Mennyiben befolyásolja a minőséget a felbontás, ha ki szeretném nyomtatni a képet? Valamint sötétben kérnék tippeket fotózáshoz, a többi lent?
Sziasztok, amatőr-hobbi szinten szeretnék foglalkozni a fotózással, két kérdésem is lenne:
Elvileg a masinám 24megapixeles, viszont szerintem ennek a fele is bőven elég lenne, vagy akár a harmada. Célom az lenne, hogy családi fotóalbumot csináljak, és nem a facebookon kirakni, ott mutogatni, hanem kinyomtatni és albumba gyűjteni. Ez azt jelenti, hogy a képek kb 10x15cm-esek lennének. Szóval Ti, akik profik vagytok, lejjebb is vehetem a felbontást, nem? Most elvileg 6000x4000-es a felbontás, legalább is azt írja ki. Vagy hagyjam a fenébe és maradhat nagy felbontáson is a lényegen nem változtat? Mert végül is csak kicsinyítem a képet, nem nagyítom.
A másik kérdésem kicsit bonyolultabb. Szeretnék nem csak nappal, napsütésben fényképezni, viszont erre nem mindig van lehetőség, és állvány se mindig áll rendelkezésemre,
Lehet játszadozni ugye a záridővel, rekeszértékkel vagy az isoval, de ha magas az iso, akkor zajos lesz a kép, viszont a zársebességet tudom rövidre rakni, rekeszértéket is nagyobbra, ha az iso kicsi, akkor sötét lesz a kép, de ha a záridőt növelem, akkor még el is csúszhat (minimálisan remeg a kezem stb. de állványt ugye nem tudom vinni mindig magammal)...
Szóval mindig van valami, ami miatt nem úgy sikerül a kép, ahogy szeretném. Tény, hogy az objektívem egy alap kit obi, viszont láttam, hogy milyen képeket tudtak vele csinálni, és lehet szépeket is.
Szóval, Ti hogy csináljátok? (Itt most nem a saját példámra keresek választ, mert minden egyes fotózás megkívánja a saját beállítását, de mégis), hogyan csináltok sötétben pl portré képet vaku nélkül és rövid záridővel, alacsony isoval? Tippeket és trükköket is szivesen veszek, neten is találtam már jó sok mindent, de itt is kipróbálom, hát ha tudtok jókat írni (ami szinte biztos :) )
köszi előre is.
Az általánosan mantrázott nyomtatási 300 dpi-vel a képek borotvaélesek lesznek (jó alapanyag és jó nyomtatás esetén) de ez alatt bőven is kifogástalan képeket lehet nyomtatni. A 10x15-re 2-3 megapixel is elég lenne, de az javaslom, hogy hagyd a gépet a nagy felbontáson. Így csak tárhely kérdése a raktározás, de még mindig meglesz a lehetőség más felhasználásra is.
"sötétben pl portré képet vaku nélkül és rövid záridővel, alacsony isoval?"
Ez nem így megy, a megfelelő expozíciót el kell érni. Vagy több fény beeresztésével (ez nyilván azonnal korlátos lesz) vagy hosszú záridővel és jön a kitartási probléma, vagy emeled az érzékenységet. Ezeket tudod kijátszani, nincs varázsbeállítás. Ha rossz fényviszonyok között pillanatkép kell, akkor el kell szakadnod a zajhajkurászástól és feltolni a pitsába az iso-t. Mondjuk én mindenkinek ezt javaslom, hogy ha ott kell az a kép, akkor próbáljon meg felnőni a zajbuzulásból :)) Vagy használj vakut valami fénylágyítő előtéttel.
Én is szeretek esti képeket csinálni, akár csillagokkal is, ma már egyszerűnek mondható kompakt géppel fényképezek, el kell férnie kb. egy mellényzsebben, nem hordom a fél kilós nagy gépem.
Vettem egy 3 lábú zsebállványt, max. 15cm, erre megy a gép, manuális fókusz, mert nincs elég fény hozzá, alacsony ISO, szűk blende, záridőt meg találja ki a gép.
Azért tud legalább 10 másodpercet, a kiválasztásnál ezek szempontok voltak.
Késleltetett kioldás, hogy ne mozduljon be és várok.
Olykor perzse belesétálnak, hát akkor mégegyszer...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!