Mivel játsszam le a videóimat, hogy azok valóban 50 képkocka / perc másodperc verzióban látszódjanak?
Pana GH2 megfelelő videó módjában 50i képkockát vesz fel, és a szenzor kimenet is elvileg 50 fps-el rögzül. Ehhez képest mikor megnyitom mondjuk VLC-ben, akkor már csak 25p lesz belőle... MediaInfo is annyit ír.
Neten - youtube-on - pedig láttam (bár az nem EU szabvány) hogy 1080i50-ként ismerte fel és le is lehetett játszani úgy, nem volt olyan darabos mint a sima 25p...
Mármint 50 fél képkocka sebességgel?
Valami olyan lejátszóval, amiben ki lehet kapcsolni a deinterlaced-et.
50i gyakorlatilag 50 félkép, ami 25 teljes képnek felel meg, ezért írja 25p-nek.
Például rögzítek egy műsort a DVB-T tunerről (MinDigTV), ami köztudomásúan PAL 50i rendszerben tolja.
Utána megnézem, a VLC és PotPlayer is 25 FPS-t ír rá.
De ez konkrétan 50i, ami deinterlace eljárással ad ki.
A lejátszóprogram kimenetét a videodriver teszi át a monitor frekvenciájára.
Akadást okozhatja az is, hogy 60 Hz-es monitoron a 25p nem egész számú többszörös.
50 Hz vagy 100 Hz monitorfrekvencián nem akadna elvileg.
Bár nekem ezt az Intel GPU, illetve driver egész jól elrendezi, nagyon ritkán látszik akadás, gyakorlatilag fel sem tűnik.
Például 24p videók sem akadnak, amit 60 Hz-en küldök a plazma TV-re és 120 Hz-en jeleníti meg.
Most abba nem mennék bele, hogy tudom küldeni 24 Hz-en is, amit a plazma 96 Hz-en jelenít meg.
Nem, nem úgy értem az akadást hogy beszaggat a videó... maga a 25 képkocka sebesség darabossága (különösen az éleknél) zavar. Házi videóknak jobban szeretem a nagy képkocka sebességet, amire elvileg képes is ez a gép, mert mondom, láttam videó róla. Szinte látni a képkocka váltást 24 vagy 25, de még 30 fps-nél is. Tudom, a 24p a mozis hatás és mindenki arra van rákattanva. Majd azt is kipróbálom, de elsődlegesen az 50 fps érdekelne...
Vagy akkor ez nem úgy van mint gondoltam, és marad a sima HD felbontás ami elvileg 50p és nem 50i (25p)...
Pedig akárhogy nézem, itt is 60i az 60 fps és kész, nem 30p lesz belőle...
Nem tudom, mivel játszod le, de lehet problémád a nem jó deinterlace miatt.
Ha én a VLC-n kikapcsolom a deinterlace opciót, akkor cakkos lesz, ez természetes.
De ezért is kerülendő az interlaced (i) letapogatás, mert problémák forrása lehet. Progresszív letapogatásnál (p) ez eleve kizárt.
Nem, nem a "cakkosság" a probléma. A deinterlace automatikus beállításon van. Én arra gondolok, hogy az 50-60 fps video sokkal "folyamatosabb", míg a 24-25 fps videóknál megvan az a filmes hatás, szinte látni a képkockaváltást.
Na most, ma azt figyeltem meg, hogy a MediaPlayer szépen lejátsza, mint az 50fps videók amilyennek látszanak. VLC, MediaPlayerClassic viszont valóban 1080p25-ként érzékeli, és úgy is játsza le. Ennek a valódi oka érdekelne. Nem csak a lejátszás miatt, hanem érdekel a technikai háttere is, mi miért van úgy, ahogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!