SONY SLT-A58 géppel próbálkozok de amint nincs verőfényes napsütés egyetlen kép se éles. Mozgó téma fotózásakor sosem éles a kép. Lassan minden beállítást kipróbáltam Mit csinálhatok rosszul?
Azt csinálod rosszul, hogy meg sem próbálod megérteni a fényképészet alapjait, csak nyomkodsz mindent össze-vissza.
Olvasgass kicsit utána a dolgoknak, mi az a záridő, érzékenység, mélységélesség, hogyan lehet szabályozni őket, milyen hatással vannak egymásra és az elkészült képre.
Ha ezzel már nagyjából tisztában leszel, akkor azt is meg fogod tudni állapítani, hogy mi a baj az elkészült képpel: túl hosszú a záridő, ezért mozdult be, vagy túl kicsi a mélységélesség és rossz helyre kerül az élesség síkja, esetleg egyszerűen nem sikerült fókuszálni?
Innen pedig már gyerekjáték lesz kitalálni, hogy hogyan lehet korrigálni a dolgot: magasabb érzékenység, rövidebb záridő, nagyobb mélységélesség...
Amennyiben ennyit tudsz hozzá fűzni inkább ne segíts !
Nem vagyok profi fotós, de azért hülyének se tartom magam ! Ez a 3.SONY digitális gépem és valamiért az előző kettőt jól tudtam használni, nem automata üzemmódban is. Evvel viszont nem boldogulok.Picit rosszabb fényviszonyok mellett már nem élesek a képek.A mozgó élőlények pl. kutya pedig csak véletlenszerűén sikerülnek.
Bemozdulásosak a képek, vagy fókuszhibásak?
Exif?
Nos nézzük!1 nappal világos időben lőjél néhány exp párt kézből. Nézd meg,hogy hosszú záridővel változott e az élesség.2 próbád meg ezt állvánnyal,vagy lerakott géppel
önkioldóval.Nézd meg,hogy melyik élességállitó cenzorra van állitva a gép, próbáld meg a középsöre állitani.Nézd meg az AF módot.Van expozició prioritásos és az élesség
prioritásos.Ez utóbbinál csak akkor exponál a gép,ha tárgy
a kiválasztott cenzoron élesre van állitva.Ezeken a gépe-
ken rengeteg állitási lehetőség van és bizony cifra dolgo-
kat tudnak csinálni.Ha estleg van az objektiv előtt szűrő
próbáld meg nélküle, változtat e valamit.Remélem sikerrel
jársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!