Technikailag lehetséges összevágni kézikamerás hátteret és előteret egymással?
Nem, mintha én szeretném, hanem egyéb okokból érdekel.
Arra gondolok, hogy ha pl látszik egy felvételen, hogy a nagyvárosi környezetet kézikamerával vették fel, mert annak képe némileg inog / remeg, technikailag lehetséges pl kék szobában úgy felvenni emberalakot mint előteret, hogy azt a illúziót keltse, mintha valóban az utcán járkálna az illető?
Ugyanis én ezt az összevágást csak úgy tudom elképzelni egyelőre, a mai technikai szintről való benyomásom által, hogy vagy fix talajú (pl nem remegő járda / autóút) háttérre akár mozgó embert mint kék szobában velvett előteret,
vagy pedig egyenletesen mozgó háttérhez szoktak filmekben pl repülő ember alak mint előtér illúzióját összevágni.
Na de tehát mi a helyzet avval, ha remeg enyhén a változatos, ingergazdag nagyvárosi utcakép, és látszik az is, hogy aki kézikamerára vette, lépked előre, olykor meg-megáll, majd tovább megy - ilyen felvételre mint háttérre van technika rávetíteni tevékenykedő emberalakot mint előteret azon illúzió keltésére, mintha a nagyvárosi, változatos környezetben sétálgatna egy ember?
Értitek, amiatt vagyok az utóbbira nézve szkeptikus, mármint ezek összevágására, mert a szokványos kék szobás technika esetén lerína, hogy más módon remeg a kézikamerás háttér, mint az előtér emberalakja, tehát látszódna, hogy nem ileszkedik illuzórikusan a járdára a háttérre vetített, sétáló emberalak, mert elcsúszna a két látvány, egymáshoz képest, hiszen NEM fix háttérről beszélek, és nem is egyenletesen mozgó háttérről.
Tehát a jelen ismereteim szerint könnyedén, azonnal "lebukna" a trükkel az, aki ilyen hátteret és előteret összeilletsz egymással. Ha tévedek, érdekel az oka, és hogy milyen technikával oldják meg , ha ez mégis lehetséges.
Megoldható, csak nagyon nehezen. Létezik olyan szoftveres megoldás, hogy a képen egy általad választott pontot lekövet a program (tracking), a mozgását minden képkockánál egy a kulcspontba rögzíti, amit rámásolhatsz az általad választott klipre (jelen esetben a háttér előtt álló illető).
Ez azonban két dimenzióban működik ugyan, de a kamera mozgásánál valamilyen szinten mindig változik a perspektíva, haladás közben a távolság és a sebesség. Ha ez nagyon nagyon minimális mértékű, akkor még a fenti módszerrel is tudsz vállalható eredményt elérni.
Ha túl sok a változás, akkor csak azt tudod tenni, hogy egy hatalmas bluebox teremben precízen lemásolsz minden apró rezdülést, amit a városban rögzítettél, minden lépést és minden fordulást pont ugyanúgy csinálsz, és úgy veszed fel az illetőt. Emellett természetesen figyelembe veszed például a fényerő változásait, az esetleges vetett árnyékokat, a színhőmérsékletet.
Röviden tehát jobban jársz, ha megkéred a személyt, hogy menjen végig a városon :)
Köszönöm a választ, akkor jól sejtettem.
Ha jól értelek: lehetséges, ha nagyon érdekelt ebben valaki, sok pénze, ideje van rá / személyzete, és megfelelő szoftvere. Viszont ez valóban kissé körülményes lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!