Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyen fényképezőgépet ajánlot...

Milyen fényképezőgépet ajánlotok egy kezdő fotósnak?

Figyelt kérdés

Kezdő természet fotós vagyok, de még nincs hozzá gépem, és nem is nagyon tudom milyen lenne a legjobb, gondolom cserélhető objektívekkel álvánnyal stb.. Olyan 50-120ftban gondoltam, Linket is küldhettek h kb milyen gép való természetfotózásra.

A válaszokat előre is köszönöm!:)

2017. jan. 16. 03:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Vegyél egy alap bridget. Tipikusan az ami mindenre jó, de igazán semmire se. De kezdőknek emiatt tökéletes, hogy kipróbáljank mindent és rájönnek mi a nekik való. Nem kell rögtön egy milliós költségvetésekbe verniük magukat.
2017. jan. 17. 07:56
 12/16 anonim ***** válasza:

én nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy vegyél bridge gépet. szerintem ne vegyél!

amíg nem tudod, hogy milyen fényképezőgépre volna szükséged ahhoz, amit fotózni akarsz, addig SEMMILYEN gépet ne vegyél. kezdj el minél többet olvasni a fotózás alapjairól, hogy megismerkedj fogalmakkal és az alapokkal. ebből tudni fogod egy idő után, hogy mi mit jelent, mi miért fontos és érteni fogod, hogy mit miért tanácsolnak neked.

rengeteg jó könyv van kezdőknek az alapoktól magasabb szintekig. érdemes pl. megnézni a National Geographic fotózást oktató sorozatát is, van könyvük a természetfotózásról is. ha nem tudsz/akarsz könyvekből tanulni, akkor érdemes lehet elmenned egy tanfolyamra is, ahol megtanítják neked az alapokat és nem csak módszeres tanmenet, felépített tematika van, hanem személyre szabott visszajelzések, ha nem értesz valamit, meg tudod kérdezni.

sokan mondják, hogy olvass utána a neten, ezt is lehet. a neten is fent van a világ minden tudása, csak nem mindenki képes kiszűrni belőle a számára hasznosakat. szóval nem árt, ha valaki hozzáértő módon rendszerezi azt számodra, hogy boldogulni tudj vele. ezért jobbak a könyvek és tanfolyamok (főleg a kettő együtt).

meg persze nézegess nagyon sok képet és az összeolvasott tudás birtokában értelmezd, hogy hogyan készülhetett, miért pont úgy fényképezte le a fotós, stb.

más nem tudja megmondani, hogy neked mi lesz majd a jó, mert más nem tudja, hogy te mit és hogyan fogsz majd akarni a gépeddel, ha lesz egyszer. hiszen még te sem tudod, hogy mit és hogyan akarsz majd csinálni vele, mert még nem tartasz ott. neked kell végigjárni a fejlődés útját és kitapasztalni, hogy neked mire van szükséged.

miközben olvasol a fotózásról, kezdj el azzal fotózni, ami a kezed ügyébe kerül. ha van kamera a telefonodon, azzal fotózz. ha nincs, akkor vegyél egy kamerás mobilt, egyszerűbb és olcsóbb gépet, kompaktot, bridge gépet, MILC-et, vagy DSLR-t. igazából teljesen mindegy, mivel kezdesz el fényképezni, mert az első géped úgysem lesz jó sok mindenre - főleg nem komoly természetfotózásra. az első géped csak arra lesz jó, hogy a kompozíciós és látásmódbeli alapokat megtanuld vele és kitapasztald, hogy mire miért nem jó és ezzel már elkezded érezni, hogy milyen irányba kell majd továbbmenned. a második géped valószínűleg majd más dolgokban nem lesz jó egy idő után és aztán azt is lecseréled majd, de talán harmadik-negyedikre már sikerül eltalálnod, hogy mire is van szükséged és onnantól sikerülni fog viszonylag állandó döntéseket hoznod - főleg akkor, ha azt is megtanulod addigra, hogy nem a gépen múlik, hogy milyenek a képeid, hanem hogy te mit tudsz és hogyan tudod használni azt a bármilyen gépet, ami a kezedben van.

