Fotósok, ti mi alapján rendezitek a képeket mappákba?
Van egy halom képem és nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a legjobb rendezési elv.
Vannak fényképezős (DSLR és kompakt), illetve mobilos képeim is, sok-sok témában, mindenféle készítési időponttal.
Ti hogyan rendszereznétek ezeket?
Amikre eddig gondoltam:
-Időpont szerint (mappák: fotók -> évszám -> hónap+nap+esemény)
-Téma szerint (mappák: fotók -> 1 adott hobbi vagy bármilyen téma -> azon belül évszám -> hónap+nap+esemény)
-Külön fényképezős és mobilos képek
Nyilván vannak még lehetőségek, ezeket azért soroltam fel, hogy értsétek mire irányul a kérdésem.
Ti hogy csináljátok? Mi lenne a legjobb hosszútávon?
Egyáltalán megtartjátok az összes képet vagy a fotózások után válogattok és csak a jobbakat tartjátok meg, a rosszabbakat pedig törlitek?
A nyers képeket és a szerkesztett képeket külön mappába vagy egybe, számozás alapján megkülönböztetve érdemes tenni?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Kitörlöm a rossz képeket (amiből nincs több, vagy nem megismételhető azokat persze megtartom)
-Saját mappa
~Hobbi: 1. téma, 2. év, 3. nyers- jpg- szerkesztett
~Évszám (pl.:2013): 1. ország (Franciaország) 2. dátum+város (20130721CannesNizza)
A képeket mindig válogatás után átnevezem, az átláthatóság érdekében
20130721Nizza_001, 20130721Nizza_002...és így tovább így könnyebb sorrendben tartani, pláne ha több készülékkel készítettem és hasonló minőségűek akkor a számozással ídőrendben tudom őket tartani.
Természetesen válogatok, így is rengeteg helyet foglalnak.
Külön mappa minden évnek, azon belül minden nap külön mappába kerül. Ezeket általában átnevezem, kapnak egy jellemző kulcsszót tehát így néz ki kb: 2017\20170413 München\.
A képeket Lightroomban ellátom pár jellemző kulcsszóval a könnyebb kereshetőség érdekében.
Szerkesztett képek .psd formátumban külön mappában hasonló struktúrában, kész képek .jpg-ként szintén külön, szintén hasonló struktúrában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!