Autó fotózása telefonnal?
Igen, lehet. Kiváltképp, ha az autó tulaját később emiatt kár éri (pl. mit keresett Sanyi munkaidőben a város másik végén, a főnök felesége háza előtt?). Eléggé megszaporodtak a tahón parkolós facebook-oldalak, amikkel nem lenne önmagában gond, ha az emberek néha ismernék a dolgok háttértörténetét vagy csak belegondolnának, hogy mindennek megvan a maga története (múltkor is ment valahol a balhé egy "kisgyerekes" parkolóhelyen álló Ford Mustang GT miatt - a tulaj szólt rá az őt b###tató fiatalokra, hogy a fénykép készítője legközelebb beleshetne az ablakon belülre is, ott volt a gyerekülés, mert hogy még egy Mustangosnak is lehet gyereke). Amúgy nem voltam rest, és használtam a Google-t, a legelső találat ez volt, érdemes ezt az értekezést elolvasni:
Innen ki is emelnék egy régebbi idézetet, ami talán leginkább megválaszolja a kérdést:
„A közlekedési morállal és szabálysértésekkel foglalkozó internetes fórumokon a szabályokat megsértő járművek rendszámát, típusát, illetve fényképét hozzák nyilvánosságra, hogy így szorítsák vissza az ilyen jellegű visszaéléseket. Ezzel kapcsolatban az adatvédelmi biztos korábban kifejtette, hogy ezen adatok nyilvánosságra hozatala a jármű üzembentartójának, tulajdonosának a személyes adatok védelméhez fűződő jogát sértheti, mert a közúti közlekedési nyilvántartásból teljesített adatszolgáltatással az adat és az érintett között kapcsolat létesíthető. A morál- vagy szabálysértő személye azonban nem minden esetben azonos a tulajdonossal, valamint a gépjármű tulajdonosa, illetve üzembentartója nemcsak természetes személy, hanem jogi személyiség és jogi személyiség nélküli szervezet is lehet.
Összefoglalva tehát – a fentebb kifejtettek alapján – a gépjárművek fotójának, rendszámának, típusának, stb. nyilvánosságra hozatalához a közlekedési szabálysértés ténye nem elegendő jogalap, a kipellengérezés pedig nem törvényes cél. A gépjármű fotójának, rendszámának, az autó típusának, stb. közzététele az adott közlekedési szabálysértést elkövető személy hozzájárulása nélkül az Avtv. 3. § (1) és az 5 § (1) bekezdésébe ütközően jogellenes még akkor is, ha csak közvetett kapcsolat áll fenn az adat és a szabályszegő között. Továbbá adatvédelmi szempontból irreleváns az, hogy az autós viselkedése társadalmilag elítélhető vagy jogszabályba ütközik. Így megállapítható, hogy az érintett hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra olyan adatkör, adattartalom, amely alapján az érintett természetes személy azonosíthatóvá válik.
Budapest, 2009. július
Dr. Trócsányi Sára főosztályvezető
(Adatvédelmi biztos hivatala)”
Nem tudom, ma mi a helyzet, de nem hinném, hogy olyan sokat változott volna ez az álláspont - ha még egy kis időt rászánsz az utána keresésre, meg fogod tudni.
Én józan paraszti agyammal arra tudok gondolni ezzel kapcsolatban, hogy hasonlót írhat elő a törvény, mint az emberek esetében. Ugyebár nem publikálhatsz fotót senkiről az ő beleegyezése nélkül, más a helyzet azonban, ha az illető nem a fotó alanya, hanem a tömegnek a része, kiváltképp egy tüntetésen vagy egy koncerten. Szerintem - és hangsúlyozom, nem néztem utána, mert eddig nem kellett -, hasonló lehet ez a rendszámtáblákkal is. Híradásokban sem szokás kitakarni a rendszámokat akkor, ha éppen egy forgalmat mutatnak, ugyanakkor megint más, ha a modell maga az autó.
A facebookra kitevéssel az a legnagyobb gond, hogy lehetsz bármilyen jószándékú, bárki más kénye-kedve szerint használhatja fel, és élhet vissza az általad közzétett képpel, adhat neki máshol egy másik kontextust, főleg egy idegen facebook-csoportban. Talán még bepróbálkozhatsz a házszám és a műemlék tábla leretusálásával, hogy legalább a helyszín ne legyen egyértelműen beazonosítható. Ezzel nem válik legálissá a kép megosztása, ugyanakkor ki tudja, hátha pont emiatt nem kiabál majd a tulaj, ha véletlenül eljut hozzá a poszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!