Mikor készült a világon először színes mozgókép-felvétel?
"A tekercset Edwart Raymond Turner készítette 1902-ben, az alábbi videó elején is megtekinthető, amit a gyerekeit kamerázta a feltaláló. Turner a három színes technológia szabadalmát 1899-ben védette le egy amerikai kollégája, Charles Urban segítségével."
ztereó hang meghatározása a Lokomotív G.T. definíciójában a "Szól a rádió" dalában:
"Sztereóban fogható, s ebben az a jó
hogy a két oldalról, egyidőben, más-más hallható
A nagyzenekar hangzásában éppen az a szép
Ha középen ülsz és jól figyelsz, már teljesebb a kép"
Az 1950-es évek közepétől terjed a sztereofónia párhuzamosan a kinemaszkóp eljárással.
A hetvenes években fejlesztette a ki a Dolby laboratórium a zajszűrő rendszerét. Majd a 80-as években megjelent a digitális hangrögzítés. Elérhetővé vált, hogy a mély, a közép és a magas hangokat külön csatornára lehetett rögzíteni és kellő mennyiségű és minőségű hangszóróval visszajátszani. Ma a legfejlettebb rendszerek több mint 20 csatornán tudnak hangot felvenni. A filmek digitális hangrögzítésében az úttörő szerepet a Dolby Digital, majd a Digital Theatre System vállalta. A japán Sony cég legkorszerűbb mozihangzását a Dynamic Digital Sound (SDDS) rendszerével hozta meg.
"Színes film
1902-ben készült az első színes film, de az eljárást feltalálója Edward Turner brit fotográfus a szabadalmaztatott módszere teljes kifejlesztése előtt elhunyt. A filmet digitális technológia segítségével sikerült az eredeti leírás alapján elővarázsolni. Legelőször 2012. szeptember 12-én mutatták be a londoni Tudomány Múzeumában megrendezett bemutatón."
Bocsi, a középső rész véletlenül keveredett oda, biztosan figyelmetlen voltam.
Csak az első és utolsó bekezdés tartozik a kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!