Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogy hogy nincs erre megoldás?

Hogy hogy nincs erre megoldás?

Figyelt kérdés
Nem velem történt, de biztos sok emberrel megtörtént az, hogy a régi VHS felvétel egy részét letörölte, s nem tudta visszacsinálni. De hogy hogy nincs erre valami megoldás? Akár úgy, hogy egy "speciális mosóba" (bocsi a kifejezésért, vicces kicsit) átmossák a kazetta szalagjait, így visszahozva a törölt felvételt.
2016. aug. 21. 04:21
 1/8 A kérdező kommentje:
Mert, hogyha a leégett HDD teljes adatát megtudják menteni, akkor biztosan erre is lenne megoldás.
2016. aug. 21. 04:22
 2/8 anonim ***** válasza:
A digitális adatot könnyebb "visszahozni", mint az analógot.
2016. aug. 21. 04:43
 3/8 anonim ***** válasza:

Addig igaz, hogy mindkettő mágneses elven működik, de itt ki is merül a hasonlóság.

A VHS kazi szalagjára folyamatosan kerülnek rá a mágneses jelek és amikor törölsz, akkor ezeket a jeleket törlöd.

A HDD abban tér el, hogy a lemezre nem feltétlenül folyamatosan, egy helyre kerülnek egy fájl jelei, hanem az több darabban is lehet a lemeze(k)n és az un. FAT tábla tárolja, hogy egy adott szakasz hol kezdődik és hol van végre. Innen tudja az olvasó fej, hogy éppen hova kell ugornia. (Pl. ezért is érdemes töredezettség mentesíteni - kevesebb ugrál a fej).

Sok esetben amikor adatvesztésed van (pl. a gyorsformázás is ilyen), akkor maga az információ megmarad(hat), de a gép nem tudja értelmezni, ha nincs meg a darabok pontos helye. Vizsont léteznek olyan spec. programok, amelyek valamilyen úton-módon így is vissza tudják nyerni az adatok egy részét.

Egy informatikus ezt majd biztos jobban el tudja magyarázni, de alapvetően ennyi a különbség köztük.

2016. aug. 21. 08:20
 4/8 Alain Delon ***** válasza:
3-ra: Mert a HDD-n "törléskor" a gép csak megjelöli azokat a szektorokat, amit "törölni" kell, hogy felülírható, de nem törli. Csak akkor írja felül, ha szükség van a helyre.
2016. aug. 21. 09:05
 5/8 anonim ***** válasza:
Tulajdonképpen én is ezt akartam leírni, csak egy kicsit túl bonyolítottam. :)
2016. aug. 21. 09:09
 6/8 Szirty ***** válasza:

"Hogy hogy nincs erre megoldás?"

Így működik a fizika.

A törlés (és újrafelvétel is) a mágneses jeleket felülírja.

Tehát a korábbi felvétel a szalagon megsemmisül.

Hasonlóan fizikai okokból arra sincs megoldás, hogy a paradicsomlevesből előállítsd az eredeti paradicsomot, vagy tyúkhúslevesből az élő csirkét.

Ez az univerzum így működik. Amíg benne élsz el kell fogadni ezt a tényt.

2016. aug. 21. 09:17
 7/8 Szirty ***** válasza:

Egyébként ha bármilyen adathordozóról bármilyen korábban törölt adatot maradéktalanul vissza lehetne hozni bármikor, akkor a háttértárak kapacitása kvázi végtelen lenne.

De nem így van...

2016. aug. 21. 09:25
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Egyébként rémlik, valahol olvastam, vagy hallottam még régen, hogy állítólag FBI, vagy CIA, vagy ilyen helyeken van erre módszer, bár minősége nem lesz olyan.
2016. aug. 23. 04:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!