KLENOVICS LÁSZLÓ kérdése:

Melyik fényképezőt vegyem?

Figyelt kérdés
Tájékozódtam, nem vagyok teljesen fogalmatlan, de fotós tudásom nincs. Családi fotózásra, videózásra szeretnék egy telefonnál (Sony XZ Premium) azért jobb minőséget produkáló gépre, amit inkább csak automata módban használnék. Kompaktot nem szeretnék, mert nem hozzák a szintet,vagy csak a nagyon drágák, Milc gépeket nézegettem. Canon EOS M10 + a gyári objektív 100k-ért egész jó ár, bár tesztekben lehúzták. Aztán utána árban már csak Sony, és az Alpha sorozat. A5000+gyári obi 120k, A6000+gyári obi 180k. Mindegyik APS-C szenzoros gép, amelyekkel egy amatőr is elvileg jó képeket készíthet. Ár-érték arányban, meg amire nekem kell, annak függvényében melyiket vennétek? Köszi előre is a hozzászólásokat!
2017. dec. 1. 10:10
 1/10 anonim ***** válasza:
Én a Sony A5000-el szemezek, szintén hasonló célokból mint te. Bár nem tudom, hol találtál 120ért alap objektívvel.
2017. dec. 1. 10:18
 2/10 A kérdező kommentje:
Gyári obi= Gyárilag a géphez adott alap objektívre gondoltam. Nyilván az A6000 a legjobb, arról is van a legtöbb jó vélemény, de 80k-val többe kerül mint az EOS M10, ami szintén APS-C szenzoros.
2017. dec. 1. 10:20
 3/10 A kérdező kommentje:
Árukereső. Xoomstore 118k, mall.hu 122k
2017. dec. 1. 10:22
 4/10 anonim ***** válasza:

Ha nagyon nem akarsz belemenni a manuális módokba, és a különböző méretű obikat sem akarod cserélgetni, érdemes ránézni a Panasonic LX100-ra. Kompakt gép, de a szenzora és a lencséje is hozza a hasonló milcek szintjét.

A felsoroltakból amúgy én az A6000-et választanám, egyedül az ár lehet később probléma (nincs benne stabilizátor, és a Sony E-bajonettel kompatibilis, stabis objektívek ára elég húzós).

2017. dec. 1. 11:13
 5/10 anonim ***** válasza:

Panasonic GF-7 sem olyan rossz azért. Kb. 110-ért már hozzá lehet jutni. Ha lenne fölös rávalóm, szerintem azt venném magamnak. Rájöttem hogy kisebb gép sokkal jobb hurcolni ide-oda, rá lehet pakolni nagyon sok objektívet adapterrel (bár erre jobb egy aps-c), kihajtható kijelző, hd, vagy akár 4k video, minőségibb hatású a milc-ek egész összképe, nem az a gagyi hatású fénylő műanyag mint a Canon 1300, meg 1200d...

Xoomstore-t nem ajánlom, nagyon sok a negatív visszajelzés velük kapcsolatban.

2017. dec. 1. 12:43
 6/10 anonim ***** válasza:

Sokan nem bírják elképzelni a fényképezést APS-C szenzor nélkül. Görcsösen ragaszkodnak ehhez a szenzorhoz.

Persze a gyártóknak ez csak jó, így eltudják adni a sok lebutított milceket , dslr-eket.

Én az 1"-os FZ1000-esemmel köszönöm szépen el vagyok, családi fotózásokhoz, videózásokhoz maximálisan elég. Ráadásul ellentétben a sok lebutított milc-hez és dslr-ekhez képest minden extrával rendelkezik amire valaha is szüksége lehet egy amatőrnek.

Persze engem is érdekelt, hogy az APS-C hiánya miatt miről maradok le. Néztem rengeteg DSLR tesztfotót.

Azt tapasztaltam a tesztfotók láttán, hogy ha nem használnak vakut akkor semmivel nem kapok jobb minőséget mint az 1"-os szenzorral. Hiába a hatalmas képméret, ránagyítva " csupa homály " képekkel találkoztam. De hangsúlyozom ezeknél a képeknél nem használtak vakut.

