Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mit csinálok rosszul kezdő...

Mit csinálok rosszul kezdő fotósként?

Figyelt kérdés

Amikor virágot fotózok pl: két ibolya majdnem egymás mellett de egyik kicsit hátrébb... vagy ma pl pitypangok.. szeretném ha mindegyik éles lenne, háttér homályos, de mindig csak az előrébb lévő éles ami mögötte van az már homály

mit állítok rosszul? 1/250 , 5.6

2018. ápr. 21. 13:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
17%

Elsősorban azt csinálod rosszul, hogy még mindig nem tanultad meg, mi az a mélységélesség, mi az a rekesz, mi az a gyújtótávolság, és ezek hogyan hatnak egymásra.

Minimális ismerettel felismerhető lenne, hogy itt a mélységélesség túl kicsi.

Továbbgondolva - továbbra is minimális ismeretnél tartunk - kikövetkeztethető lenne, hogy a mélységélesség növelésére van szükség.

Szintén minimális ismerettel az is kideríthető lenne, hogyan tudod a mélységélességet növelni: szűkebb rekesz vagy nagyobb tárgytávolság.

Esetleg haladó szinten lehet az ún. focus-stacking módszert is alkalmazni, de te ettől még nagyon messze jársz.

Mióta vagy fotós? Khm. Mármint kezdő fotós?

2018. ápr. 21. 14:04
 2/14 anonim ***** válasza:
Az első válaszoló tökéletesen megmagyarázta, hogyan javíts a képeiden - de szerintem alázás nélkül is érthető lett volna. Ez a kioktató, pikírt stílus, ami sok kezdő kedvét elveszi attól, hogy kérdezzen. Megértem, hogy unalmas századszor is ugyanazokat a problémákat olvasni, de válaszolni soha nem kötelező. Pl a dpreview fórumán tudnak az emberek normális hangnemben tanácsot adni a leg alapvetőbb témákban is.
2018. ápr. 21. 15:02
 3/14 A kérdező kommentje:
most kaptam , első tükörreflexes gépem, még nem nagyon értem mit hogyan, de próbálkoztam :D tehát akkor 5.6 ról tekerjem mondjuk 9 re?
2018. ápr. 21. 15:02
 4/14 A kérdező kommentje:
nem veszem fel, hobbifotózok, bridge gépről váltottam, eddig csak kattingattam és jók lettek,de ezt most tanulom :)
2018. ápr. 21. 15:06
 5/14 anonim ***** válasza:
10%

Az ilyen alapvető fogalmakkal már egy bridge gépnél is tisztában kéne lenni. Lehet, hogy ez valakinek baszogatás, de ha tényleg komolyan akarsz vele foglalkozni, már rég meg kellett volna ezeket tanulni.

Ha nem noszogatod a kérdezőt, hogy tanuljon, soha nem fog - minden egyes rosszul sikerült kép után itt fog kérdezni. És ezzel nem az a baj, hogy kérdez, hanem hogy nem gondolkodik. He levezeted neki, hogy hogyan oldhatja meg a problémát, akkor talán megérti. Ha mindig csak annyit mondanálk neki, hogy vedd tágabbra a rekeszt, most szűkebbre, most menj távolabb, sosem érti meg az összefüggéseket.

Azzal, hogy kijelented, hogy a válaszom tökéletesen helytálló, majd lepontozod, tulajdonképen magadat minősíted, nem engem. Megsértődsz, ráadásul a kérdező HELYETT?! Mi lesz a következő?

Kérdező: te pedig tényleg tanulj. Ezek a fotózás alapjai, ezeket meg KELL tanulni. Nem bemagolni, megérteni. Mi a rekesz, záridő, érzékenység, gyújtótávolság. Tessék leülni az internet elé, és májnkraftozás helyett az alapokat megtanulni. Megérteni!

86-os, jöhetsz megint lepontozni. Teszek rá.

2018. ápr. 21. 15:19
 6/14 A kérdező kommentje:
köszi az lesz :) bár nem tudom miről beszélsz, hogy mit ne csináljak :D
2018. ápr. 21. 15:36
 7/14 anonim ***** válasza:
Bocs, részben hozzád beszéltem, részben a 86%-os válaszolóhoz. Te tanulj. Ha megérted az alapokat, akkor ez menni fog fejből is.
2018. ápr. 21. 15:45
 8/14 anonim ***** válasza:

67%-os, hiába próbálod szépíteni, amit te ezen az oldalon művelsz az színtiszta öncélú alázás, semmi több. Minden kommented 2 mondatban összefoglalható, a maradék 90% redundáns minősítése a kérdezőnek.

"Ha nem noszogatod a kérdezőt, hogy tanuljon, soha nem fog - minden egyes rosszul sikerült kép után itt fog kérdezni."

Ez meg miből szűröd le, talán pedagógus vagy? Nem hiszem, mert én a tanáraimtól bármit megkérdezhettem, mégse járok vissza hozzájuk a mai napig minden problémámmal.

"He levezeted neki, hogy hogyan oldhatja meg a problémát, akkor talán megérti."

Te nem vezeted le a problémát, csak alázol.

Hadd ne folytassam. Nem segíted a kérdezőt, csak elbizonytalanítod (nem, mielőtt lecsapsz rá, ez ebben a formában egyáltalán nem jó dolog), a stílusoddal meg a kiprovokálod a többi jó szándékú válaszolóból a reakciót, hogy a kérdezőben ne inogjanak meg a megfelelő alapok, hanem tudjon építkezni rájuk a későbbiekben.

Íme egy válasz: kedves kérdező, próbálkozz tágabb rekesszel, pl. f11. Ennyi volna.

2018. ápr. 21. 16:19
 9/14 anonim ***** válasza:
0%
Bla, bla, bla. Ennyi haszos kommentárod volt eddig. Akarod még tovább szemetelni a kérdést?
2018. ápr. 21. 16:24
 10/14 anonim ***** válasza:
5: a reakciód érthető és elgondolkodtató volt, ezért nagyvonalúan kék kezet adtam:)
2018. ápr. 21. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!