Elektromos kazánt szeretnék a jelenlegi gázos helyett, hogy lehet kiszámolni hogy mekkora teljesítményű kell?
A gázos kazán teljesítményét kell alapul venni.
Ha még azt is tudod, hogy a gázos hideg időőszakban mennyit fogyasztott m3-ben, ebből számolható a teljesítmény.
Ennél az adatnál senki nem tudja pontosabban megmondani a teljesítmény szükségletet.
A villany azért nem olyan "korlátlan", mint a gáz.
A hálózatnak bírni is kéne!
Ha úgy számolsz, hogy a gáz teljes egészében a kéró fűtésére fordítódott, az nyilván a biztonság javára tévedés. Ami egy ilyen témánál, mint a fűtés a következő 20 évre, tán nem is baj.
Amúgy... Az én épületgépész barátom gyakorlatilag wattra pontosan kiszámolta a fűtési teljesítményszükségletemet, pedig másfél óránál többet nem töltött nálunk akkor - azt is beszélgetve a világ megváltásáról, és egy tervrajzot kapott persze hozzá. Mivel normális fűtés hiányában két szezont helyiségenkénti villamos fűtésekkel oldottam meg, tényleg képben voltam, hová mennyi a jó, mikor gonosz módon ellenőriztem a megadott értékeit.
Arra felhívnám a figyelmedet, hogy a kazán és a hőt átadó akármik legyenek túlméretezve, mert ellenkező esetben, ha 3 hétre elmész síelni Franciaországba, vagy átmenetileg elcsábít egy csábító, vagy becsuknak valami kisebb bűncselekményért, akkor egy hónapig fogsz cidrizni, mire visszatér a megfelelő hőmérséklet. Vélhetőleg most is úgy van, hogy az átlagfogyasztásból kijönne mondjuk 2-3 kW teljesítményigény, a gázkazán meg 30 kW-os.
Ki lehet a felületek hoatbocsatasi tényezőket szamolni.
De nincs képlet arra, ha hohid van valahol, ha az ablak rosszul zár és nagy a legcsere, rengeteg ilyen tényező van.
Ezekre nincs képlet mert nem tudjuk a mértéket. Lehet legcseret is mérni de nem atombiztos.
A pontos érték úgy jön ki hogy hideg napokon írod mennyi gáz ment el, naponta. Ezeket majd atlagolod, de úgy hogy a hőmérsékletet is figyelembe veszed.
Ez már kb jó , innen tudsz aranyositani a számolt hoveszteseghez és megtudod hogy kb milyen hoigenyed van.
Lehet éves gazszamlaval is játszani de az pontatlan főleg az alapján leatlagolni a napi hőmérsékleteket .
Ha kész az érték mondjuk -20 fokra számolva és belső 24 fokra, akkor én ratennek még 20 százalékot és kb ennyi az igény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!