Egyik példa:

[link]

Ha belépsz az oldalra megnézheted nagyban is ezeket a képeket. Nézem és azt látom, hogy nem éles a kép. Akkor meg minek az APS-C, csak mert óriás poszterben nézhetem a homályos képeimet???

Ezt a minőséget az FZ1000 is hozza...

[link]

Ezért mondom, hogy sokan nagyon el vannak tévedve ezzel az APS-C rögeszmével. Amatőröknek fölösleges.

Tudom másik szempont a kényelem, hiszen a mai modern ember kényelmes. Így előnyben részesíti a kompakt méretet.

Ezeknek a kényelmeseknek is kínálnak a gyártók csökkent képességű gépeket...Nagyobb szenzor kis zoommal, vakupapucs nélküli gépek lásd olcsó Sony milcek...

A sony gyárt tisztességes milcet is , korrekt objektívvel, csak éppen több mint fél millióért, lásd: Sony Alpha 6500 + 18-105mm...

2017. dec. 1. 13:25
 7/10 anonim ***** válasza:

#6 ami miatt nekem a milc kellene mégis:

- cserélhető objektív -> adaptálható rá sok igen jó régi lencse

- m4/4 vagy aps-c szenzor -> JEL/ZAJ arány!! nem mindegy az FZ1000 sokkal hamarabb fog zajosodni ugyanolyan körülmények között, mint az említett szenzorok

- méret -> nem mindegy hogy a dslr méretű, közel 1kg súlyú FZ1000 lóg a nyakamba, vagy egy 30 dekás kis gép, ami a zsebemben elfér akár, vagy egy kis tokban

- képkészítési, készenléti sebesség -> az FZ1000 mire fókuszt talál, meg belezoomolsz a képbe, hát nem tudom... Ezzel ellentétben egy jobbfajta milc ha bekapcsolod, kb. még fél s sem kell és már aktív, és egy fél kézmozdulat, és vagy nagylátó vagy tele állásban vagy

- akkumulátor üzemidő -> ezekben a dslr verhetetlen, de egy milc is többet bír mint egy full elektronikus bridge (zoom, fókusz eszi az akksit).

Kb. ennyi. Ettől függetlenül biztos jó géped van, csak nekem ezek a feltételeim.

2017. dec. 1. 13:50
 8/10 anonim ***** válasza:

#7 Igen valóban egy jó gépem van és már a gyakorlatban is bizonyított.

- a cserélhető objektíveket ezzel a géppel el lehet felejteni, a 16 szoros zoom a legtöbb helyzetben elég, nem kell külön objektív parkot cipelni.

- Ez a sokat emlegetett zajosodás jól hangzik, de mivel ez egy családi gép, szükség esetén ott a saját vakuja, vagy én vásároltam egy 40-es kulcsszámú külső vakut ami diffuzorral, (részben plafonra derítve!) még jobb eredményt produkál...Sőt portrékhoz kiválóan működik a vezeték nélküli funkció, az oldalsó megvilágításoknál.

- Nem a nyakamban lóg, külön táskában hordom a külső vakuval, mini állvánnyal, mikroszálas kendővel...tartalék kártyával, pót akkuval,tartalék ceruza elemekkel a vakuhoz...:)

- Az autofókuszával nincs gond, és nem gondolom, hogy a 25-400mm-es objektívjével bármelyik milc is akarna versenyezni...Ezzel a géppel művházas színházi előadást videóztam a nézőtérről ülve mono állvánnyal , hát egy milcel biztosan jó ha a nagy totált vehettem volna , de a gépemmel a színészek arcát külön külön is tudtam venni...

- A 2db akku elegendő kapacitást biztosít mindenféle eseményhez...

Ettől függetlenül biztosan jók a milcek, dslr-ek , de nekem nem biztosítják a korlátlan alkotói szabadságot. APS-C szenzor ide- vagy -oda , az édes kevés a boldogsághoz...:)

2017. dec. 1. 17:27
 9/10 anonim ***** válasza:

A videózást tegyük félre.

