Csak én nem veszek észre minőségbeli különbséget Nikon D60-nál a jpeg és a raw között?
a jpeg 4 betű 1 j 1 p 1 e 1 g, míg a raw 3 betű 1 r 1 a 1 w...így kapásból van 4 különbség
milyen programot használsz megtekintésre? a nyers raw képet nézed, vagy már "előhívottat". milyen minőségű kijelzőn nézed? csak a gépén vagy pcn?
amúgy adott esetben a raw lehet gyengébb is első ránézésre, viszont mivel sokkal több infót tartalmaz, megfelelő előhívó eljárás után sokkal jobb, mint ha a gép csinálta volna
amúgy részletgazdagságot pl nem említetted, abban sem láttál különbséget? vagy
Ha nem látod a különbséget, akkor vagy a monitorod ótvar, vagy felesleges neked a raw.
Egyébként ahogy a hármas is írta, komolyabb utómunka során fog rengeteget számítani, hogy nyolc- vagy tizenkétbites képen dolgozol.
Azért azt vedd figyelembe, kedves kérdező, hogy a fépi jpg sem zajszűrés nélkül esik ki a gépből.
Így aztán a kérdés inkább az, van-e a gyári zajszűrő szoftvernél jobb a piacon? Akkor látsz különbséget.
Persze, a raw-nak van számos más előnye, de a kérdés pontosítása a zajszűrésről szólt.
Na most próbából lőttem az LG G4-emmel egy sima jpg-t meg egy raw-ot.
Ronggyá nagyítottam mindkettőt.
Ott láttam különbséget, ahol kis árnyalatváltozás van egy felületen, a jpg-n látszik, hogy nagyobb foltokat pixelez egyforma színre.
Kutya és gyerek fotózáshoz én is jpeget használok.
A raw-ra csak a macerás képeknél váltok. Ott, ahol tudom, érzem, hogy lesz bennük valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!