Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi baja lehet? Érdemes megjaví...

Mi baja lehet? Érdemes megjavíttatni?

Figyelt kérdés
Nem leszek túl szakszerű, csak most kezdtem volna bele a fényképezésbe. Kaptam egy Sony bridge fényképezőgépet, használtan, de nem volt semmi baja. Néhány hétig be sem kapcsoltam, most ha bekapcsolom és manuális módba állítom, olyan fehér a kép, hogy csak néhány apró foltot látni, de a képernyőn az is max. világoskék, ami amúgy fekete. A beállítások 100%, hogy jók voltak, mikor kaptam, én sem állítottam át őket, egyszer csak jött ez a probléma. Azóta próbáltam szórakozni a beállításokkal, de mivel elméletben minden jó volt, csak újra leokéztam az akkori beállításokat. Ezután működo
2018. ápr. 20. 08:53
 1/7 A kérdező kommentje:

Bocsi, a macskám besegített :D

Szóval működött, amíg ki nem kapcsoltam, amint az megvolt, újra ott voltam, ahonnan elindultam. Egyébként minden más tökéletesen működik. Mi lehet a baja? Illetve ha már nem garanciális, érdemes megjavíttatni?

2018. ápr. 20. 08:55
 2/7 anonim ***** válasza:
Kapcsold be egy viszonylag sötét szobában (max egy íróasztali lámpa világítson). Ha ott is minden totál fehér, akkor szerviz. Ha nem, akkor csak simán túl érzékenyre van állítva (magas ISO, nyitott blende, hosszú záridő), ami miatt átlagos fényviszonyok között is túlexponált a kép. Én utóbbira tippelek. Ha így van, csapd fel a használati útmutatót (akár online), és keresd ki a fent említett 3 tényezőt, hogy milyen helyzetben hogyan kell beállítani azokat.
2018. ápr. 20. 09:05
 3/7 anonim ***** válasza:

Komolyabb összegbe mernék fogadni, hogy fogalmad nincs a kezeléséről, és csak nyomkodod össze-vissza.

A manuális mód azért manuális, mert az automatika nem fogja beállítani a helyes értékeket.

Manuális módban nincs olyan, hogy "jó beállítás" - ezek ugyanis az adott fényviszonyoktól függenek.

Tekerd lejjebb az érzékenységet és a záridőt, vedd szűkebbre a blendét. Tanuld meg, mik ezek, hogyan hatnak egymásra és a képre.

És amíg nem érted, miről van szó, használd valamelyik félautomata üzemmódot, mint bárki más. Manuálban csak a nördök meg hipszterek bohóckodnak, tisztességes embernek nagyon ritkán van rá szüksége.

2018. ápr. 20. 10:21
 4/7 A kérdező kommentje:

1.-nek köszi a választ!

2., a segítséget neked is köszi, azt, hogy rögtön letámadtál, holott én -véleményem szerint- normálisan írtam ki a kérdést, már nem annyira. Igen, mint írtam is, kezdő vagyok, és hülye a témához, de azért nem vagyok síkhülye. Most nem vagyok otthon, de arra pl. emlékszem, hogy az ISO 100 volt estefelé egy szobában. Szerintem, ismétlem szerintem nem annyira rossz beállítás a körülményeket tekintve, de ha tévedek, tőled bocsánatot kérek, hiszen te már fényképezővel a kezedben jöttél a világra is.

2018. ápr. 20. 14:23
 5/7 anonim ***** válasza:

Most min vagy megsértődve? Semmi támadó szándék nincs a hozzászólásomban. Nyilván nem fogom mégegyszer leírni ugyanazt, mint az első. Csináléd meg, amit írt, abból sok minden kiderül.

Azon vagy kiakadva, hoyg megjegyeztem, hoyg nem értesz hozzá? Bakker, te mondtad. De ha zavar, visszavonom.

De azért tisztázzunk valamit: tisztában vagy a záridő, rekesz, fogalmával, hogy mit és miért állítasz manuális módban, mi történik, mikor az egyiket-másikat tekergeted?

De igazad van, nem adok tanácsokat, mert még azt hiszed, okosabbnak tartom magam nálad. Elnézést kérek, legközelebb majd annyit írok, nem tudom, én hülye vagyok ehhez.

Komolyan. Mi a bajod? Mit kellett volna írnom? Vagy ne adjak tanácsokat? Az, hoyg ne használd a manuális módot - az lenne sértő számodra? Nincs abban semmi sértő. Az ember TÉNYLEG ritkán használja. Azért találták ki okos emberek a félautomata üzemmódokat, hoyg megkönynítsék a dolgunkat, hogy ne kelljen szopni a manuális beállításokkal.

De tudod mit? Szopjál vele. Ha neked sértő azt olvasni, hogy használd a félautomata módokat, akkor szopj a manuálissal.

Én pedig esküszöm, megrohadok, mert egy utolsó mocsok vagyok, aki tanácsot mert neked adni.

2018. ápr. 20. 15:10
 6/7 anonim ***** válasza:

67%, szerintem kicsit túl heves érzelmek törnek elő belőled, ha kezdő hobbi-fotóssal találkozol, ez már egy másik kérdésnél is lejött. :D Függetlenül attól, hogy szerintem is 99,99%-ban az lesz a probléma forrása, amit írtál, szerintem nem kéne ennyire belelovalni magad. :D De ha neked ez így jó és kényelmes, vedd úgy, hogy nem szóltam, csak külső szemlélőként tényleg nem értem sokszor ezen az oldalon - nem csak nálad, másnál se -, mire jó ez a fajta személyeskedés a kezdő userek irányába.

Amúgy én szeretem és szoktam manuális módot használni. Lehet azért, mert hipszter vagyok (mondjuk a mai napig nem tudom pontosan, mi az), de tény, hogy több a komponálási szabadság. Kezdőként azért is ajánlott, mert annál hamarabb tapasztalod ki, érted meg a fényképező működését, az ISO-rekesz-záridő egymáshoz való viszonyulását. Persze ha olyan esemény van, ahol gyorsan zajlanak a történések, ott tényleg érdemesebb a shutter vagy aperture priority használata.

2018. ápr. 20. 17:20
 7/7 anonim ***** válasza:

Érzelmek? Azok biztos nem. :)

Személyeskedni sem igazán akarok, de úgy gondolom, itt nem kéne angolos méltósággal és skandináv távolságtartással kommunikálni. Márpedig ahol kicsit is közvetlenebb kommunikáció alakul ki, ott elkerülhetetlen, hogy az valamennyire személyes is legyen. Nem tudom, miért kell ezen egyből megsértődni, hiszen tényleg nem írtam semmi meglepőt az első hozzászólásomban. Mégis vannak páran, akik megsértődnek, lehet, hogy legközelebb magázni fogom a kérdezőt, vagy nem tudom.

Ami pedig a manuál módot illeti, azt írtam, az embernek nagyon ritkán van rá szüksége. Két dolgot is vegyünk figyelembe: ritkán és szükség. Persze, el lehet játszani a manuális móddal, nem ördögtől való az, de hogy tényleg SZÜKSÉG legyen rá, az elég ritka (mondjuk úgy, hogy kezdő, mezei hobbistánál). Nyilván aki haladó vagy felsőfokon űzi a szakmát, gyakrabban kerül olyan szituációba, hogy kényelmesenbb M-be kapcsolni.

2018. ápr. 20. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!