Mit érdemesebb hogy élesebb legyen?
raw-ból dolgozni és élesítés, némi utómunka után leméretezni mondjuk 6 mpx-re, vagy eleve 6mpx-ben fotózni, de jpeg-ben? A hangsúly a részletességen, élességen van.
Látszani fog a különbség akár képernyőn akár nyomtatásnál (10x15)?
Ha egy 10mpx-es szenzor csak 6mpx-t használ képalkotásra az gondolom nem ugyanaz mintha egy szenzor eleve csak 6mpx-es (pixelméret)?
Szerintem te meg fogd be a pofád légyszíves. Kicsit idegesítő ez az általánosítás.
Ki mondta hogy facebook-ra töltöm fel? Ki mondta hogy nem tudom mire való a raw formátum?
Nem ma kezdtem. A kérdésemre válaszolni nehéz lett volna?
Aki félreértené: raw-ból utómunka után konvertált jpg leméretezve ad jobb minőséget vagy a fényképező alapértelmezett - mondjuk fine - minőségű jpg fájlja?
Nem egy bonyolult kérdés.
Jpg fájlt nem szokás manipulálni. Ne haragudj de megmérgesített az általánosításod.
Raw->utómunka->jpg->leméretez
fényképező beállít kisebb felbontásra->jpg
Mindegy, lehet a kérdés is felesleges... a rawból élesített jobb lesz.
"Jpg fájlt nem szokás manipulálni."
Egyre érdekesebb, de inkább rád hagyom a dolgot. Látszólag sokkal jobban tudod, mint én.
Meg aztán már meg is válaszoltad a saját kérdésedet magadnak - vagy jól vagy rosszul -, úgyhogy ha megengeded még gratulálok is. Aztán befogom a pofámat, tényleg.
"Jpg fájlt nem szokás manipulálni."
Hm. Alább kiegészítem az általad írott sort:
fényképező feldolgozási paramétereket (élesség, kontraszt, telítettség, stb) beállít-> fényképező beállít kisebb felbontásra->jpg
Ott láthatod a manipulációt, a paraméter beállítás kifejezéssel elrejtve.
"a rawból élesített jobb lesz"
Azért ez sok mindentől függ. Illetve kevés mindentől, ha úgy fogalmazok, hogy az élesítő algoritmus hatékonyságától.
Vállalván, hogy én is kapok egy kulturálatlan minősítő osztályzatot, hadd jegyezzem meg, hogy azt még nem tisztáztad, 10x15-ös méretben az "élesebb" szónak mi a tartalma? Valamilyen pixelszintű vizsgálat, vagy egyszerűen csak szubjektív érzés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!