Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Macro közgyűrűk hogy befolyáso...

Macro közgyűrűk hogy befolyásolják a fókusztávot? Pár mm-t hozzá tud toldani a fókusztávhoz?

Figyelt kérdés

Azon kívül hogy macrora használjuk őket.

Nikonon mennyi az a max. mm szám, amivel még marad a végtelen fókusz? Pl. egy 50mm-es objektív + egy 12mm-es közgyűrű még marad? És akkor lesz 62mm-es belőle vagy hogy lehet ezt kiszámolni?

2015. nov. 14. 17:15
 1/9 A kérdező kommentje:
Azt még elfelejtettem, hogy mennyit vesz le egy-egy közgyűrű a fényerőből?
2015. nov. 14. 17:16
 2/9 anonim ***** válasza:
2015. nov. 14. 18:27
 3/9 A kérdező kommentje:
Szerinted nem néztem utána?...
2015. nov. 14. 18:42
 4/9 anonim ***** válasza:
szerintem nem eléggé
2015. nov. 14. 19:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Na azért én mégis várnék pár tapasztalatot, elméleti dolgokat. Köszönöm
2015. nov. 14. 22:10
 6/9 anonim ***** válasza:
De hiszen minden elméleti segítséget megtalálsz a neten! Mit vársz, hogy valaki ott elolvassa neked, és leírja fejből ide azt, amit te is el tudsz olvasni?
2015. nov. 14. 23:10
 7/9 A kérdező kommentje:

Amit tudok: nagyítás mértéke, és hogy adott fókusztávú objektívhez mennyi mm közgyűrűre van szükség az 1:1 vagy még nagyobb nagyításhoz.

Ami érdekelne: mennyivel rövidül le a téma és a lencse közötti távolság adott közgyűrűvel, valamint az, hogy hány méterig használható adott objektív fókusza (végtelen gondolom elveszlik), és hogy ad-e a fókusztávhoz a közgyűrű.

Pl. egy 50mm-es objektív + 26mm közgyűrű megfelel-e 76mm-es objektívnek (ami így nálam a crop miatt 114mm lenne)?

2015. nov. 15. 08:48
 8/9 anonim ***** válasza:
A közgyűrű nem a lencse fókusztávolságát változatja meg, hanem a lehetséges képtávolságokat a leképezési törvényben. Adott f fókusztávolság mellett a legkisebb lehetséges képsík-tárgysík távolság 4f, ekkor van 1:1 nagyítás. Ehhez képest akár kisebb nagyítást szeretnél, akár nagyobbat, a gépet messzebb kell vinni a tárgytól, mint 1:1-nél.
2016. jan. 13. 21:49
 9/9 anonim ***** válasza:
Ja és a fényerő: ahogy nő a nagyítás, egyre makrósabb a kép, annál kisebb területről (tehát négyzetesen romlik a helyzet ebből a szempontból) kiinduló fény jut el az érzékelőre. A közgyűrűk az effektív F-számot is módosítják, már nem f/D, hanem k/D, viszont k>f jelentősen (k a képtávolság, D az apertúra átmérője).
2016. jan. 13. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!