35mm-es vagy 50mm-es objektívet ajánlatok inkább?
a 35mm kb 50mm-nek felel meg egy croppos vázon, az 50-es pedig inkább a klasszikus 85-höz van közel (nikonon 75 egészen pontosan).
Portréhoz egyértelműen a hosszabb objektív a jobb, a kb ~85mm elég klasszikus. Sporthoz szintén inkább ez felel meg, bár ugye leginkább olyan sportról beszélhetünk, ahol közel tudsz kerülni a témához.
Street photohoz viszont inkább az 50-es lehet megfelelő (gyk a 35mm-es), ez szintén klasszikus all-rounder ilyen formában.
Én szeretem az 50-est croppos vázon (ez nekem 80mm-nek számít) is, mivel megadja azt a távolságot, hogy már ne kelljen belemásznom a téma "képébe", de ha tömeg van, ha nincs hely hátrább menni, akkor nagyon tud hiányozni egy 35 (gyk 50) körüli objektív.
Nekem furcsa, hogy sportfotózáshoz fix objektívet használnál, de lehet, hogy csak az én fantáziám gyenge hozzá. :) A sportfotózás azért egy olyan műfaj, amikor igencsak alkalmazkodnod kell mindenhez, mégpedig gyorsan, a fix objektív meg ugye fix.
Belvárosban utcai pillanatképekhez a 35-ös, portréhoz pedig minimum az 50-es, de inkább a 85-ös, cropos vázon is. Nagyon sokan azonosítják az fix 50-est a portréobjektívvel, de szerintem ez hiba. Cropos vázzal is túl közel kell menned az alanyhoz, akit - ha nem profi modell - ez feszélyezni fog, és hiába a szép képminőség, ha közben nem lesz természetes a portré. Legalábbis ez az én tapasztalatom. Természetesen ha az árakat is figyelembe vesszük, azt kell mondanom, hogy az 50-es lesz a barátod, még ha kompromisszumokkal is. Mondom ezt úgy, hogy 35-ös, 50-es, és 85-ös fix obim is van. A 85-öst használom portrézáshoz, az 50-est ilyenkor már eszembe sem jut feltenni, csak mondjuk egészalakos képekhez, vagy ha több embert fotózok egyszerre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!