Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi okozza ezt a foltosodást...

Mi okozza ezt a foltosodást egy fényképezőgépnél?

Figyelt kérdés

én is szutyokra gondoltam, de nem az! teljesen ingadozó, sőt, kiszámíthatatlan, hogy éppen mikor foltoz és mikor nem, de van amikor pl 2 hétig nem jön elő aztán ismét elő jön. de mitől?

Minden megtisztítva ... sérülés sincs rajta, teljesen érthetetlen jelenség.

Egy bridge gép amúgy, szal objektívet nem lehet leszedni.

Ötlete van vkinek h egyáltalán mi képes ilyet okozni?

egy beltér + 1 kültér (vakuzástól is független)

[link]

[link]

2017. jan. 18. 18:32
 1/9 Ypszilon1980 ***** válasza:
Pedig ez olyannak látszik, mintha az objektíven lennének foltok, mindkét képen szinte ugyanúgy van. Világosabb képeknél nem annyira látszik, szerintem ott van az folyamatosan.
2017. jan. 18. 22:24
 2/9 A kérdező kommentje:

igen sztem is annak látszik, de hidd el, h nem az (

persze ha csak nem a szenzor koszos, akkor lehet szétszedni vhogy ... másképp nem derül ki.

2017. jan. 19. 11:05
 3/9 anonim ***** válasza:

Lehet hogy belül van, és akár nagyobb porszemek is lehetnek amik így törik a fényt. Próbálj meg egy fehér lapot fényképezni, a legkisebb rekesszel (pl. f8, általában ennél kisebb nem nagyon van), utána a legtágabbal (pl. 2.8 vagy 3.5), ha előbbi esetben jobban foltosodik akkor por.

Bár amúgy nekem is maszatnak, olajos, zsíros foltoknak tűnnek akár a frontlencsén, de lehet belül folyt meg a kenés, és azzal sokat nem lehet tenni.

2017. jan. 19. 12:42
 4/9 anonim ***** válasza:
Még annyit hozzátennék, hogy becsillanás is okoz ilyen jelenséget, próbáld ki úgy is hogy az obi elé pár centire oda tartod oldalról mint egy napellenző a kezed és nézd meg úgy milyen a kép.
2017. jan. 19. 12:43
 5/9 A kérdező kommentje:

na jó de becsillanás mindig azon a ponton?

nos teszteltem különböző rekeszekkel 2,8 és 11 között.

beltérben akár vakuval akár vaku nélkül kb 3,8-4,2-es értékig nem látszik, csak esetleg éppen körvonalazódik, de ha nem tudom, nem veszem észre, és 6,3-tól felfelé már nagyon elkezd kirajzolódni, 8-9-11-nél pedih már egy koromfekete pötty.

Kültéren pedig vakuval nem látható, de vaku nélkül kiszámíthatatlan, hogy milyen fényben látszik éppen és milyenben nem (azért 80%-ban látszik)

akkor ez most porszemet jelent valahol bent? de hol az objektíven vagy a szenzoron?

és én ezt házilag szét tudom szedni vagy kuka a gép? vagyis inkább össze is tudom tenni pl finom objektívtisztítóval letörölve? vagy kizárt?

ha igen, szerviz szét tud szedni egy bridge gépet ennyire? azaz itt nem levehető az obi ...

mi a véleményed?

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2017. jan. 21. 19:16
 6/9 anonim ***** válasza:

Pedig az lesz, por van a lencsék között, vagy a frontlencse MÖGÖTT. Ezt bajos lesz eltávolítani, max. annyit tudsz csinálni hogy óvatosan megrázod a gépet hátha leválik róla a por. Ha régi gépről van szó akkor lehet kezdődő gomba is.

Szervíz kitisztitja csak épp nem éri meg.

2017. jan. 22. 12:51
 7/9 A kérdező kommentje:

köszi szépen, szal akkor esélytelennek látod h én itthon szétszedjem, igaz?

és mégis mennyi az a sok, ami miatt nem éri meg? nagyin mérges vagyok, mert amúgy egy jót gép ... (FMC-FZ50), még ha nem is mai, de az ég világon mindenben meg vagyok elégedve vele ...

2017. jan. 22. 14:24
 8/9 anonim ***** válasza:
Többe kerülne mint amennyit a piacon ér a gép, szóval vagy használod így vagy rá lehet mondani hogy gazdasági totálkáros. Javítani 100 hogy nem éri meg. Annyit talán lehetne hogy körtepumpával kiengedett obinál megfújkálni a réseket hátul.
2017. jan. 22. 19:30
 9/9 A kérdező kommentje:
köszi, hát meglátjuk ...
2017. jan. 23. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!