ha már a gép vásárlásnál tartasz majd, szerintem a bridge akkor sem jó választás. relatíve olcsó, viszont rugalmatlan. általában egy bridge gépet kinő az ember előbb vagy utóbb és akkor le kell cserélni az egészet. pláne, ha a természetfotózás a célod. mivel a bridge egyáltalán nem bővíthető, akármiben kellene más vagy jobb, azt nem tudod modulokban lecserélni rajta, cserélheted az egészet. a bridge kategória szerintem egy rossz kompromisszum (ettől persze más gondolhatja máshogyan).

ha eleve tudod, hogy természetfotó a cél, amiről tudható, hogy zömében az objektíveken múlik, hogy mit tudsz kihozni a gépedből, akkor szeirntem mindenképpen inkább egy olcsóbb (akár használt) MILC vagy DSLR a jó választás, mert azok cserélhető objektívesek, ha rájössz, hogy az objektíved nem elég a terveidhez (márpedig nem lesz), akkor tudsz másikat venni rá, sőt lehetőséged van hozzá akár kölcsönkérni, vagy bérelni is valakitől, így ki tudsz olyan dolgokat is próbálni, amik még nincsenek, de ha kipróbálod, akkor el tudod dönteni, hogy szerentéd-e, vagy nem, érdemes-e költened rá, vagy nem. ha úgy alakul a cserélhető objektíves gépnél akár a gépet is cserélheted és megtartod az objektíveket - egy idő után úgyis több pénzed fog objektívekben állni, mint amennyibe a gép kerül (főleg ha természetet akarsz fotózni). az elején meg úgysem az a fontos, hogy a gép nagyon jó legyen, hanem hogy ki tudj minél több dolgot próbálni vele. egy régebbi, használt cserélhető objektíves gép ebben egészen költséghatékony megoldás tud lenni és tanuláshoz, fejlődéshez tökéletes. persze ahogy korábban írtam. mindenképpen le fogod cserélni az első géped, mert garantáltan nem fog megfelelni a céljaidhoz örökre. a kérdés csak az hogy mikor jön el ez az idő. egy bridge esetében hamarabb, egy cserélhető objektíves gépnél talán valamivel később, illetve ott valószínűbb, hogy csak 1-1 modult kell majd cserélni (akár objektív, akár gép, akár csak egy vaku hozzá, vagy valami más), de nem az egészet egyben kell lecserélni - és előbb vagy utóbb úgyis a cserélhető objektívesek felé fogsz váltani a bridge-ről is, akkor legalább ezt a váltást előrébb hozhatod, ha rögtön ilyet veszel majd.

2017. jan. 17. 09:14
 13/16 anonim ***** válasza:

Egy 1/2,3"os kompakttal vagy egy bridge-dzsel is öröm fotózás csak tudomásul kell venni hogy A4-A3 méretnél nagyobban nem él meg a kép. Esetenként A4 alatt.

2017. jan. 17. 19:46
 14/16 anonim ***** válasza:
#13: Nem a minőségéről van szó, hogy mekkorában lehet nyomtatni, hanem arról, hogy irtó kevés manuális mód van rajta. Pl. mit kezdesz egy 4 mp-es záridővel? Persze azzal is lehet próbálkozni, de sok mindenhez nem jó. És az összes manuális beállítással ez van.
2017. jan. 17. 20:14
 15/16 anonim ***** válasza:

#12:

Én se szeretem a bridgeket, sőt..., de egy kezdőnek aki még csak próbálgat jó. Lehet 2-3 hónap múlva eladja, mert kinövi, de az is lehet, hogy megunja ugyanennyi idő alatt. És ha használtan veszi ezt megoldja 45 ezerből.

Kérdező: amit én még ajánlanék az használtan egy régi Canon vagy Nikon. Cserélhető obis és mivel régen profi volt, mindnet ki tudsz rajta próbálni. És ne riasszon el a 8 mp! Az expo számot nézd, az nagyon fontos a régi gépeknél!

Ajánlom Canon 40-50D-t.

2017. jan. 17. 20:19
 16/16 anonim ***** válasza:

Kérdező: Olvass teszteket a Neten bármit is veszel majd!

Válaszolók: Nem azért ajánlottunk bridge-eket mert azt mi most szeressük vagy nem szeressük.

Ennyi a keret. Biztosan szívesen vesz a kérdező Canon 5D -t teljes obi készlettel ha a hiányzó lóvét kiegészítitek neki.

2017. jan. 18. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!