Hogy kell kimondani azt, hogy 1/2.3"?
Hogy kell kimondani a nem egész nagyságú fényképezőgépek szenzor méretét? :D
1" - egy col
2/3" - kétharmad col
3/4" - háromnegyed col
De hogy kell pl kimondani a következőket?
1/2.3"
1/1.7"
1/3.2"
Valaki felvilágosíthatna :)
"Egy per kettő egész három tized colos
Egy per egy egész hét tized colos
Egy per három egész kettő tized colos"
Alternatív megoldások:
- apró
- nagyon kicsi
- hangyafasznyi
#2: köszönöm :)
olvasgattam sokat a szenzorméretekről a szenzorgyártásról.
A full-frame vs ASP-C háborúról :D
Bár nekem csak egy "gagyi" 1/2.3"-os Canon Powershot SX50-esem van de meglepően gyönyörű képeket csinál.
90%-ban makrózok: virágok, növények, rovarok, pókok, gombák stb...
RAW + Photoshop Lightroom és kis túlzással olyan képeket csinálok mint egy 400e forintos DSLR gép.
Szóval alaposan elbizonytalanított a sok olvasgatás, hogy majd vegyek-e egyszer DSLR gépet :)
Most nincs rá pénzem, majd talán 1-2 év múlva, de ha ennyire nem nagy a különbség akkor lehet egyáltalán nem éri meg százezreket rákölteni miközben a használtan vásárolt 75e forintos gépem is gyönyörű képeket csinál.
A másik meg... valaki árulja már el mi a büdös franc kerül 5 millióba egy Leica S gépben?????
Nézegettem sample fotókat róla és nem dobtam hanyatt magam tőle...
Azt még elfelejtettem írni, hogy ismerősöm Panasonic GH4-esével fotózgattam párszor.
Makró meg gyári lencsével..... jó gép meg minden de ott sem éreztem olyan nagy különbséget ha azt nézzük, hogy 400e forintos gép + makrolencse ára
"RAW + Photoshop Lightroom és kis túlzással olyan képeket csinálok mint egy 400e forintos DSLR gép."
Ne haragudj, de szerintem látássérült vagy - vagy nem a megfelelő képeket nézed. Egy ilyen kis szenzor sosem lesz képes olyan részletességű képet rögzíteni, mint egy sokszor akkora, ráadásul már alapból sokkal zajosabbak, hát még ha kevés a fény.
Elhiszem, hogy PS-ben a zajt lehet csökkenteni (de ez dslr-re is igaz ám!), de ez további részletvesztéssel jár.
Lehet nyilván dslr-rel is szar képeket készíteni, és ha azokat hasonlítod össze az SX50 képeivel, lehet, hogy nem lesz nagy különbség.
Természetesen ideális fényviszonyok és ügyes felhaszáló kombinációja eredményezhet jó képeket egy ilyen kis szenzorú gép esetén is, de azt állítani, hogy a képminőség közel azonos egy akár APS-C méretű szenzor által készítettel - nos, ez botorság.
De ha neked megfelel a te géped által alkotott képminőség, akkor valóban felesleges ennél komolyabb felszerelésre beruháznod. Teljesen mindegy, hogy mi az ok: igénytelen vagy, rossz a szemed és ezért nem látod a különbséget, stb. Az emberek 99%-ának teljesen felesleges a dslr, hiszen nem tudják kihasználni az általuk nyújtott lehetőségeket, sőt sokan - mivel nem tudják használni - gyengébb képeket készítenek velük, mint egy kompakttal.
Próbáld nagyítani a képeidet, akkor látnifogod a különbséget. Egy APS-C-és kép nagyításánál sokkal később jön a "homályosság" vagy pixelesedés, mint egy 1/2.3"-as kép esetében. Amíg képernyő méretben gyönyörködsz a képeidben addig oké, a mobilok képei is addig gyönyörűek amig kis kijelzőn nézzük őket, nagyobb megjelenítésben mindjárt " bukik a mutatvány".
De mindenki olyan gépet használjon ami örömet okoz neki.
Én például remekül el vagyok az 1"-os szenzorral készült képeimmel, nekem sincs szükségem az APS-C-re. Amatőr szinten tökéletes.
Igen tisztában vagyok vele, hogy nagyítás közben sokkal hamarabb kockásodik az én gépem által csinált kép... de nem is szoktam nagyítgatni csak szimplán gyönyörködöm bennük :)
Itt van pl. szerintem egy általam készített jól sikerült kép:
ami szerintem egész jó ahhoz képest, hogy nem egy több 100e forintos géppel készült
de kiváncsi lennék milyen lenne ugyan ez a növény egy DSLR canonnal legyen akár full frame vagy asp-c :)
Tudom most ki fogtok nevetni :D
de kíváncsiságból feltettem pár képet stock photo oldalra:
itt meg tudjátok nézni milyen képeket készítek.
barátok szerint egész jó fotókat tudok csinálni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!