Ami a fotózást illeti, nem lehet összehasonlítani egy 4 megás és egy 20 megás változatot.

Nem lehet összehasonlítani a Canon és a Pana jpg algoritmusát sem.

És pláne nem lehet összehasonlítani az ismeretlen beállítási paramétereket.

És végképp nem lehet egy természetes fénynél készült képet összehasonlítani egy vakuval készült képpel, a zaj paraméter mentén azzal az okfejtéssel, hogy A ugyan megoldja a dolgot vaku nélkül, de B meg vakuval még fényesebb lenne. :)

A két képnél például a szem annyira eltérően van megvilágítva, hogy ott már erősen érvényesül az a jelenség, amit mindenki ismer, aki megélte tudatosan a nagymamájával töltött éveket, hogy ha nem lát valamit jól a mama, hát erősebb fénybe viszi, és egyből éles lesz neki. Nekem is szimpatikusabbnak tűnik a Pana-féle portré, csak ezeket tegyük hozzá a tárgyilagosság kedvéért (a panás csaj haja a nagyításban vagy genetikailag/hajmosásilag durva, vagy már eléri azt a fokozatot, amit az Index fotós fórumain 10 éve a szénné élesített jelzővel illettek).

Ami a vak imádatot illeti, annak a fotózásban nincs helye, normális megvilágításban facebookos 960 pixeles élhosszban a jó nem-MILC/DSLR semmivel sem marad el az élményt tekintve. Ez az FZ 1000 meg tényleg jól sikerült szerkezet. A különbség nem itt jön ki. Pláne nem jön ki a különbség akkor, ha az APS-C-re egy kitobjektívet tűznek fel, az még akár rosszabb is lehet.

2017. dec. 2. 16:27
 10/10 anonim ***** válasza:

A kedvedért most töltöttem fel egy vaku nélkül készült képet.

[link]

Teljesen steril, nincs rajta utómunka, mondjuk ez látszik is. Bár a közelmúltban fedeztem fel a Lightroom és a PS áldásos lehetőségeit.

Nem győzöm hangsúlyozni az amatőr jelzőt. Ez a gép egy fényképezni is tudó videó kamera amatőrök számára. Vásárlásakor ez volt a cél. Ma már igény és plusz szolgáltatás is a kameráknál a fényképező funkció. Viszont a kis szenzor miatt nem sok jelentősége van. Mivel ismertem az ½.3”-as szenzor lehetőségeit így adta magát, hogy ettől csak nagyobb szenzorú gép jelenthet előrelépést a fotózás terén is. A flickr és a juzaphoto oldalakon található tesztképek pedig végleg meggyőzek arról, hogy ez a gép jó lesz nekem:

[link]

[link]

Az FZ1000 tipikusan egy megosztó gép. A lehetőségeit lehet úgy is nézni, hogy a pohár félig üres, de én mindenkép azt látom, hogy a pohár félig tele van.

Ebben a gépben benne van a jó képkészítés lehetősége. Lehet vele zajmentes képeket lőni. Az már a felhasználótól függ, hogy ezeket a lehetőségeket hogyan tudja kihasználni.

Számomra az 1”-os szenzor használata egy óriási előrelépés a kommersz gépemhez képest. És azzal is tisztában vagyok, hogy a 4/3-as és az APS-C szenzorok újabb és magasabb lépcsőfokok a fotózás terén. De mivel én alapból videókamerát kerestem , számomra a gép nyújtotta fényképezési lehetőségek messze kielégítik a fényképezés iránt támasztott elvárásaimat.

Nem beszélve arról, hogy ha ugyan ezeket a lehetőségeket egy APS-C szenzoros gépen akarnám megkapni akkor azt 3-4 szeres áron kapnám meg. Az APS-C-ét én meghagyom a profiknak én maradok lelkes amatőr….

2017. dec. 2. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!