Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » GPS, navigáció » Offline koordináta meghatározá...

Offline koordináta meghatározás (többi lent)?!

Figyelt kérdés

Samsung star 3, nehéz felfogású Javával (akarom mondani, 700 kb környékén elkezd kekeckedni).

Először is: geocaching céllal szeretném kihasználni.

Másodszor is: tudtok ilyen programot? Olyat, ami offline is meg tudja határozni jelenlegi koordinátáidat mondjuk kb 5 másodpercenként, vagy hasonló...

Harmadszor is: találtam egy ilyesmi programot, GETrack, de nem tudom, hogyan kéne használni (és itt nem az angolommal van probléma, hanem nem értem a működését, stb. (bár most azért is végignézem minden sorát textben))

És nem vagyok kíváncsi arra, hogy vegyek GPS-t, vegyek Androidos telefont, csak a kérdésre való válaszra...

Ui.: tényleg elég lenne annyi, hogy 5 másodpercenként kidobja az 5 méter pontos koordinátámat...

2013. máj. 18. 23:06
 1/9 anonim ***** válasza:
A telefonodban nincs GPS vevő, tehát nem tudsz vele pozíciót meghatározni.
2013. máj. 18. 23:09
 2/9 A kérdező kommentje:
Ezzel határozottan nem értek egyet, hiszen a telefonszolgáltató adói által küldött idők különbségéből ki lehet számolni a koordinátákat. (Gondolkodj csak, a GPS is így működik, csak éppen műholdakkal.)
2013. máj. 18. 23:19
 3/9 anonim ***** válasza:

A GSM/UMTS pozícó meghatározásnál nem a telefon, hanem a maga a hálózat pozícionál. GSM esetén a timing advance alapján a szektorsugárzó irányszöge mentén egy ívet határoz meg a rendszer. Bármilyen GSM alapú telefon megpozícionálható. UMTSnél picit kifinomultabb a dolog ott egy cellát már egy poligonnal modellezik. Olyan maszek program nem létezik ami telefonodra raksz és közvetlenül kommunikál a szolgáltató "pozícionáló" központjával. Megoldható lenne de nincs ilyen - legalábbis Magyarországon.

A GPSnél fordított a helyzet - itt maga a készülék a vevő: a rendszer működése azon alapszik, hogy a műholdak egyszerre, azonos időben sugározzák a pontos idő, és saját pozíció-adataikat. A pozíció meghatározásához minimálisan három műhold adatainak vétele szükséges, miután a GPS-vevő meghatározta a műholdak pozícióit, képzeletbeli gömbfelszínek metszeteként határozza meg a Földi pozíciót.

Mégegyszer: telefonodban nincsen GPS, a mobilhálózatot pedig nem fogod tudni rávenni, hogy elárulja neked (a nem túl pontos) koordinátáid

2013. máj. 19. 00:07
 4/9 anonim ***** válasza:
Még eszembe jutott valami: Pl a Googlenak van olyan alkalmazása ami adatkapcsolat alapon próbál helyzetet meghatározni. Első körben hitetlenül néztem, de az első tesztek meggyőzőek voltak, meglepően közeli találatokat adott és még tudományosnak is tűnt. Egészen addig amíg át nem tervezték a hálózat celláit, mert a google annyit csinált, hogy a telefonból kiolvasta a cella azonosítót és a saját adatbázisában kiszúrt egy pontot a cellán belül. Ha viszont az adatbázisa már nem volt konzisztens a valód cellál helyzetével akkor több száz km-t is tévedett -> Magyarán semmi köze se volt a helyzetmeghatározáshoz, nem csinált valódi mérést.
2013. máj. 19. 00:17
 5/9 A kérdező kommentje:
Jól tudod használni a ctr gombot. Elhiszem, hogy hasznos. Most is az. Mindent belátok. Kérdés lezárva.
2013. máj. 19. 00:40
 6/9 anonim ***** válasza:

Pedig az a megoldás, amit hallani sem szeretnél :)

Pl. vegyél egy öreg pda-t meg egy bluetooth gps vevőt, ha ügyes vagy kijön 10-ből és mehetsz az erdőbe.

2013. máj. 19. 11:02
 7/9 A kérdező kommentje:
Igen, erre már rájöttem... (Eredetileg is ezt terveztem, csak nem szeretem, ha bespammelnek százan ilyesmiket válasznak.) Mindenesetre akkor új kérdés: milyen helyzetmeghatározót vegyek? Már néztem régi Magellanokat, de sehogy nem találtam a képek mellett a típusukat...
2013. máj. 20. 08:54
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha őskesser akarsz lenni, hogy van 1 koordináta és semmi más, akkor akár Magellán is jó lehet. Viszont az újak drágák a régiek meg ócskák. Ott ,ahol egy Meridian Color percekig csak kapkodja a levegőt, ott egy Sirf III vevő már régen megcsinált mindent :) De a legfőbb probléma mindkét esetben a Magellánokkal, hogy nem tudsz rájuk térképet rakni, mert nincs mit. A Meridián-hoz hasonló matuzsálemere csináltak egyszer egy tuhu-t, de elképesztően lassú az a gép... egy katasztrófa.

Népszerű hazánkban a Garmin vonal, az újak elég drágák (garmin.hu), viszont itt a használtak se annyira olcsók, térképes változatnál többtízezerre készülj, de a kijelző és az akkuidő nagyon jó. Ha meg veszel egy matuzsálemet, ugyanott vagy: egy pda + sirf III vevő kb. ezerszer rugalmasabb és sokoldalúbb megoldást ad. Egy Garminnal szemben a pda hátránya, hogy nem időjárásálló, viszont ezt IQ-val lehet pótolni :) És ugye egy célgps csak a gyári szoftverét használja, egy pda-n meg tucatnyi programot és térképet vihetsz.

Írom ezt úgy, hogy 2 éve nyomok egy hobbiprojektet hétvégenként, 2 pda + bt vevővel járom a terepet, mindent meg tudtam oldani és nem volt géphibából adatvesztésem sem.

2013. máj. 20. 09:12
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi! Van min agyalnom... De a Garminok így elsőre tetszenek...
2013. máj. 21. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!