Miért is van ez?

Figyelt kérdés

Adott egy 1/3.07" méretű Toschiba szenzor egy telefonban, 4mm (35mm ekv. 28mm) adatokkal, valamint egy Nikon D80 egy 28-70mm 3.5-4.5 objektívvel.

A géppel készítve a képet, 1/50s, auto-iso (amit a gép belőtt 1600-ra), 28 (44) mm, f3.5 adatokkal készített kép kb. 2 fényértékkel sötétebb, mint a telefonnal 1/15s, 4 (28) mm, f2.0, iso 670 adatokkal lőtt kép.

Ha összehasonlítom, és kerekítek akkor összesítve a telefonnal készített kép 1.5 fé-el fényesebb.

Rájöttem, hogy ugyan néha jó hogy nehéz a gép, és jó a fogása, viszont nem mindig lehet értelmesen kitartani, mindig a reciprok szabályt kell alkalmazzam, különben sok értelme nem lesz az elkészült képnek. De nem lőhetek minden képet nagylátóval.

Összességében a telefon - a maga hibáival együtt - jobb képet készít (zaj és részletességet ne vesézzük ki) automata módban, de még manuális módban is, mint a gép. A gépet csak bizonyos esetekben, ha kell a manuális mód - nappal, kint, elegendő fényben - éri meg használni.

Tulajdonképpen a kérdésem az lenne, hogy az elavult technológia, vagy mi miatt van az, hogy arányában közel azonos paraméterekkel lőtt kép egy telefonon mégis fényesebb, használhatóbb, könnyebben kivitelezhetőbb?

Mondanátok a fényerős objektívet, csak épp a fényerős zoom méregdrága, fixeket meg fel-le rakosgatni a gépre... sőt még drágábbak, és a legtágabb rekesz nem biztos hogy jó képminőséget eredményez, lehet olyan lesz mint a telefonnal készült. Akkor meg mi értelme?

2017. júl. 28. 20:05
 1/6 anonim ***** válasza:
Mert más algoritmussal dolgozik a telefonod és a fényképezőgéped, eltérő módon mérik a fényt is. A másik, hogy a Nikon D80 egy elég régi fényképezőgép, akkoriban a matrix fénymérés a Nikonoknál még nem volt annyira pontos, mint manapság, szóval ezt az összehasonlítást én ilyen szempontból nem tartom korrektnek. Manuálisan módban pedig nehezen hiszem, hogy rosszabb képeket készít, mint egy telefon, inkább te állítod be rosszul a paramétereket.
2017. júl. 29. 02:16
 2/6 anonim ***** válasza:
Egyébként a jobbnak gondolt telefonos fotókról még annyit, hogy fogadni mernék rá, ha végignéznénk a képeket, akkor a képek többségén kiégett vagy bebukott részek lennének láthatóak, míg a DSLR-el készített fotók nagy részénél egyik sem.
2017. júl. 29. 02:21
 3/6 A kérdező kommentje:

Nem azt mondom, hogy minden szempontból jobb a telefon, de lehet akkor tényleg a fénymérés a ludas. Mostanában vettem észre, hogy eltérő fényviszonyokat nehezen hozza össze egy képre, mert vagy a fényes rész ég ki, és lesz jól exponált, vagy utóbbi lesz jól exponált, de akkor meg az alany bukik be. Telefon jobban lekezeli.

Szerintetek a mai (konkrétan a mirrorless kategória) gépeknél is előjöhet ez, vagy azért érződik a 11 év fejlődés?

Tegnap láttam, srác a mésztufa barlangban kevés fénynél szintén Nikonnal kattogtatott, vaku nélkül természetesen, és gondolom használható képei lettek. Én inkább elő se vettem a D80-at... egy-két képet lőttem a telefonnal, emléknek.

2017. júl. 29. 08:03
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez majdnem olyan, mintha az almát és a mangalica kocát hasonlítod össze, hogy melyik jobb sakkozó.

A telefon algoritmusa arra van kihegyezve, hogy a szemnek tetsző csicsa fényképet készítsen. Kicsiben. Ez nem a valóság, ez a divat.

2017. júl. 30. 16:24
 5/6 A kérdező kommentje:
Eladtam a 18-55-öt amivel vettem a D80-at, pedig az stabis volt. Ezt el is felejtettem, gondolom manapság alapelvárás a stabilizálás.
2017. júl. 30. 16:28
 6/6 anonim ***** válasza:
Attól függ kinek. :) Képstabi általában rontja a kép élességét, ezért találni kevés stabis objektívet a profi kategóriában. A legjobb a szenzor stabi lenne, az most kezd elterjedni MILC gépekben, de szerintem kell még 5 év, hogy alap legyen.
2017. júl. 30. 19:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!