Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A Full HD-s felvételhez nem...

A Full HD-s felvételhez nem kevés kicsit a 30 fps?

Figyelt kérdés

Látok egész minőségi kamerákat is, de némelyik csak 30 fps-sel dolgozik, míg a másik meg 200 fps-sel (most a tényleges FHD-ről beszélek, tehát 1920x1080).

Azért is böki a szemem, mert bizonyos kamerák már a 720p-s felvételt is 60 fps-sel készítik (de még gagyiban is láttam ilyet), és én kicsit kevésnek tartom a 30-at FHD-hez.

Kinek mi a tapasztalata? Egyértelmű, hogy van különbség a 200 és a 30 fps között, tehát nem ezt kérdezem, de akinek 30 fps-es van, az mit mond? Milyen felvételeket készít főleg gyors mozgásoknál?

2015. júl. 21. 15:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szinte minden kamera 30 FPS-es. Különleges igények esetén szükség lehet többre, de amúgy elég a 30. Egy mozifilmet 24 képkockával vesznek fel, a bluray filmek is ilyenek.

A felbontás és a szükséges képkockaszám között amúgy sincs összefüggés. Az esetleges szaggatás VGA felbontásban éppen úgy zavaró, mint 4K-ban.

2015. júl. 21. 16:56
 2/11 anonim ***** válasza:

A hobbitot 48fps-sel vetítették és csomó

panasz érkezett rá emiatt.

Szerintem tökéletesen elég a 30fps, ha csak nem akarsz

slow motiont (lassított felvételt).

2015. júl. 21. 21:13
 3/11 A kérdező kommentje:
értem, hát köszi, azt hiszem a Sony jobb kategóriás kézikameráinál láttam olyat is, hogy 200 fps, de ha ennyire mindegy, akkor rendben. csak valakit meg panaszkodni hallottam, hogy akadozik neki a kép ha pl sportversenyeket vesz fel, és azért gondoltam, oda talán több kéne, de jó tudni akkor.
2015. júl. 21. 21:58
 4/11 A kérdező kommentje:
és akkor mit mondanátok arra, hogy van egy autós kamera, amelynél állítani lehet, hogy a 720p-t 30 vagy 60 fps-ben vegye fel. akkor felesleges, mert több helyet foglal sé semmi értelme? vagy miért csinálták meg pont ezt az egy felbontást kétféle fps-sel is? (a többit meg nem, szal nem értem)
2015. júl. 21. 22:00
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit kevered a dolgokat, itt van dióhéjban, hogy mi mit jelent.

720p / 1080p: ez a videó felbontása, semmi mást nem mond meg, mint hogy hány pixel alkotja a képet. A nagyobb felbontás általában nagyobb fájlméretet ad, de sok múlik a tömörítésen. A képminőséghez ennek semmi köze, azt sokkal inkább a használt tömörítés, a szenzor dinamikai jellemzői és az optika határozza meg.

fps: hány képkockát rögzítesz másodpercenként. Minél több, annál jobban lehet lassítani a felvételt, vagy annál több fps-sel lehet lejátszani. Viszont ma szinte minden 24 fps-t játszik le vagy jelenít meg, a Hobbit is hatalmasat vérzett azon, hogy a magyar 3D mozik jó része nem tudott 48 fps-t vetíteni, ezért el kellett dobni minden második képkockát. Úgy viszont már akadoztak a textúra átmenetek, és nem lett jó a végeredmény. Minél nagyobb az fps, annál több helyet foglal a videó.

Végül, amivel te kevered az fps-t: a videó zárideje. A videó fényképek sorozata, ugyanúgy van a képeknek zárideje, mint a fotóknak. Ez nagyon nem mindegy gyors mozgásoknál. Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=DGQ3DNLkp_4

Persze ha az fps nagy, a záridő is kicsi lesz, hisz nem lehet hosszabb, mint 1/fps. Mert fps képnek bele kell férnie egy másodpercbe. Így a 200 fps minimum 1/200-as (valójában rövidebb) záridőt használ.

Azért nem lehet bármiylen felbontást bármilyen fps-sel kombinálni, mert a nagy felbontás magas fps-sel baromi sok adatot generál, amit nem bír a rendszer kitolni magából. Profi HFPS kameráknál minél nagyobb az FPS, annál kisebb a választható maximum felbontás.

Ez segít valamennyit?

