Ha a családi bulit szeretném megörökíteni szép képeken milyen blendenyílásal, záridővel és ISO-val dolgozzak?
Lehet, hogy még nem vagy jártas a fényképezésben, mint szakmában/hobbiban, úgyhogy adok néhány tanácsot.
A blendenyílás, záridő és rekesz beállítása nem attól függ, hogy családi eseményt vagy kiscicát fotózol-e, hanem elsősorban a rendelkezésre álló fényviszonyoktól, illetve az elérni kívánt mélységélességtől, a téma sebességétől, stb.
Ha sötétben tartod a bulit, akkor egész más beállításokra van szükség, mintha felkapcsolod a villanyt, és megint másra, ha kimentek a napsütésre.
Úgyhogy vagy próbálkozz és keresd meg az adott fényviszonyoknak legmegfelelőbb beállításokat, vagy tegyél mindent automatára és imádkozz, hogy a programozó bácsik és nénik alaposan felkészítették mindenre a gép automatikáját, vagy - horribile dictu - állj neki a fényképészet alapjait megtanulni.
1. Hacsak nem portrézol, akkor 8-as blende
2. A záridő legyen 1/125, ha nem rezeg a kezed (ha pofozzák egymást, akkor be fog mozdulni)
3. Az ISO adódik ezek után.
Ilyen eseményeken én még úgy is auto módban fotózok, hogy értem az összefüggéseket. Még ha pontosan be is állítod a fényviszonyokhoz mérten a gépedet az exponálás előtt, már rég lecsúsztál egy-egy fontos pillanatról. És még így is könnyen előfordulhat, hogy 1-2 fényértékkel mellélősz, ennél nagyobbat pedig az automatika sem szokott többnyire hibázni.
Manuálisan két dolgot szoktam szabályozni: sötét helyen megadok egy max ISO-t, hogy használhatatlanul zajos ne legyen a kép, verőfényben pedig Av módban megyek, ha a szép elmosott hátteret meg akarom tartani (ugyanis az automatika ilyenkor a záridővel párhuzamosan változtatná a blendét).
"1. Hacsak nem portrézol, akkor 8-as blende
2. A záridő legyen 1/125, ha nem rezeg a kezed (ha pofozzák egymást, akkor be fog mozdulni)
3. Az ISO adódik ezek után."
Adódik biza, 51200-ra. Azt mondják, a Nikon D5 ott is még használható.
Nem sok az az f8 egy beltéri eseményre?
Épp a tegnapi, egész napos, nyaraló kertjében tartott családi buli képeit adjusztáltam a válaszom alkalmával.
Bár a "beltér" szó az először hozzászólásodban fordul elő a lapon a kereső szerint, természetesen sötétben nem jó megoldás az általam javasolt.
Nálunk a szobában a javasolt értékekkel 3200-as ISO jön ki éppen, de hát az ablak nem kicsi, bár a nap nem süt be. Nekem a 3200 az használható képeket ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!