A legtöbb digitális kamera képe "szétesik" mosódott lesz oldalirányú pásztázásnál. Melyik kamera tudja kiküszöbölni ezt a problémát?
Zárt térben, óvodai nyílt napon a legelső használatkor én is tapasztaltam ezt a dolgot. Majd utána járva a dolgoknak találkoztam a shutter speed jelenséggel. A lényeg, hogy zárt térben az expozíciós időt mindig a másodpercenkénti képkockaszám kétszeresének a reciprokára kell állítani ,ezt javasolják mindenhol.
Vagyis 24-25fps-nél 1/50-re kell állítani az időt.
Viszont tűző napsütésben érdemesebb auto módban használni , mert hiába az 1/50-es idő mégis sok a kiégett , túlexponált videóm.
Mert ugye jobb a 24-25 fps, mert az a "film look", persze, mindenki, aki fényképezőt vesz, az már filmproducer, operatőr, vágó és minden akar egyben lenni... holott csak normális szép felvételt akar otthonra, saját részre készíteni. Véleményem szerint egy 50 vagy 60fps videó sokkal életszerűbb, és megfelel otthoni célokra mint a 24fps mégis az előbbit tudó gépek a drágábbak.
Ez olyan mint a Panasonic G1, nem tudott videót, rá asszem fél évre kiadták a GH1-et, fullhd, 60 fps 720p módban, és került kétszer annyiba. Ugyanaz a gép, ugyanaz a szenzor stb., csak a szoftveren módosítottak. Meg tettek egy mikrofon portot bele és kész.
Az én gépem is tudja az 50fps-t 1080p-én, de nem használom.
Persze egy fokkal "életszerűbb", meg " folyamatosabb" de látva a különbséget nekem nem számottevő. Nem azért mert 24-25fps-sel már filmes szakembernek érzem magam, de egyszerűen fölöslegesnek érzem.
1. minek terheljem a gépet 50fps-sel?
2.Esetleges utómunkáknál megnövelem a renderelési időt duplájára.
3. Ma már minden jelentősebb eseménynél mono video állványt használok, nyaraláskor még stabilizátort is.
Sajnos a pc-ém is elég gyenge az 50fps is legalább annyira leterheli mint a 4K.
Akinek bejön az 50-60fps csinálja, egészségére. Biztosan savanyú a szőlő, de jó nekem a 24(AVCHD), vagy a 25(MP4) képkockaszám is.
Még egy megjegyzés , a "nagyobb" jutyuberek is 24-25 fpssel dolgoznak, pedig ha valaki akkor mondjuk Dancsó, Magyarósi "értenek " a videózáshoz , mégsem használják a dupla fps-t.
Viszont nézek néha "kisebb videjóst" , aki a gagyi camkorderével készíti a 60fps videóit jutyubra, aminek az ég világon semmi értelme, de ő ettől érzi magát " nagyobb videjósnak"...Mert ő már "ott" tart...
#4 nekem sincs gondom a 24 fps-el - amíg nem csinálok egy kicsit is gyorsabb svenkelést. Engem leginkább az zavar hogy "látom" a képkockákat, azaz "szaggat" a video, főleg a kontraszthatárokon. Álló felvételnél, minimális mozgásnál tényleg semmi gond.
A másik, oké hogy duplán renderel, de - tudtommal - ha 50 fps-ből akarsz 25-öt, akkor ha átkódolod, még nem fog szaggatni a videód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!