Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Lett egy új mosó/szárító...

Lett egy új mosó/szárító gépem és nem igazán értem hogy mit mivel szabad mosni, hogy a ruháknak ne ártson?

Figyelt kérdés

A kiindulási alap az hogy azért vettem egyben mosó és szárító gépet mert keveset vagyok itthon és sokszor gondot okoz nem is annyira a mosásnak, sokkal inkább a teregetésnek és a száradásnak a logisztikája illetve időigénye. A törülközőket, ágyneműt etc. most válasszuk le a kérdésről azokat kimossa az ember valahogy, legrosszabb esetben kicsit bolyhos lesz meg kifakul, hát na, rotáljuk, meg veszünk újat.

Alapból, anyag szerint vannak szortírozva a programok, az előző mosógépemen a hőfokokhoz voltak rendelve. Az odáig rendben van, hogy szintetikus, gyapjú, pamut, etc. program, és azt kell használni, amilyen ruhát az ember belerak, de ezek között egyrészt ugye lehet átfedés (ugyanolyan ruha, pl. zokni lehet többfajta anyagból is), plusz eddig én abban voltam hogy főszabályként inkább szín szerint kell csoportosítani a ruhákat, semmint anyag szerint. Most akkor melyik az igaz? Ha meg mindkettő, akkor mégis hány mosás, mire az ember az összes szennyes ruháját az anyag és a szín szerinti csoportosításnak is megfelelve kimossa? Akkor minden otthon töltött percben mosni kell.

Tegyük fel hogy kimostam amit ki akartam, itt jön be az egyenletbe a szárítás, kezdjük onnan hogy csak a két első programhoz (daily wash and dry, shirts wash and dry) van alapjáraton szárító program rendelve, az összes többinél külön be kell kapcsolni, ha azt akarja az ember hogy mosás után szárítson is a gép. Nem tudom, hogy ebből milyen következtetést kell levonni: a többi, anyag-specifikus programhoz nem való a szárítás (mert nem tesz jót a ruháknak) vagy esetleg azért van így mert valamilyen folyamatnak (pl. kirázni és félbe hajtani, szortírozni) meg kell előznie a szárítást és azért nem szárít a gép automatikusan a mosás után?

A probléma végső eleme pedig a különböző beállítások: minden programnál lehet állítani a centrifuga sebességét, a hőmérsékletet illetve hogy a szárítás milyen programon menjen: vasalásra előkészíteni, fogasra akasztani, vagy fiókba rakni, vagy ha egyik se akkor azt lehet beállítani hogy mennyi ideig szárítson (210 perc a max, 30 a min). A fentiek tudatában ezeket már végképp nem értem, hogy ha együtt mosok különböző anyagú és színű (?) ruhákat akkor melyiknek mi a jó és egyáltalán milyen beállításokat kellene választani. És akkor ezeket a kérdéseket még lehet tovább kombinálni a megannyi kapható folyós és szilárd halmazállapotú, különböző kiszerelésű mosószerrel és öblítővel.

Hogyan kell megítélni, hogy mit hogyan szabad kimosni és szárítani?

Köszönöm annak aki elolvasta.

2019. dec. 10. 20:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, hogy írok, nekem nincs mosó-szaritó gépem, csak nezegettem, terveztem venni. Na szóval! Mit ír a használati utasítása? Szerintem kell lenni az utasításban leírás, hogy az egyes anyagtípusoknál a program milyen hőfokon mos! Mert pl. műszálas anyagnál, gyapjúnál nem jó a nagy hőfok, pamutnál viszont lehet. Hány kg-os a gép /mosás/szarítás/?

Mert a gépek altalában nem tudják megszarítani azt a ruhamennyiséget, amit egy adagban ki tudnak mosni. Tehát pl. 6 kg mosás, 4 kg szárítás. Ekkor a ruha egy részét ki kell venni, külön kiteregeted száradni, vagy még egy szarító programot indítasz. Szóval ezért lehet az, hogy egyes anyagtípusoknál nem automatikus a mosás után a szarítás, leáll a gép közben. Én maradnék a színek szerinti szétvalogatásnál, nehogy összefogják egymást, aztan olyan anyagtípus szerinti programot választanék, amiből több ruha van. Ha nem nagy a mennyiség /a szarítási max. kg alatt van/, akkor hasznalnám azokat a programokat, amikor automatikusan szárít is a mosás után.

