kevesebben telefonálnak vezetékes telefonon, azokért meg nem igazán aggódnék, akiknek annyi esze van, hogy a mai napig kábelen telefonálnak.
Egyébként a villámcsapás eélye nem 0, hanem 0 közeli szám. Ha pedig beleba.sz valamibe, az lehet akár vízvezeték, erkélyvas, EPH hálózat.
Ezeklben az az igazán veszélyes, hogy az ohm-törvény alapján U egyenlő R*I, aho I egy villámcsapásnál rohadt nagy. Innentől hiába pici az ellenállás, attól még rendkívül nagy feszültségekl keletkeznek, ha épp fogsz egy ilyen vasdarabot.
"Tehát a villámcsapás esélye így 0."
Villámcsapás másodlagos hatásai. Gondolom ez nem jutott eszedbe.
A háztetők között koax. antennakábeleket szoktak húzni.
Telefonkábelek városokban a föld alatt futnak.
Mégis gyakori a telefonvonalon keresztül okozott kár. Bemenetek, modemek, sőt azon keresztül, még a számítógép LAN-bemenete is. Egyszer én magam is jártam így.
Pedig hány szakvéleményt adtam ki biztosítók részére villámkárokról, míg egyszer engem is utolért.
Egyébként más esetekben a tápegységek 230 V bemenete szokott szarrá menni leggyakrabban, ami súlyosabb esetben a készülék további részeire is átnyúló károkat okoz.
Ehhez pedig pont elegendő, ha magas tereptárgyba, villámhárítóba, vagy akár a földbe csap a villám.
A villám hatalmas árama (mintha egy trafó primerje lenne), elektromágneses teret gerjeszt.
Ez a tér a környezet fémtárgyaiban, vezetékeiben áramot indukál.
Anélkül, hogy a villám belehúzott volna, extrém esetben még egy kihúzott készülék érzékeny elektronikája is elszállhat, csupán a térerőtől. De ahhoz már elég komoly behatás kell, ami az embert is néha falhoz vágja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!