Minimum hány megapixel szükséges, hogy ilyen minőségű képeket tudjak készíteni?
Nem az első vagyok, de bármilyen olyan gép jó hozzá, amivel mélységélességet tudsz állítani (az F érték változtatható). DSLR vagy az olcsóbb Bridge gépek megfelelnek erre a célra. Az ilyen képek készítéséhez a legalsó érték ajánlott F1.4, F2.8, F3.2, amit tud a gép. Minél feljebb mennek ezek a számok, annál több minden lesz éles egyszerre a képen.
A másik variáció, hogy Photoshoppal a témát körbevágod és elhomályosítod a hátteret. Az első variáció viszont egyszerűbb és gyorsabb.
A harmadik elég olcsó, de mehetsz feljebb is a pénztárcádnak megfelelően.
Miért gondolják ilyen sokan, hogy bármi (főleg a minőség) függ a megapixelektől?
A háttérelmosáshoz nagy szenzor, meg fényerős objektív kell! Telefonnal soha nem fogsz ilyen képeket készíteni, a körömpiszoknyi szenzornak és a nagylátószögnek köszönhetően.
Az elmosódásnak a leginkább a távolságokhoz van köze. 5,6-os rekesszel is el tudod mosni a hátteret, ha az megfelelően messze van a fotó tárgyától.
Értelemszerűen egy teleobjektívvel jobb eredményt fogsz elérni, mint egy nagylátószöggel.
A megapixelnek ehhez semmi köze, az csak az mutatja meg, hogy mekkora lesz az elkészült kép felbontása. Sem jobb, sem rosszabb nem lesz (kivéve, amikor egy apró szenzorra ráerőltetnek 2x megapixelt).
Aztán persze megint annál jobb eredményt érsz el, minél nagyobb a szenzor, és így tovább.
De alapvetően a távolság játszik nagy szerepet.
3-as vagyok
Igen, az előttem lévő állítása is teljes mértékben igaz. Ha nem elég kicsi az F értéked, akkor messzebbre mehetsz. Jó portré készítéséhez a 80mm-es objektívtől felfelé érsz el szép eredményeket. Az emberi szemhez az 50mm-es objektív nyújt torzításmentes képet. Nyilván minél nagyobb a mm érték, annál messzebb kell, hogy legyél.
Hamar rájössz, hogy telefonnal csak ritkán lehet megfelelő képet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!