Mit befolyásol a blende nyittotsága?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy minél jobban ki van nyitva, annál több fény jut be. De akkor miért mondják hogy épületeket 11 körüli blendével kell fotózni, tájat 5.6 -os blendével, stb.
2015. aug. 5. 19:59
 1/8 anonim ***** válasza:
mert minél szűkebb annál élesebb a kép. :) vagyis tág blendével kicsi lesz a mélységélességed. minnél inkább kinyitod annál inkább nagyobb. ha közeli témát fotózol pl portré, vagy valami virág, tárgy... és elakarod mosni a hátteret akkor tágabbat használsz. minnél kisebb annál jobban fogja elmosni a hátteret. és fordítva :) tájképnél pedig nem igazán van erre szükség, ott az élesség a fontos, hogy részletes legyen. ezért szűkre veszed. de ekkora kevesebb fény jut be az érzékelőhöz, mivel kisebb a lyuk amin ,,át tud menni,,. ilyenkor kell a záridővel játszani. beállítani neki egy hosszabbat :) remélem tudtam segíteni :)
2015. aug. 5. 20:09
 2/8 anonim ***** válasza:
még annyit,hogy az 5,6 szerintem kevés tájképhez. én 7 alatt nem nagyon szoktam.
2015. aug. 5. 20:10
 3/8 A kérdező kommentje:

köszi értem :)

De akkor meg mi értelme van venni egy fényerős obit amin van 1.2-es blende?

2015. aug. 5. 20:37
 4/8 anonim ***** válasza:

Mert ez is változik.

Pl. az 1.8-as fényerejűek már 2.8-tól elfogadható minőségű.

2015. aug. 5. 20:47
 5/8 A kérdező kommentje:
:O
2015. aug. 5. 20:53
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha utána nézel az objekítvnek megtalálod róla ezt is,

ha meg nem találod, akkor meg használd 8-ason

(az általában a legélesebb képet adja.

2015. aug. 5. 21:08
 7/8 anonim ***** válasza:

A fényerős objektív több fény enged be, ha nyitva van. Azaz van lehetőséged kevesebb fényben is fotózni, nyilván kisebb mélységélességgel. De ez utóbbi sok esetben eleve előny (pl. portré)

De f5.6-on egy 50 f1.8 és egy 50 f1.2 objektívnek is ugyanolyan a képe.

Hogy hol milyen éles az objektív, az sok dologtól függ. Azért nem érdemes ész nélkül rekeszelni, mert a fényelhajlás (diffrakció) szűk rekesznél rontja a képet. Ezért csináljék pl. makró ékszer fotózásnál (ahol f8-on is kicsi a mélységélesség), hogy több fényképet csinálnak, eltérő fókuszsíkokkal és ezeket egyesítik. Lehet, hogy az f22 elég lenne magában is, de a difrakció kilágyítja a képet.

Mellesleg a legtöbb objektívnél a diffrakciós küszöb valahol 5.6 és 7.1 között van, e felett romlik a minőség.

2015. aug. 5. 23:31
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Emlékeim szerint a diffrakciós küszöböt nem az objektív, hanem az érzékelő, egészen pontosan az érzékelő elemi pixeleinek mérete határozza meg. Minél kisebb 1-1 elemi pixel, annál kisebb blende értéknél játszik be a diffrakció.
2015. aug. 6. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!