Remelem, segítettem valamit, jó mosást!

2019. dec. 10. 21:26
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Tovább olvastam a kerdest. A centrifuga beállításnál minél nagyobbra állítod, annál hamarabb fogja a gép elvégezni a szárítást, viszont a ruha gyűrődhet. A szarítási programoknál a vasalasra előkészítő szárítás szerintem kicsit nyirkosan hagyja a ruhát, ezt akkor válaszd, ha egyből ki is szeretnéd vasalni a holmit. A fogasra akasztósnál szerintem még meleg marad a ruha, kicsit levegőznie kell kilógnia magát mielőtt elrakod. A fiókos szerintem száraz, egyből elpakolhatót jelent. Ha viszont egyik sem tetszik, akkor ott van az egyedi beállítás. Ki kell próbálni, melyik beállítás lesz jó neked, de először ne kényes ruhákat moss! Be fogsz állni 2-3 programra állandó használatra, én sem variálom folyton a programokat mosásnál. De először tanulmányozd át a használati utasítását!
2019. dec. 10. 21:43
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, nagyjából így csinálom jelenleg. A kérdést egyébként az ihlette hogy az egyik mosó/szárító ciklus után meg mernék esküdni hogy kisebb lett két pamut dolog (egy melegítő nadrág meg egy pulcsi), és ekkor jutott eszembe hogy valamit akkor valószínűleg nem jól csinálok.

9 kg-ot tud mosni és 6 kg-ot szárítani a gép. Ezt igyekszem úgy áthidalni hogy csak félig rakom nagyjából és akkor tud egyben mosni meg szárítani.

Viszont most egy olyan programot indítottam hogy kiválogattam az összes sötét pamut zoknit meg mellé 3 pulóvert, beállítottam a pamut programot és külön rányomtam a szárítást, de két dolog is történt: az egyik hogy a centrifuga fordulatszámát nem engedte 1200 alá venni ami a pulcsiknak mondjuk lehet hogy pont nem mindegy hogy hányszor és milyen erősen tépi körbe, a másik meg hogy majdnem 6 és fél óra a teljes program hossza ami azért irreálisan soknak tűnik. A sima mosás-szárítás az 3 és fél óra.

2019. dec. 10. 21:46
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi! Azt nem írtam hogy a használati utasítás azt írja hogy szinte minden program 40 fokon mos alapjáraton (és azt lehet állítani felfele meg lefele), egyedül a fehéreket mosná 60-on, a fehérneműket meg 30-on.

De tényleg köszönöm igazából akkor ez van, nincs univerzális válasz.

2019. dec. 10. 21:49
 5/5 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
100%

Mosó-szárítógépem van, így tudok nyilatkozni a dologról. A leginkább azt, hogy tényleg több tételben, keveset kell mosni, mert más a ruhák érzékenysége.

Anyag szerint én nem szoktam válogatni. Nincs értelme. Ahogy az előző válaszadó is mondta, be fogsz állni egy-két programra, a többi teljesen felesleges. Az én gépemen van függöny mosás, ami nem centrifugáz. Akkor csöpögve tegyem fel a helyére vagy mi? Nyilván olyan programon mosom, ami alacsonyabb fordulaton centrifugáz.

Mosó-szárítógép tipikus problémája, hogy összemegy a ruha tőle. Normál szárítógépben ez nem így van. Zoknim, boxereim mentek úgy össze, hogy fel sem tudtam venni őket utána. Melegítő is összemegy, ahogy írtad. Tulajdonképpen minden, ami érzékenyebb. Én egyedül pólókat, pulcsikat, nagyobb méretű "rapper" melegítőimet szárítom, a többit átrakom a rendes szárítógépbe.

Volt olyan, hogy a farmeremet mosás-szárításra tettem. Az egy dolog, hogy összement, legalább jó lett a mérete, de úgy meggyűrte, hogy utána 1 órát vasaltam. :)

Összességében nem olyan jó és praktikus ez a mosó-szárítógép. Sokkal jobb, ha van egy külön szárítógéped, abban nem megy össze a ruha és a technológiája miatt sokkal hatékonyabban és gyorsabban dolgozik. Ennyit tudok írni róla :)

2019. dec. 10. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!