2015. júl. 21. 22:41
 6/11 A kérdező kommentje:

hát megmondom őszintén, nem :( értem én, amit írsz, de azt nem, hogy miért ne lenne jobb minőség egy FullHD minél nagyobb fps-sel.

de akkor azt is kérdezhetném, hogy ha ennyire nem számít, mi az oka annak, hogy a FHD csak 30 fps-sel van a camon, viszont többen panaszkodnak, hogy sokszor "szaggat" a kép, ill. 720 p-nél pedig mi értelme akkor hogy 60 és 30 fps-t is lehet választani ugyanabban a camban? mert ha semmi köze a minőséghez, akkor tényleg nem értem ...

az tiszta, hogy a felbontáshoz semmi köze, sztem te ezt gondolod, h én azzal keverem. de nem nem, nem arról van szó. a felbontás értékeit már fejből tudom, nekem az a kérdésem, hogy egy felvétel/lejátszás akkor mitől lesz szakadozás-mentes avagy jobb minőségű, és miért van ugyanahhoz a felbontáshoz különböző fps-állítási lehetőségek?

Én hiszek neked, ne érts félre, csak szal nem értem :( (az is egyértelmű h több helyet foglal, na de ha pl 1/200, akkor nem eleve jobbnak is kell lennie a képminőségnek olyan értelemben, hogy tuti nem lesz akadozás ill kockásodás, pixeleződés, szaggatás? mármint a 30-hoz képest értem a tutibbat)

2015. júl. 23. 21:53
 7/11 anonim ***** válasza:

Jó lenne látni, hogy mit értesz szaggatás alatt. Nálam a szaggatás az, amikor a kép egy pillanatra megáll, majd ugrik egyet (közben esetleg kockásodhat is). Ez egyértelműen lejátszó hiba.

Ha van egy videód, ami "szaggat", nézd meg, hogy több különböző gépen is pontosan ugyanott szaggat-e. Ha nem, akkor az lejátszó hiba (akár kodek, akár gyenge számítógép). Ha mind ugyanott szaggat be, az is inkább tömörítési vagy fájlírási gond (lassú memóriakártyával vagy túl agresszív tömörítéssel fordulhat elő).

Nem tudom azt sem, hogy neked mit jelent a minőség: nálam az éles, részletgazdag, helyesen exponált és színes képet. Ebben az fps nem számít. Nem javít, de nem is ront.

Számít viszont az utómunkánál. Említettem, hogy a magas fps jobban lassítható. Nézz meg pár GoPro videót, sok ugrást kilassítanak benne, ez nem menne 24 fps-sel, akármilyen kis záridőt használnak. Ezért jó, ha van 60 fps lehetőséged, mert az akció jeleneteket jobban lehet utólag vágni. Ezzel együtt a lejátszásnál majdnem minden 24-25-30 fps-t fog neked mutatni, a YouTube csak idén vezetett be 60 fps-ses videókat, és ezek elég ritkák. Lásd:

[link]

Végül nemes egyszerűséggel azért nem kínál sok DSLR 60 fps-es 1080p felvételt, mert vagy olyan nagy a videó mérete másodpercenként, hogy nem bírja kiírni még a gyorsítótárba se, vagy túlságosan melegszik az érzékelő. Ez a kettő mellesleg a 4K videó limitje is, és várható, hogy pár éven belül a technika túllép rajta. Lesznek majd 60 és 120 fps-es 1080p felvételek belépő DSLR-ekben.

Remélem, segítettem, ha mindent nem is válaszoltam meg.

2015. júl. 23. 22:28
 8/11 A kérdező kommentje:

na de te is azt írod, hogy ez így limit, és várható a túllépése ... komolyan lassan semmit se értek, de még azt se, amiben eddig biztos voltam.

bemásolom neked, hogy miért tartják jobbnak és persze drágábbnak ugyanannak a camnak a két verzióját:

1,

4K / 30fps

2.7K / 50fps

1440p / 80fps

1080p / 120fps

960p / 120fps

720p / 120fps

WVGA / 240fps

2,

4K / 15fps

2.7K / 30fps

1440p / 30fps

1080p / 60fps

960p / 100fps

720p / 120fps

WVGA / 240fps

Tehát az első azért drágább, mert pl a FHD is dupla annyi fps-es (és persze a többi is magasabb értékű).

úgyhogy teljes a káosz, de azért köszi a segítséget ...

2015. júl. 26. 07:25
 9/11 anonim ***** válasza:
Ha két kamera mindenben ugyanazt nyújtja, kivéve, hogy az egyik magasabb fps-sel is képes rögzíteni, akkor nyilván az a jobb, mert több lehetőséget nyújt. De ezt a lehetőséget azok tudják majd kihasználni, akik szeretnének akció felvételeket lassítani, a többieknek igazából mindegy. Egy sima riportfelvételt mindkettővel 24 fps-sel vesznek fel.
2015. júl. 26. 13:33
 10/11 A kérdező kommentje:

oké értem, azt hiszem. de ez a 24 fps is meglep, nálunk nem 30 a szabvány?

igen, ez a leírás ugyan annak az akciókamerának a két altípusa (GoProHero Black és Silver), és az első lényegesen drágább persze. más különbség nincs köztük.

2015. júl. 27. 06:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!