Milyen fényképezőgépet ajánlanátok? (több lent)
Tudom, hogy már minimum az ezredik emberke vagyok, aki ilyen kérdéssel bombázza a gyakori kérdéseket, ezért elnézéseteket kérem. :D
Szóval, régóta érdekel a fotózás, próbálgattam (netről) utánanézni, megtanulgatni az alapokat, hogy mi-mit jelent, stb. Mindegy. Térjünk a lényegre :D
Milyen gépet ajánlanátok? Mindenképp olyanra gondoltam, amin több a beállítások lehetősége és egy amatőr is képes kiismerni, elboldogulni vele, fokozatosan megtanulni, stb. Továbbá még annyi lenne a kritériumom, hogy ne legyen drága, ezalatt azt értem, hogy 50.000 fölé semmiképp sem megyek, még ezt is soknak találom. :( Lehetetlen a "kérésem"?
Később tervezem, hogy komolyabban elkezdek foglalkozni a fotózással, érettségi után elmegyek valami tanfolyamra, vagy valahova, majd eldől még. Előre is köszönöm a válaszotokat! :)
(esetleg még annyi kritériumom lenne, hogy lehessen HD videókat készíteni a géppel, de ez tényleg csak mellékes, nem olyan fontos :) ) 16/L
Pedig 50 ezer alatt "kattingatós gépek" vannak!Itt kezdődnek.
pl:Nikon Coolpix L840 Digitális 53900.ft alap gép!
Kérdező: sajnos abban igaza van #1-nek, hogy 50 ezer nagyon kevés pénz, ezért olyan gépet kapsz, amin semmit nem tudsz állítgatni (tipikus point&shoot, tehát ránézel, és lekapod gondolkodás nélkül)
Két lehetőséged van:
- használt piacon nézelődni egy komolyabb kompakt irányába (én a DSLR-ről lebeszélnélek első körben, kevés az összeg is, még nem vagy teljesen biztos benne, hogy mit is szeretnél kezdeni)
- még gyűjtögetsz tovább
Ha egyik opciót sem szeretnéd, akkor vegyél egy közepesebb áru kompaktot, meg egy fotós könyvet.
Sok mindent nem fogsz tudni vele megcsinálni, de kompozíciót tudsz tanulni egy automata géppel is, jó képeket lehet csinálni, valamennyire bele tudsz kóstolni az utómunkába (bár a jpg ehhez nem ideális, de nem is használhatatlan), és főként nem fogsz tudni "fotóst játszani" pusztáz azzal, hogy kinyitod a rekeszt, és egy pont kivételével minden elmosódik, így fejlesztheted a kreativitásod, hogy mégis mit tudsz kihozni a gépedből.
Ezzel együtt sajnos sok mindent nem tudsz megtanulni, és sok mindenben korlátozni is fog.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
#3: Nem gondolod, hogy a DSLR képek profibbaknak/haladóbbaknak valóak? :) Vagy egy amatőr is képes vele elboldogulni?
Ha valóban a kattingatásnál többre vágysz akkor egy DSLR géppel kell már kezdened. Azzal van egyrészt teljes szabadságod, másrészt pont azon fogsz tanulni az összetettségnél fogva.
Add fel a HD video tervet és vegyél egy használt DSLR gépet. Kezdetnek jó lesz. Pl egy Canon 30D+kit obi kijöhet 50 ezerből.
Kérdező: egy DSLR ugyanúgy tud automata (mindent maga állít be), és téma módokat (sport, tájkép, porté, stb), mint a kompakt gépek, de mellette a zár és rekesz prioritás mellett van manuális módja is.
Kétségkívül egy DSLR a legjobb választás manapság (vagy egy jó egy tükör nélküli cserélhető optikás gép), de amiért lebeszélnélek róla egy kicsit mégis az a fent írt ár dolog, és, hogy még nem tudhatod, hogy a fotózás mennyire lesz tartós hobbi.
50 ezer forintból nem kapsz túl jó DSLR-t használtan sem, és arról végképp nem nagyon álmodozhatsz, hogy megleped magad még plusz objektívvel, miegymással.
A másik, hogy most nagyon érdekel a fotózás, de az ember ízlése változik, szerintem jobb az új hobbikat valami olcsóbb dologgal kezdeni, ha tényleg bejön, akkor 2 és múlva eladod, és veszel valami drágábbat, de a legtöbb ember az új hobbikból ugyanolyan gyorsan kiszeret, ahogy beleszeret, és láttam már fotó felszerelésen több százezret bukni, mert emberünk azt hitte, ha megveszi az 1 milliós cuccot az nélküle fog fotózni, majd fél év után mikor nem lettek National Geographic szintű képei, akkor beleunt az egészbe.
"...50 ezer forintból nem kapsz túl jó DSLR-t használtan sem..."
Mi neked a jó DSLR???
Egy Canon 40D kapható ennyiért, az pedig remek középkategóriás gép egy kezdőnek.
Egy 18-55 kit obi használtan szintén nem egy vagyon.
"Egy Canon 40D kapható ennyiért"
A Canon 40D nem véletlenül kerül használtan annyiba, amennyibe, mivel igen nyűgös zárszerkezete volt, amit a gyártás végére sikerült csak normalizálni, de csak az 50D-re oldódott teljesen meg, addig pedig extrém alacsony expó szám melletti meghibásodások jellemezték a szériát. Szóval az egy 39.900HUF-os tétel, ha gond van vele.
Innen nézve már nem olyan jó választás a 40D, főleg ha hozzátesszük, hogy a magyar jövedelmi viszonyok mellett 40D-t nagyrészt nem otthon fotózgató családapák vettek, hanem kőkeményen a fotózásból élő emberek (igen, a Canon hiába gondolta, hogy nekik az 1 számjegyű széria való, ha a munkát itthon nem fizetik meg), így rengeteg az olyan gép, amiben több az expó, mint ahányszor életedben eddig pislogtál, és ez nem csak a zárat teheti tönkre, de minden más kapott már sokat az életében.
Komponálni lehet bármivel.
Igazából az se baj, ha nem tükörreflexes, vagy nem cserélhető az ojjektív. Csak legyen manuális mód.
Nekem Fuji Finepix van. Nem tudom már hányas, 10 éve vettük, szuper gép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!