A kérdés lehet, hogy hülyén hangzik, de én az utóbbi években megjártam mind a Nikonnal, mind a Canonnal. Az a Canonjaimnak mindnek tönkrement az objektíve. Használhatóak, de vagy életlen a kép, vagy nem jó az autófókusz 1-2 év után. A Nikonon meg úgy beszartak a gombok, hogy használhatatlanná vált megintcsak olyan 2 éven belül. Régen voltak nem tükörreflexes digitális gépeim, amelyeket alacsonyabb kategóriájuk ellenére 4 évig simán használtam. Az egyik azért romlott el, mert nem bírta a nagy esőt. Én értem (olvasom is), hogy direkt csinálják ilyen szarra a komolyabbakat, de mégis kérdem, hogy nem ismertek-e olyan megoldást, aminél nem kell 1-2 évente gépet/objektívet cserélgetni. Gondoltam arra is, hogy veszek nikonos objektívet meg adaptert a Canonhoz, de nem tudom, hogy az hatékony eredményhez vezet-e. (Próbáltam Tamron-objektívvel is, de azzal meg életlenebbek lettek a képek.)
Megírhattad vón, melyek voltak ezek az objektívek.
Általában a canonos fazonok is azt szokták tartani az objektívekről, hogy tartósak. A saját kis limitált tapasztalatom is az, egyet használok filmes kor (!) kitobjektívjeiből, de mivel muriból vettem pár filmes vázat amikor kétezer forintért lehetett hozzájuk jutni, azok objektívjei is működésképesek (csak nem valami jó minőségű képet adnak). Amely fotósfórumokat én frekventálok, ott igen ritkán esik szó elromlott objektívről.
Hát ez akkor tapasztalatokat tekintve egyenlítés volt.
2019. febr. 3. 17:42
2/21 anonim válasza:
Szerintem itt user error-ról lesz szó... Nem ötezerért kell 18-55 ezeréves műanyag kitobit venni, és nem húszezerért lerúgott 15 éves gépet.
2019. febr. 4. 07:23
3/21 anonim válasza:
Olyan előfordul, hogy az objektív autófókusza pontatlan, de azt egyszerűen lehet korrigálni, sőt, ajánlott is a vásárlás után leellenőrizni. Ettől eltekintve két dolog lehetséges: vagy te vagy a világ legpechesebb embere, vagy valamit nagyon rosszul csinálsz (én utóbbira tippelek, tekintve az esőben fotózást). Ugyanis ezek a gépek maguktól nagyon ritkán romlanak el, objektívek meg pláne. Ezt személyes tapasztalatom is megerősíti, mivel nem csak hogy 4 éve használom hiba nélkül hobbira és munkára ugyanazt a gépet, de ismertségi körömből is egy-egy zárcserénél, vagy objektíven meglazult gumin kívül nem hallok olyan hibáról, amit nem a felhasználó okozott - és ezek is sok-sok évnyi intenzív használat után jelentkeznek.
2019. febr. 4. 08:07
4/21 anonim válasza:
Van egy Nikon objektívem, ami nyolc év után kezdett el gyengélkedni, de bőven használható még és gyönyörű képet csinál.
2019. febr. 4. 09:48
5/21 anonim válasza:
Hát a Canon gépei azért tönkremennek.
Az általam vásárolt 350D is és 30D is 5 év után tért nyugovóra.
2019. febr. 4. 09:55
6/21 anonim válasza:
Nekem 14 év után pusztult el az autófokusza a Nikon DSLR kitobimnak. Közben 2 vázat cseréltem. Manuális fókusza még mindig jó, bár már néha az is kezd gyengélkedni. És ez az obi is kapott mindent. Szerintem itt az ún "user error" legtipikusabb esete áll fenn.
2019. febr. 4. 10:55
7/21 anonim válasza:
a gépnél fontosabb az objektív
2019. febr. 4. 13:11
8/21 anonim válasza:
Nekem is gyanús, hogy valamit rosszul csinálsz, vagy nagyon peches vagy. A rosszul csinálod alatt olyasmit értek, hogy nem vigyázol eléggé a cuccra, pl. leejted, dobálod, rossz helyen tárolod, stb., stb. A Nikonon és a Canonon kívül nekem nem ugrik be, ki gyárt még tükörreflexest, a többiek inkább MILC vonalon nyomulnak.
Szerintem ha a te felhasználási módod túl durva, akkor vegyél egy kompaktot, pl. Panasonic LX100-at.
2019. febr. 4. 14:27
9/21 anonim válasza:
Plusz másodgépnek egy vízállót.
2019. febr. 4. 14:27
10/21 anonim válasza:
Pentax, Sony, Fujifilm régebben (Pro széria), Panasonic L1 és L10, Olympus Evolt széria :) Van élet a Canikon-on túl is XD
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!