Miért nem működik a vakum?
Van valami ötletetek?
Külső vakut használok (Yongnuo 568 EX II), és e-TTL módban egyszerűen nem működik. Villan, de a képen semmi hatása nincs. Manuál módban működik, bár ott meg túl erős, hiába állítom gyengébbre.
Tud valaki segíteni, mi lehet a gond?
RTFM?
Komolyabb összegben mernék fogadni, hogy fogalmad nincs, milyen beállítások kellenek a gépen vakuhasználathoz...
Mellesleg nem ártana ha leírnád, milyen módban, milyen beállításokkal próbálkozol, mert így tényleg csak annyit tudunk mondani, hogy rtfm.
Szerintem ha manuálban képes vagyok beállítani a gépet és vakuzni, akkor talán automatán is kellene neki működnie, nem?
e-TTL-ben végigpróbáltam az összes móddal teljes automatól kezdve az AV-ig, és sehol semmi.
Elolvastam a leírást is, de ilyen esetről nem volt benne szó. Teljesen új elemek vannak benne, ez nem lehet a gond.
Mi az, amit annyira nem értek, hogy felesleges elmagyaráznod?
"Villan, de a képen semmi hatása nincs."
Ez alapján a vaku működik.
Többet hogyan tudnánk segíteni, ha nem ismerjük a géped tipusát, nem ismerjük, milyen módban, milyen paraméterek mellett van gondod?
Nem fogok barkóbázni, ha segítség kell, írd le a pontos körülményeket. Hadd ne kelljen külön könyörögnöm, hogy segíthessek...
Canon 6d.
Alapeset. P módba teszem, bemérek egy félhomályosabb helyet. Vaku nélkül mér 0,5 mp-t záridőnek, ezzel ugye a kép megfelelően világos. Bekapcsolom a vakut, jelzi is az ikon, hogy működik, bemér egy 1/60-as záridőt (vaku e-TTL-ben). Elsütöm, villan a vaku, de a kép sötét marad.
Mi ennek az oka? Én bárhogy gondolkodom, keresgélek a neten, nem tudok rájönni.
Tehát a számításba beleveszi a vaku fényét, el is süti, de semmi. Lehet, tényleg én vagyok hülye, de nem értem.
Életemben még nem akartam volna egy 6D-t P módban vakuztatni. Yongnuo vakum sincs. Azonban a Canon vakuk úgy működnek, hogy ha P módba teszem a gépet, akkor a zársebesség 1/60 és 1/180 között változtatható, de magától a tartomány szélére áll csak be. Ha ott hagyod, ott marad. Ez nem jelenti azt, tehát, hogy azzal jó lesz az expo. Ehhez választana egy rekesznyílást, ha tud. Ha nem, akkor megáll a legnagyobbnál, oszt exponál.
Mondjuk egy 568-nál bajt ebből csak bálteremben tudnék elképzelni, ott is csak hosszában...
Köszönöm a hozzászólást, bár nem jutottam közelebb a probléma megoldásához.
Miért nem látszik a fény a képen? Ez mondja meg valaki, legyen szíves.
Ne azon lovagoljunk, hogy milyen módban van most a gép. Nem, én sem P módban fotózom a 6d-vel, életemben nem használtam még, csak azért választottam ezt, hogy az automatika működjön. Csak a teszt kedvéért.
Mint mondtam, manuálban be tudom állítani, megy is minden. e-TTL-ben nem, pedig ez lenne az egyszerűbb eset.
1/60-nál miért nincs vakufény a képen? Valaki?
Lovaglásommal együtt is én adtam idáig egyedül hasznos információt
egyrészt miszerint a 60-ad az nem azt jelenti, hogy az mérés eredménye, és attól jó lesz az expozíció, hanem csak azt, hogy a bekapcsolt vaku és a P mód együtt a gépet 60-adra állítja fényhiányos helyeken (egyébként a 60-ad (vagy kevesebb pláne) az fényhiányos helyen úgysem számít a témánál, csak a háttérnél. ETTL-ben, ahová a fókuszálást végzi, annak a világosságát adja majd meg a vakus felvétel helyesnek, a blende és a villanás erősségének kombinációjával)
másrészt utolsó mondatomban azt is leírtam, hogy ez a vaku hibásan működik.
Már persze, ha ETTL-ben van, expo korrekció nélkül.
Bocsánat, az utolsó mondatból én nem tudtam kiszűrni, hogy hibásan működik.
Ezt szeretném kideríteni, hogy én csinálok valamit rosszul, vagy tényleg hibás a vaku. Ezek szerint az utóbbi, mert egyébként nem tudok rájönni, miért lenne teljesen sötét a kép, mert nem 50m-re lévő tárgyat próbálok lekapni, hanem egy közelit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!