Napjainkban a legjobb elérhető felbontás a 4K, ilyen felbontású fényképek készítéséhez elég egy 8Mpx-es kamera. Miért raknak ennek ellenére 21-23 Mpx-eseket akár telefonokba is?
Nem felesleges, ha nem létezik kijelző, ami megjelenít annyi pixelt? Nem megy ez a képminőség rovására?
Esetleg abban látnám értelmét, ha valaki nagy plakátra szeretne képet nyomtatni. De ilyen célokra viszont nem egy mobiltelefont használnék.
Minek ez a sokmillió pixel?
A felhasznált optikák állati kicsi lencsékkel dolgoznak, melyeknek geometriai pontossága sosem lehet olyan jó, mint egy profi digi fényképezőgép vagy kamera 20, 30, 40 mm-es lencséié. Ugyanígy a fényérzékeny lapka is kisebb.
Vagyis a leképezési hiba borítékolva van.
Viszont sokkal több pixelből az elektronika ki tudja szűrni a hibás képpontokat és javítani tudja a végeredményt.
Az a csillió megapixel azért kell, hogy a végletekig miniatürizált optikai rendszer hibáit minél jobban kiszűrhessék.
Aztán amikor a javított eredményt visszakapod egy 4K kijelzőn, ott már minden pontnak biztos, hogy megvan a helyes színe.
Meg persze a megapixel remek marketing varázsszó.
Amikor egy 6 megapixeles meg egy 20 megapixeles telefon fullHD kész fotóját összevetve nincs minőségi különbség, az sokat elmond a 20 Mpx-es jószág optikájának minőségéről.
"na és a 8k? meg a 10? nem a 4k a legnagyobb..."
Remélem a mobilok megállnak a 4K-nál, már az is értelmetlen.
Tévében is nyomták a 3D-t, a hajlított kijelzőt, ezek kezdenek kikopni, szerintem a felbontás-mánia is ki fog halni hamarosan.
Lassan azért a piac is megadja a fékező feedbacket az értelmetlen fejlesztésekre.
Az enyém 1080p, nem zavar VR-nél. De ott tutira tényleg jobb lenne egy 4K, körülbelül a VR olyan, mintha egy méteres képárlójú tévétől 1 m-re ülnél.
Mindenesetre megnézném az első 4K-s VR android játékot, milyen vason fog elfutni akadás, megsülés és akkurobbantás nélkül.
Amíg meg ilyen nincs, a HD játék 4K kijelzőn is pixeles.
:D
Kihagytam, hogy 4K videóhoz természetesen tökéletes a 4K kijelző VR-ben.
De szerintem ez sem egy hétköznapi tipikus használat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!