Mi a különbség a kotyogós és a filteres kávéfőző között?
Most vettem filtereset de nem olyan az íze mint a kotyogósnak, hanem vizes. Pedig kevesebb vizet tettem bele több kávéval és még sem olyan.
Van olyan kávéfőző ami kotyogós ízű, de kell bele filter? Ha igen mi a neve?
Van presszó gépem is de olvastam hogy a filter kiszűri a káros anyagokat. Olyat szeretnék, de íze is legyen.
Olyan filteres kávéfőző ahol lehet állítani a fokozatokat, érezni a különbséget? Erős és gyenge között?
1. Nincsenek kiszűrendő káros anyagok a kávéban, egy papírfilter végképp nem csinál semmit a zacc megfogásán kívül.
2. A filteres kávéfőző ilyen, a működési elve miatt gyenge. Ha presszó vagy kotyogós szintű kávét akarsz, az nem fog vele menni. Olyan mintha azt kérdeznéd, hogy kell párolni a csirkét ahhoz hogy rántott csirke ízű legyen.
Profik ezt úgy csinálják, hogy a megfelelő hőmérsékletű vízbe keverik a kávét, bizonyos ideig áztatják, kavargatják, csak utána szűrik le. De ahhoz nem kell készülék, egy ilyen is elegendő:
A hőmérséklet is lényeges. Pont a kotyogós arról hírhedt, hogy túlégeti a kávét, ereje lesz ugyan (koffein), de minősége, tápértéke nem annyira.
----------------------------------------------
Kiemelte: a szűretlen - például a török - kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát".
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital és a leggyakrabban használt stimulálószer. Thelle 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás összeköthető összességében a koleszterin és a "rossz", LDL-koleszterin szintjének emelkedésével olyan mértékben, hogy annak már negatív következményei vannak az egészségre.
Kísérletekkel azonosították a kávé ezért felelős alkotórészeit és megállapították, hogy ezek szűrő segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban - írja a MedicalXpress.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
-------------------------------------
A kotyogós kávéfőzőben sokkal magasabb a nyomás, mint a filteresben, ezért intenzívebb a kávé íze. Nem lehet nagyobb nyomást előállítani egy filteres kávéfőzőben. Esetleg térj át az instant kávékra. Azt a cikket (ha egyről beszélünk) én is olvastam, de én sem értem, mit lehetne kiszűrni egy vacak papírszűrővel a zaccon kívül. Egyébként sincs a kávéban semmi káros.
A kotyogósban úgy lehet egy fokkal jobb kávét főzni, ha nem várod meg a kotyogást, hanem akkor kapcsolod/veszed le, amikor elkezd kifolyni a kávé. A nyomás miatt fog még jönni, a tartályban pedig marad egy kis víz. Nem én találtam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!