A GPS, a Trafipax, vagy a kocsi km órája pontos?
A GPS pontosabb. Az autó óráját direkt úgy tervezik, hogy többet mutasson. Az urban legend szerint azért, mert valakit az autója órája szerint pontos sebességgel bemértek, megbüntették, és beperelte az adott gyártót.
A GPS elég pontosan mér (elmozdulást az adott idő alatt), de ebben is van néhány % pontatlanság, valamint általában kb másodpercenként frissít. A traffipaxban is van bizonytalanság, ezért is mindig kevesebbért büntetnek, mint amit a traffi mér. Viszont: amióta ez az objektív felelősséges rendszer van, azóta nem szoktam látni olyat, hogy mérnek és kicsit odébb ki is vesznek. Objektív felelősség szerint meg azért jó 20-30%-os túllépéseknél kezdődik a büntetés. Ha annyit téved akár az autó órája, akár a GPS, az már nagy probléma. Annyira meg azért ne nyomd.
65ig nyomhatod a pedált... Egyrészt 68-tól büntetnek, másrészt a kocsid km órája csal kicsit felfelé...
GPS és a traffipax is pontosan mér... Csak a tarffira rászámolnak egy tűréshatárt, és az alapján állítják be.
Most vettem észre, hogy hibás a kérdésem is.
GPS 50km/h nál a kocsi még kevesebbet (40-45km/h) mutat.
De asszem mindenki így értette.
Köszi
AZ én mezei GPS-em mondhatnám, halálpontos.
Honnan tudom?
Gyér forgalmú autópályán, unalmas haladás közben érdeklődő természetű utasom kezébe nyomom a stoppert (minden okostelefonra is van ilyen) és mondom, hogy mérjen.
Beállok GPS 80-ra (mondom: gyér a forgalom!) és km-kőnél indít, ha tudom tartani, akkor 2 vagy 3km-t megmér.
És igen egyszerű: 60-nál 60sec, (50-nél 72, nem autópályán) 80-nál 45, 90-nél 40, 120-nál 30 (stb) 1km-re az idő.
Lehetetlen különbséget kimérni, 1-2 tized persze becsúszik.
A km. órám 100-nál 115-őt mutat, reklamáltam szervízben, azt mondták rossz a km-kő kihelyezés. Aha! Az összes autópályán? Azért azt nem, és az építés is km után fizet..
És a GPS térkép által számolt kilométer is kb. annyival kevesebb, mint a km. óra szerint beszámolt.
És a Bugatti Veyron sebességét is GPS-el mérték, persze nyilván nem egy mezeivel....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!