Milyen monitort ajánlotok képszerkesztésre?

Figyelt kérdés
Olyan monitorra gondolok, amely valósághű színeket ad vissza. Nem lenne jó akár egy újabb, IPS paneles TV is?
2016. dec. 19. 07:28
 1/2 anonim ***** válasza:
A tévék nem valósághű, hanem "élményszerű" színeket mutatnak. Munkára valami kalibrált NEC, Eizo, Dell, Viewsonic stb. amit ki tudsz fizetni és jó közelítéssel (99%) tudja az Adobe színteret.
2016. dec. 19. 08:28
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha nem kiemelten fontos a színhelyesség, egy FullHD IPS paneles monitor teljesen jó, de IPS-nél alább nem szabad adni. A TV-k veszélyesek, főleg a "vivid", "high clarity", "extra sharp" és hasonló jelzősök. Ezeknek nagyon egyedi képi világa van, hiába szerkeszted meg valahogy a képet rajta, amikor megosztod, a többiek teljesen mást fognak látni.

Ha a színhelyesség fontos, akkor így-is úgy is kalibrálni kell. Egy olcsóbb kalibrátor is 40.000 Ft (Spyder sorozat), a komolyabbak (pl. ColorMunki) több százezerbe kerülnek. Viszont már egy Spyder is meglepően jó eszközt varázsol egy közepes laptopkijelzőből, szerintem inkább ebbe érdemes fektetni, mint valami nagyon extra monitorba.

Mellesleg én egy régi, Samsung XL2370HD TV-n szerkesztek, ami sok szempontból nem az igazi, de a Spyder nagyon szépen megoldja a színeit és elégedett szoktam lenni, amikor az anyag visszajön a laborból.

Az Adobe RGB-t viszont nem erőltetném. Még mindig csak a programok elenyésző része kezeli helyesen, ha bármit digitálisan osztasz meg, hagy sRGB-ben.

2016. dec. 19. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!