Filmeknél hogyan bírnak teljes sötétségben zajló jeleneteket felvenni zajmentesen?

Figyelt kérdés
Tudtommal ahhoz hatalmas ISO kell, amitől iszonyat zajos lesz a kép és ez manapság is egy nagy technológiai probléma. Mégis a filmekben teljesen zajmentes az egész kép. Hogyan bírják akkor felvenni? Fényerős objektív nem jöhet szóba, mivel ugyanolyan fényerejűek léteznek videókamerákhoz is, mint fényképezőgépekhez.

2017. aug. 6. 17:43
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Miért, mi generál analóg zajt? Csak a fény tud.

A szomszéd kutya ugatásától nem lesz mákos a film...

2017. aug. 6. 22:04
 12/18 TR75 ***** válasza:

Általában véve az elektromágneses sugárzás tud zajt generálni.

Digitális fotózásnál probléma a tömörítés is, minél gyengébbek a fényviszonyok, annál több a zaj, a képtömörítés pedig eleve gyarapítja a problémás pixelek számát (ami ellen csak bizonyos határig jó megoldás a nagyobb optika).

2017. aug. 6. 22:11
 13/18 anonim ***** válasza:

Engem az analóg érdekelt volna.

Digitális zaj... Arról lehetne mesélni órákig :)

Elég megnézni egy régi Nokia telefont alacsony

megvilágításnál, hogy mit produkál a kamera, már

előnézetben is.

Csak mert az analóg filmnél az egyetlen zajforrás a

fény lehet. Adott egy "homogén" fotoérzékeny hordozó,

az egyetlen dolog, ami reakciót vált ki belőle, az a

fény. Ezért írtam, hogy forgatnak egy filmet, akkor

a háttérfény hálózati frekvenciája is be tud kavarni.

Simán mérhető egy gyors szenzorral. Attól el tudom

képzelni, hogy zajos lesz a kép.

2017. aug. 6. 22:26
 14/18 TR75 ***** válasza:
Pl. a gamma-sugárzás is zajt vált ki a filmen. Nézd meg a Pripjatyi ikonikus felvételeket a kiürítésről, vagy a csernobili 4-es blokk romjaiban készült felvételeket.
2017. aug. 6. 22:58
 15/18 anonim ***** válasza:
Mindenki világít az éjszakai felvételekhez, kivéve [link]
2017. aug. 7. 08:28
 16/18 anonim ***** válasza:

Istenem... a csernobili zaj... :D

Hát leírtam, hogy "nagy érzékenységű filmek szemcsézete már kevésbé finom", meg hogy "Mivel hatásában éppúgy az értelmetlen "információval" belezavar a valódi információba, nyugodtan lehet zajnak hívni."

Példa: [link]

Azt én értem, hogy ennyit változott a világ, hogy már senki sem ismeri ezt a jelenséget, mivel kb 13 éve vettek utoljára több filmet, mint a számítási hiba, pláne, mivel a TESCO pénztáraknál sosem volt 27 vagy neadjisten 33 DIN-es film, no de ha felmerül a lehetőség, hogy hazudok, a google eljuttat bárkit a képig, amit belinkeltem.

2017. aug. 7. 09:40
 17/18 TR75 ***** válasza:

A radioaktív sugárzás okozta zajt csak (szélsőséges) példának hoztam arra a megjegyzésre, hogy "Csak mert az analóg filmnél az egyetlen zajforrás a

fény lehet." Nem csak a fény lehet (hacsak általában az elektromágneses sugárzást nem nevezzük fénynek, ami viszont ). Becquerel kísérlete a fényképező lemezzel ezt bizonyította.

És persze ez is csak akkor zaj, ha nem pont az a cél, hogy ezt a jelenséget bemutassuk.

Eszembe jutott amúgy, hogy főleg horrornál szokás az infraképek használata, azok is zajosak (bár gyanítom, hogy részben trükkről van szó, részben pedig nyilván valamennyire az ilyen jelenetek felvételénél is használnak világítást (ha mást nem, hát infravörös lámpát/reflektort). Bár ezt nem tudom.

2017. aug. 7. 13:39
 18/18 anonim ***** válasza:

Ez a trükk is gyakran használt eljárás:

[link]

2017. aug. 9. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!