Az expozíció késését (nem a záridőt! ) hogy lehet megtudni egy gép leírásából?
Figyelt kérdés
A digitális kisgépeknél (telefonoknál meg pláne) van az a jelenség, hogy késik az expozíció a gomb lenyomásához képest. Nagyon idegesítő, mert mindig annyit késik, hogy pont lemaradjon a képről az a pillanat, amit meg akartam örökíteni. Új gépet vennék, de nem tudom, ennek a késésnek az értéke megtalálható-e a gépek leírásában, és ha igen, hogyan, milyen értékekkel jelzik.2015. dec. 6. 11:03
1/4 anonim válasza:
Gyári, vagy eladói adatlapon nem hiszem, hogy találsz erre vonatkozó adatot, esetleg tesztoldalakon (pl. Pixinfo). Pár szinttel komolyabb gépeknél ez már nem lesz olyan számottevő, pláne a tükrös gépeknél.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszi. Abban esetleg tudsz segíteni, hogy árban hol kezdődik ez a "pár szinttel komolyabb" kategória (tükörreflexeseket most nem számítva)?
2015. dec. 6. 13:02
3/4 anonim válasza:
Ez több dologból tevődik össze.
Egyrészt a bekapcsolás után kell egy kis idő, mire rendelkezésre áll a gép - ez általában a 2-3 másodperctől a másodperc töredékéig terjed, nyilván minél drágább egy gép, annál kevesebb. Többnyire.
Aztán van az exopnálógomb lenyomása és a tényelges expozíció közti idő - ez pedig magábafoglalja az automatikus élességállítás időtartamát, ami ugye változó. Kevés fény esetén minden kamera sokáig fogja keresgélni a helyes fókuszt. Persze egy ultrahangos fókuszmtor jóval gyorsabb egy hagyományos motornál, de kevés fényben vagy túl egyszerű téma esetén sokáig tarthat.
Végül az expó már tart addig ameddig.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a hozzászólásokat, közben rátaláltam a "shutter lag" kifejezésre, ami ezt a késést jelenti, és tényleg vannak tesztek meg fórumok, ahol ezt leírják egy-egy géppel kapcsolatban, csak hát keresgélni kell.
2015. dec. 7. 00:13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!