Offline koordináta meghatározás (többi lent)?!
Samsung star 3, nehéz felfogású Javával (akarom mondani, 700 kb környékén elkezd kekeckedni).
Először is: geocaching céllal szeretném kihasználni.
Másodszor is: tudtok ilyen programot? Olyat, ami offline is meg tudja határozni jelenlegi koordinátáidat mondjuk kb 5 másodpercenként, vagy hasonló...
Harmadszor is: találtam egy ilyesmi programot, GETrack, de nem tudom, hogyan kéne használni (és itt nem az angolommal van probléma, hanem nem értem a működését, stb. (bár most azért is végignézem minden sorát textben))
És nem vagyok kíváncsi arra, hogy vegyek GPS-t, vegyek Androidos telefont, csak a kérdésre való válaszra...
Ui.: tényleg elég lenne annyi, hogy 5 másodpercenként kidobja az 5 méter pontos koordinátámat...
A GSM/UMTS pozícó meghatározásnál nem a telefon, hanem a maga a hálózat pozícionál. GSM esetén a timing advance alapján a szektorsugárzó irányszöge mentén egy ívet határoz meg a rendszer. Bármilyen GSM alapú telefon megpozícionálható. UMTSnél picit kifinomultabb a dolog ott egy cellát már egy poligonnal modellezik. Olyan maszek program nem létezik ami telefonodra raksz és közvetlenül kommunikál a szolgáltató "pozícionáló" központjával. Megoldható lenne de nincs ilyen - legalábbis Magyarországon.
A GPSnél fordított a helyzet - itt maga a készülék a vevő: a rendszer működése azon alapszik, hogy a műholdak egyszerre, azonos időben sugározzák a pontos idő, és saját pozíció-adataikat. A pozíció meghatározásához minimálisan három műhold adatainak vétele szükséges, miután a GPS-vevő meghatározta a műholdak pozícióit, képzeletbeli gömbfelszínek metszeteként határozza meg a Földi pozíciót.
Mégegyszer: telefonodban nincsen GPS, a mobilhálózatot pedig nem fogod tudni rávenni, hogy elárulja neked (a nem túl pontos) koordinátáid
Pedig az a megoldás, amit hallani sem szeretnél :)
Pl. vegyél egy öreg pda-t meg egy bluetooth gps vevőt, ha ügyes vagy kijön 10-ből és mehetsz az erdőbe.
Ha őskesser akarsz lenni, hogy van 1 koordináta és semmi más, akkor akár Magellán is jó lehet. Viszont az újak drágák a régiek meg ócskák. Ott ,ahol egy Meridian Color percekig csak kapkodja a levegőt, ott egy Sirf III vevő már régen megcsinált mindent :) De a legfőbb probléma mindkét esetben a Magellánokkal, hogy nem tudsz rájuk térképet rakni, mert nincs mit. A Meridián-hoz hasonló matuzsálemere csináltak egyszer egy tuhu-t, de elképesztően lassú az a gép... egy katasztrófa.
Népszerű hazánkban a Garmin vonal, az újak elég drágák (garmin.hu), viszont itt a használtak se annyira olcsók, térképes változatnál többtízezerre készülj, de a kijelző és az akkuidő nagyon jó. Ha meg veszel egy matuzsálemet, ugyanott vagy: egy pda + sirf III vevő kb. ezerszer rugalmasabb és sokoldalúbb megoldást ad. Egy Garminnal szemben a pda hátránya, hogy nem időjárásálló, viszont ezt IQ-val lehet pótolni :) És ugye egy célgps csak a gyári szoftverét használja, egy pda-n meg tucatnyi programot és térképet vihetsz.
Írom ezt úgy, hogy 2 éve nyomok egy hobbiprojektet hétvégenként, 2 pda + bt vevővel járom a terepet, mindent meg tudtam oldani és nem volt géphibából adatvesztésem sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!